lördag 15 juli 2023

Bok: Den sista spiken av Stefan Ahnhem

Författare: Stefan Ahnhem
Titel: Den sista spiken
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 477
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Fabian Risk 6
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 2021 (min) 2021
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 3 juli 2023




Första meningen: Erica Andersson hade aldrig varit särskilt glad för vatten.

Baksidetext
Han har utpressat. Han har misshandlat. Han har våldtagit. Han har gått över lik för att nå hela vägen till toppen. Han är på alla sätt en vidrig man. Han heter Kim Sleizner och han arbetar som polischef i Köpenhamn.

Dunja Hougaard har gått under jorden för att på eget bevåg inleda en utredning mot sin tidigare chef. I månader har hon och hennes team samlat information. När en högt uppsatt man inom den danska underrättelsetjänsten hittas död tillsammans med en okänd kvinna i en bil på sjöbotten utanför Köpenhamn börjar det äntligen bli dags för fällan att slå igen. Frågan är bara för vem.

Samtidigt på andra sidan sundet i Helsingborg får den svenske polisen Fabian Risk ett besked som förändrar allt.

Min kommentar
När jag är på semester på annan ort så vill jag gärna läsa en bok som utspelar sig där jag befinner mig och jag tyckte jag var riktigt smart när jag valde Den sista spiken när vi skulle spendera några dagar i Helsingborg. Det vet ju alla, som har läst böckerna i serien, att de utspelar sig där.

Besvikelsen och uppförsbacken för boken blev stor. För att vara den sista boken i serien om Fabian Risk så handlar den ytterst lite om honom. Han är inte mer än en bifigur i sin egen bok då minst 90% i stället handlar om de danska poliserna och den där tråden som jag egentligen inte alls har varit speciellt glad i. Jag tycker inte om när serier byter fokus mitt i och börjar handla om helt andra människor. De borde i stället få en egen serie då.

Hela den här Kim Sleizner-tråden blir så utstuderad och långsökt. Jag önskar att jag hade kunnat säga att den känns konstruerad också, men om det är något de senaste åren har lärt mig så är det att precis allt och vad som helst kan hända. Sleizner är i alla fall, förmodligen, den mest otäcka människa jag träffat på i litteraturen. Han är så sleezy att han nästan blir intetsägande. Framför allt så är han endimensionell. Han har absolut noll goda sidor.

Som vanligt(?) så är poliserna både naiva och lite korkade, medan bovarna är supersmarta övermänniskor. Dessutom så blir de som jagar monstren själva monster. Precis som det ju brukar vara, men det är lika tröttsamt som alltid. Det är en extremt utdragen historia med en del passager som känns som transportsträckor. Ibland blir det till och med lite segt, men oftast är det spännande och underhållande. Många gånger blir det dock på tok för mycket. Vilket ju var väntat, men ändå.

Vissa dödsfall är tråkigare än andra och det händer att jag blir lite sur på författaren. Jag uppskattar ändå att Ahnhem vågar ta död på vem som helst, det gör att man aldrig är riktigt säker. Det gillar jag ju. Blinkningen till boken En helt annan historia gillar jag också. Den har jag inte läst än, men det kommer jag nog att göra. Danskarna envisas med att bara prata danska med svenskar, men det är ett kul inslag och ger lokalfärg. Tack och lov så tycker jag att danska i skrift är förvånansvärt lätt att förstå.

Hela serien om Fabian Risk har varit osedvanligt rå och brutal. Den sista spiken är inget undantag. Detta är inget för den känslige. Tyvärr så tycker jag inte att denna är lika rafflande och nagelbitande som de tidigare och jag hade föredragit mer fokus på Fabian och hans historia. Boken avslutas med en epilog som knyter ihop alla trådar som eventuellt fortfarande var lösa. Jag är inte så glad i den här typen av "förklarande" slut, men det funkar ganska bra här. Om detta verkligen är sista boken, annars inte.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,96 i genomsnitt (beräknat på 1 409 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Den sista spiken: Tankar från en samlares hjärna, Nilmas Bokhylla och Kapprakt.

2 kommentarer:

  1. Det här är ju en serie som jag bara läst de första delarna i. Som jag gillade, så jag vet inte varför jag slutade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det helt enkelt finns för många serier/böcker att läsa. Man glömmer bort några.

      Radera