tisdag 10 mars 2015

Topp Tio böcker för läsare som gillar _________


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Ten Books For Readers Who Like _________.

Jag gissar att de flesta förväntar sig att jag nu ska lista deckare/rysare/thrillers. Men icke. Det finns faktiskt andra böcker som också är spännande. Jo men visst är det så. Förr, det måste ha varit på 80-talet, så läste jag väldigt många historiska romaner och det är sådana jag tänkte tipsa om i dag.

1. Rötter av Alex Haley. Det är kanske någon som sett TV-serien, men som vanligt är boken mycket bättre. Historien om afrikanen Kunta Kinte som tillfångatas och säljs som slav i USA.
2. Vilda tider av Brian Garfield. Jag gillar egentligen inte Västern-böcker (-filmer), men denna var något av det roligaste jag läst. Hugh Cardiff, en av världens bästa skyttar, är berättaren och han berättar om sitt liv, mellan inbördeskriget och förbudstiden.
3. Kulpåsen av Joseph Joffo. Den här boken läste jag som en inlämningsuppgift i gymnasiet. Det är en självbiografisk roman och handlar om familjen Joffos flykt undan Förintelsen. Många år har gått sedan jag läste den, men jag tänker ofta på den.
4. Röde Orm av Frans G. Bengtsson. Man skulle kunna tycka att en bok om vikingar inte kan vara kul. Men det är den.
5. Hela Asien-sviten (Shõgun, Tai-Pan, Gai-Jin, Fånglägret, Noble House, Virvelvind) av James Clavell sträcker sig från ett Japan på 1600-talet till Iran 1979. Fantastiska böcker om samurajer, pirater, mäktiga handelshus, krigsfångar, maktkamp och revolutioner.
6. Böckerna om Familjen Lavette (Immigranterna, Arvtagarna, De framgångsrika, Arvet, Immigrantens dotter) av Howard Fast. Handlar om en italiensk immigrant samt hans ättlingar och sträcker sig från 1880-talet och ungefär 100 år framåt.
7. Fria män av Halldor Laxness. Utspelar sig på Island under de första årtiondena under 1900-talet och handlar om bonden Bjartur och vad han tycker är viktigt här i livet.
8. Frihetens sjö av James Michener. Handlar om Sydafrika, innan den vite mannen kom och hur det blev sedan.
9. Utvandrar-sviten (Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna, Sista brevet till Sverige) av Vilhelm Moberg. Ingen lista över historiska romaner är komplett utan denna.
10. Exodus av Leon Uris. Handlar om grundandet av staten Israel.

12 kommentarer:

  1. Jag har tänkt att jag ska läsa Utvandrar-sviten någon gång, men det har inte blivit av än. Det är lite synd, eftersom den känns som lite av en klassiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är nästan ett måste att läsa :)

      Radera
  2. Great minds think alike :) Utvandrar-sviten och James Clavells böcker är jag sugen på att läsa någon gång i framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt otippat detta :) Clavells böcker är väldigt tjocka, men oj så bra.

      Radera
  3. Historiska romaner är ofta riktigt bra läsning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag fattar inte varför jag nästan slutat läsa dem.

      Radera
  4. Många bra tips här, tack så mycket. Rötter kommer jag ihåg att jag läste och gillade i tonåren, Mobergs böcker måste jag se till att läsa klart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egentligen skulle jag vilja läsa om alla dessa, men många av dem är så otroligt tjocka och det finns ju så många nya böcker :)

      Radera
  5. Exodus gjorde ett enormt starkt intryck på mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag minns den som omvälvande. Hade jag läst om böcker så skulle den definitivt varit med på listan.

      Radera
  6. Här har jag inte läst nån, tack för alla tips :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De har ju några år på nacken allihop :)

      Radera