torsdag 27 juli 2023

Hett i hyllan #415

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Den sista julklappsboken och till slut den sista oläst från 2019.
Det är inte ofta jag läser biografier och liknande, men ibland kommer det en som jag bara måste läsa. I allmänhetens tjänst av Edward Snowden är en sådan.

Nu är den ju inte läst, än, men det kommer den att bli. Jag vill bara inte spä på min paranoia för mycket på en gång. De två filmerna jag har sett var mycket skrämmande (dokumentären samt spelfilmen) och spädde på den redan befintliga ganska rejält. Det hade börjat lägga sig så smått, men så hände det ju en massa saker i världen som gjorde det värre igen. När jag känner att jag har glömt bort exakt hur läskiga filmerna var så ska jag läsa boken.

Så här står det på baksidan:
2013 chockade Edward Snowden världen när han bröt med den amerikanska underrättelsetjänsten och avslöjade att USA:s regering i hemlighet hade utvecklat verktyg för att kunna läsa alla mejl, avlyssna alla telefoner och läsa alla textmeddelanden - jorden runt. Resultatet skulle vara en aldrig tidigare skådad massövervakning; ett system med insyn i allas våra privatliv.

I I allmänhetens tjänst berättar Snowden för första gången hela historien: hur han hjälpte till att skapa systemet för massövervakning, och varför han till slut bestämde sig för att krossa det. Från barndomen i Marylands pastorala förorter till de topphemliga positionerna på CIA och NSA spänner denna fängslande, intelligenta och fyndiga berättelse - skriven i exil - om människan, spionen och visselblåsaren som blev vår tids samvete.

Edward Snowden är född 1983 i North Carolina, USA. Snowden rekryterades 2006 av amerikanska CIA och arbetade senare som konsult åt USA:s signalunderrättelsetjänst National Security Agency. För sin gärning har Snowden tilldelats ett flertal priser, såsom the Right Livelihood Award. Snowden beviljades 2013 uppehållstillstånd i Ryssland och befinner sig för närvarande på hemlig ort.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

8 kommentarer:

  1. En intressant människa, absolut. Undrar just vad han tycker om Rysslands krig i Ukraina.
    http://mosstanten.se/2023/07/27/hett-i-hyllan-214-plaster/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är vi nog många som skulle vilja veta.

      Radera
  2. Den har jag inte läst men klart intressant. https://eggetbok.blogspot.com/2023/07/hett-i-hyllan-v-30.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig, som är i datorvärlden, så är den högintressant.

      Radera
  3. Intressant, men ändå inte en bok som lockar mig. https://lottensbokblogg.wordpress.com/2023/07/27/hett-i-hyllan-355/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Datorer och deras värld är ju både mitt jobb och min hobby så den är ju nästan gjord för mig 🙂

      Radera
  4. Det är en bok som jag mycket väl kan tänka mig att läsa om en intressant människa, och jag tycker det är hemskt att höra vad USA hade tänkt sig med att övervaka alla. Jag är rätt anti-USA på så sätt med att de tycker att de har rätt att lägga sig i alla människors/länders göråmål. Jag funderar också vad Snowden tycker om kriget, men i överlag att vara/bo i Ryssland?
    Här är min hett i hyllan
    https://mittbokintresse.blogspot.com/2023/07/hett-i-hyllan-vecka-30-2023.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade onekligen varit intressant att få höra något från Snowden nu. Om han fortfarande är kvar i Ryssland och vad han tycker om det de gör.

      Radera