fredag 18 oktober 2013

Bokbloggsjerka 18 – 21 oktober

Fredag igen och dags för Annikas bokbloggsjerka?

Veckan uppgift är: Finns det några författare som du tycker sticker ut (eller som du beundrar mer än andra) när det gäller deras sätt att skriva?

Ja, det finns ett par författare som jag alltid kan lita på, mer eller mindre.

Den första, naturligtvis, är ju Stephen King. Jag har med nöje läst hans böcker sedan någon gång i mitten av 80-talet (tror det var 1984, så vi firar 30-årsjubileum nästa år). Ända sedan den allra första boken, som var Död zon, har han lyckats trollbinda mig. Det finns ingen annan som kan ta något fullständigt vardagligt och göra det till det mest skrämmande man kan tänka sig på samma sätt som han. Jag vet att det finns en del åsikter om hur han skriver kärleks- och sexscener, men jag kan ärligt talat inte komma ihåg att jag reagerat vare sig negativt eller positivt på dem. Möjligtvis har jag någon gång undrat varför de är med överhuvudtaget. Nåväl, Stephen King är nu ingen romanceförfattare, utan en skräckförfattare. Och man kan ju inte vara bäst på allt.

Den andra som lyckas fånga mig mer än vanligt är ingen mindre än Åsa Larsson. När jag läser hennes böcker så befinner jag mig, de facto, i Norrland (då har jag ändå aldrig varit norr om Sälen) och min längtan dit når oanade höjder under tiden. Jag vet inte alls hur hon gör, men jag kan inte hitta något annat ord än magiskt. Jag är så glad att jag läste hennes första bok, Solstorm, trots att jag egentligen inte ville eftersom jag blev så utomordentligt besviken på filmen. Boken var något helt annat och resten är historia, som man säger.

44 kommentarer:

  1. Denna veckan var det svårt att begränsa sig! Jag skrev de första fyra som kom upp i tankarna, men Stephen King ska helt klart vara med på min lista också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju levt så länge med King att vi nästan känns ihopväxta :)

      Radera
  2. Två författare som jag nog borde läsa lite mer av :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag verkligen rekommendera :)

      Radera
  3. Här syns vår skillnad i boksmak igen ;) Inte läst något av Åsa Larsson och det jag läst av King har inte imponerat så mycket på mig, fast har ett par olästa böcker av honom i bokhyllan så han borde kanske få en ny chans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det skönt att man inte är precis likadan? Vissa böcker tycker man samma om och andra alldeles tvärtom :)

      Radera
  4. Jag har inte läst något av Åsa Larsson. Precis som du säger är filmen Solstorm ingen höjdare så det är nog därför jag har blivit avskräckt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan verkligen rekommendera att man glömmer filmen och läser boken :)

      Radera
  5. Stephen King har jag inte läst på många år. Kanske skulle jag våga mig på detta igen.

    SvaraRadera
  6. Har varken läst något av Stephen King eller Åsa Larsson.. Men jag har läst en bok av Kings son. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kings son brås på sin far och skriver riktigt bra han också :)

      Radera
  7. Jag har inte läst något av King och Larsson. Har flera gånger bestämt mig för att läsa nåt av King så går jag och lånar nåt annat! Tipsa gärna en eller två av honom;).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han har skrivit så många olika sorters böcker, så även om man inte gillar skräck (Varsel eller Jurtjyrkogården) eller fantasy (Pestens tid eller serien om Det mörka tornet) eller vampyrer (Staden som försvann) så finns det en och annan godbit (Den gröna milen eller Flickan som älskade Tom Gordon). Eller varför inte mastodontromanen Under kupolen, som är helt omöjlig att genrebestämma. Här kan du hitta de tio jag tycker är bäst :) http://bokslut.blogspot.se/2012/07/topp-tio-bocker-av-stephen-king.html

      Radera
  8. Jag får ju skämmas... men jag har faktiskt inte läst vare sig King eller Larsson. Båda står dock på läslistan!

    SvaraRadera
  9. Jag kan inte heller komma på att jag reagerat varken negativt eller positivt på Kings sex- eller kärleksscener.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju liksom inte de som är det viktiga i Kings böcker :)

      Radera
  10. Åsa Larsson skriver verkligen norrländskt. Vad nu det är. Men det känns så bara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, på sätt och vis vill jag faktiskt säga att jag varit i Norrland. Jag har ju läst Åsa Larssons böcker :)

      Radera
  11. Bra svar!! Larsson är i mitt tycke sveriges största deckardrottning. Lyssnade på Till offer åt Molok som ljudbok, hon läste själv in den och hennes svaga norrländska dialekt passade texten så himla bra!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, hade jag bara klarat av ljudböcker så hade det nog varit fantastiskt att få böckerna upplästa med norrländsk dialekt :)

      Radera
  12. Ja visst är han bra, bad faktiskt få hans nya som recensionsexemplar. Men får jag inte den ska jag läsa någon annan av honom.
    Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ju en del att välja bland :)

      Radera
  13. Älskar Stephen King och han hade varit ett givet val för min del i denna frågan också om jag hade svarat på frågan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stephen King är svaret på väldigt många frågor :)

      Radera
  14. Att du skulle nämna King kom inte som någon överraskning :-)
    Jag har Benrangel av honom här hemma. Har du läst den och vad tyckte du i så fall om den?

    När det gäller Åsa Larsson håller jag bara med dig om en enda sak och det är hennes miljöbeskrivningar. Jag har varit i Kiruna vid ett par tillfällen, men eftersom jag själv bor i Norrland (eller i Lappland om vi ska vara petiga) kan jag mycket väl känna igen mig i mycket av det hon skriver. Vintern är lika kall här som där t.ex. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett bra tag sedan jag läste Benrangel, men jag minns att det var en del... detaljer som jag inte höll för speciellt troliga. Bara bagateller :) Jag gillade den väldigt mycket i alla fall.

      För mig är Norrland en stor vit fläck :)

      Radera
  15. King kan krypa in under skinnet på mig så bra att jag ibland drar mig för hans böcker för att slippa det otäcka ;) Hans Det har legat sedan i somras... När jag har ledigt i jul kanske den passar så jag kan få sträckläsa.

    SvaraRadera
  16. Läste ju Cujo och Jurkrkogården och sen lade jag ner King, var för läskigt för mig :) Tv-serien (Under the Dome är ju i och för sig inte så hemsk). Men gillar Åsa Larsson!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du läste de som nästan varit de otäckaste :) Jag tycker han har blivit mycket mindre "monsterskräck" på senare år, det är lite mer att det är otäckt på ett psykologiskt plan. Personligen tycker jag i och för sig att det är värre :)

      Åsa Larsson är fantastisk!

      Radera
  17. Ah, du gillar lite skräck och spänning. Inte så mycket av det i Mumin - men glöm aldrig MÅRRAN! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror jag sett något slags TV-Mumin och om jag inte minns alldeles fel så var stämningen ganska otäck där.

      Radera
  18. Har läst ett par böcker av Åsa Larsson och dom är bra. Stephen King och skräckgenren över huvud taget har jag lite svårt för, men har i alla fall läst Knackarna. Maken som har många böcker av honom tycker nog att jag skall ge honom en ny chans!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Knackarna är en av de böcker som jag faktiskt tyckt minst om, den blev lite väl underlig.

      Radera
  19. Men den där Kingen igen ;) Jag ska försöka läsa något av honom igen snart. Har ju ett par olästa böcker stående i hyllan. En novellsamling vore kanske inte så dumt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, alla har vi våra författare som vi går igång på :) Hans noveller är av väldigt skiftande kvalitet, allt från medioker till fantastik :)

      Radera
  20. Inte läst något utav någon av författarna, men ska allt kolla upp King :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. King har varit min absoluta favorit i nära 30 år nu :)

      Radera
  21. Tycker fenomenet du beskriver är rätt intressant, jag har inte läst solstorm men vad du beskriver är hur författaren hjälper dig att skapa en egen miljö inne i huvudet. Sen filmen som inte stämmer överens med detta, men det var kanske andra saker också.
    Kollar man på hur författare beskriver platser så är det knappast fotografiskt, man skulle inte kunna igen sig om man hamnade där utan att veta att det är just den platsen i den boken man är på. Alltför mycket lämnas åt vår egen fantasi.
    Det är som jag brukar säga, duktiga romanförfattare skriver egentligen inte romaner utan manualer för att vi skall kunna skapa romanen inne i vårt eget huvud. Utan att själva tänka på det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där kan nog stämma, men jag tycker det är bra att de inte beskriver för mycket, jag vill mer åt känslan och stämningen :)

      Radera
  22. inte de genrer som tilltalar mig mest men Kings Pestens tid lämnade tydliga spår efter sig när jag läste den för många år sen. Jag är för mesig för skräck helt enkelt:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pestens tid är den bästa bok jag läst. Någonsin :)

      Radera