lördag 22 juli 2023

Bok: Grissly av Mons Kallentoft

Författare: Mons Kallentoft
Titel: Grissly
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 277
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Herkules 8
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 2022 (min) 2022
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 10 juli 2023




Första meningen: Jag går in på Appstore, laddar ner Instagram, skapar ett nytt konto.

Baksidetext
Om du inte lagt upp det på Instagram, har det hänt? Om du inte finns på Instagram, finns du? Om du finns på Instagram, kommer du att dö? En känd influencer hittas dumpad i en container, knivhuggen i bröstet och iförd en Gucciträningsoverall. Liket har en exklusiv klocka på sig, och det är tydligt att det inte handlar om ett rån. Varför vill någon mörda en influencer? Zack Herry, Deniz och de andra i gruppen vid Särskilda enheten förstår direkt att det här bara är början. Början på ett spel där man inte vet vem som är marionett, och vem som har den egentliga makten. Där ytlighet och gränslöshet förstör liv.

Min kommentar
Efter förra boken, som var en härlig feelgood, så blev det dags att sätta tänderna i något som jag trodde skulle bli både tempofyllt, brutalt och eventuellt en aning makabert. Åttonde delen i Herkules-serien (eller Zack-serien, som den tydligen heter nu efter förlagsbytet), Grissly hade en del att leva upp till.

Precis som vanligt så väljer Kallentoft att skriva om ett aktuellt fenomen. Den här gången är det influencers. Det är nog lätt att fastna där i sociala medier-träsket och alldeles för lätt att sälja sin själ. För att inte tala om alla de där människorna som tycker sig ha rätt att bestämma vad som är rätt eller fel. Och om man gör fel så möts man av så mycket och intensivt hat. Trots att man egentligen inte har gjort något ont, kanske bara haft en åsikt som någon annan har bestämt är fel. Det är så skrämmande, men somliga har uppenbarligen lätt för att hata någon som bara är ett namn, ett konto, som inte har antagit mänskliga former. Och allt är alltid någon annans fel.

Jag tycker inte att tempot är lika högt här som i de tidigare delarna, men det gör inget. Nu får man lite tid att andas och tid till eftertanke. I övrigt så är boken väldigt Kallentoftsk, vilket betyder en hel del flum och mycket ältande. Dock inte så mycket som i böckerna om Malin Fors. Temat är mycket aktuellt och vinklingen är mycket samhällskritisk. Där är Kallentoft stark. Tyvärr faller det hela lite, eftersom jag ett flertal gånger måste fundera över om han har blivit sponsrad av Moncler. För att vara så mycket emot kapitalism så är det en rejäl produktplacering. Författarens avsky mot rika lyser igenom, också precis som vanligt.

Resten av teamet, som hade framträdande roller i de tidigare böckerna, har hamnat väldigt mycket i bakgrunden. Som en följd av det så blir det inte heller speciellt mycket polisarbete, när jag tänker efter. Somligas privatliv tar nästan över. Abdula Kahn är nästan helt försvunnen. Ester får en ganska stor roll, men varför i hela friden måste hon alltid plågas? En bra grej är att hela Zack-Hebe-grejen klaras upp. Med facit i hand en helt onödig tråd alltså.

I Grissly så är mordfallen nya, men resten är ungefär samma likadant. Den har inte lika mycket substans som de tidigare böckerna, mycket känns nästan som utfyllnad. Och då är boken inte ens 300 sidor. Kan det vara så att Kallentoft har tröttnat på Zack? Att han bara vill ha de här tolv böckerna ur världen? Jag saknar Luttemans/Anna Karolinas inflytande.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,18 i genomsnitt (beräknat på 143 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Grissly: Kapprakt, Tofflan och Boktanten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar