söndag 9 juli 2023

Smakebit på søndag: Grissly

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Veckan som gick var riktigt bra, vi hade en liten mini-semester i Helsingborg inklusive tur över till Helsingør. I torsdags hämtade vi nycklarna till vår nya lägenhet och vi kunde äntligen börja mäta för att se var alla möbler skulle kunna placeras. Veckan som kommer blir en riktigt jobbig en, tror jag. I morgon kommer flyttfirman och packar ner allt, på tisdag går flyttlasset och på torsdag börjar vi jobba igen. Inte mycket tid att ställa i ordning saker innan vi ska in i ekorrhjulet igen.

Jag har börjat läsa åttonde delen i Herkules-serien (eller Zack-serien, som den bytte namn till samtidigt med ett förlagsbyte), Grissly av Mons Kallentoft. De första böckerna var fantastiskt bra, de som Mons Kallentoft skrev ihop med en annan författare. När förlaget byttes så började han också skriva dem själv, vilket jag tycker har varit en förändring till det sämre, tyvärr.

Min smakebit är från sida 80:
Varenda liten muskel i kroppen värker efter passet hos Hiro sensei igår.
    Zack står i köket hemma i lägenheten vid Mosebacke torg. Dricker en espresso. Sträcker på sig, stretchar benen lite. Har just klivit upp, lämnat Hebe och Xavier i den varma sängen. På nattduksbordet ligger en bok om barnuppfostran, av den där psykologen Cremlin som folk älskar att hata. Han bläddrade i den igår innan han somnade. Hebe skrattar mest när hon läser den. "Så dumt, så dumt. Och sjukt."
    Hon visade honom en ny bild som hon lagt upp på Xaviers Instagram igår.
    Sonen bakifrån i en sandlåda med en stor, röd leksaksbil i handen.
    Zack har bett henne att ta ner kontot flera gånger, men samtidigt vill han också visa Xaviers skönhet och förträfflighet för hela världen.

14 kommentarer:

  1. så jobbigt att flytta... kanske slipper jag, tack för smakbiten, ny författare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hade tänkt att hitta lägenheten som vi ville skulle bli den sista, om man säger så, men det är nog inte denna. Det var viktigare att komma bort ifrån där vi bodde än att hitta den perfekta bostaden.

      Radera
  2. Jag har nog inte läst serien men vad tråkigt det blev sämre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara för att jag skrev så, så är ju så klart den här mycket bättre.

      Radera
  3. jobbigt med flytt, men nyttigt och kul. är ni väl på plats så får väl möblerandet och donandet komma när det kommer. har läst en bok av Kallentoft för länge sedan. jag tyckte att den var lite vä hemsk för min smak så det blev inte fler. tråkigt när författare blir sämre. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kallentoft är ingen läsning för den känslige, det gäller nog alla hans böcker.

      Jag avskyr att ha det rörigt omkring mig och det tar mycket energi att försöka att inte se det, så uppackningen måste gå undan.

      Radera
  4. Håller med dig om att serien blivit sämre sedan han började skriva den helt själv.
    Tack för smakbiten! Hoppas flytten går bra för er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Böckerna blev nog för mycket Kallentoft utan en medförfattare. Tack!

      Radera
  5. Jag har läst Falco, som han skrev tillsammans med Anna Karolina. Den var första boken i serien och den var riktigt bra. Därefter har jag inte läst några fler delar. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Falco var riktigt bra och var visserligen den första han skrev tillsammans med Anna Karolina, men det är femte delen i serien. Första delen heter Zack.

      Radera
  6. Kallentoft kommer jag inte att läsa, inte för att jag mobbar honom men för att jag inte läser deckare. Kul med flytt, det är alltid slitsamt men blir säkert jättebra. I mitt hus flyttar många nu denna månad. Det bor många studerande här från andra håll i landet och nu är plugget slut. Spännande att se vilka som flyttar in till hösten. Tack för smakbit, lycka till med allt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där vi bor en dag till är också ett studentområde. Inte bara de som bor i vanliga lägenheter utan även ett helt område med studentlägenheter. Det är inte bara positivt, har vi märkt nu under nästan elva år.

      Radera
  7. Grissly läste jag för ungefär ett år sen.
    https://tofflandel2.com/2022/07/14/grissly/
    Nu ligger uppföljaren Amason i min hög med olästa böcker. Det blir det på semestern!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Amason har jag i hyllan och vi får se om jag läser den i år.

      Radera