lördag 27 april 2013

"I avgrunden och andra noveller" av H G Wells

Genre: Science fiction
Antal sidor: 378
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: -
Översättare: Erik Carlquist
Serie: -
Förlag: h:ström - Text & kultur
Utgivningsår: (original) 2005 (min) 2005
Format: Kartonnage
Källa: Bokhyllan
Utläst: 7 april 2013






Baksidetext
H. G. Wells noveller är fulländade och mångbottnade verk, som på ett fascinerande sätt kompletterar hans romaner. Här tar han ut svängarna och lyfter ny mark i den genre som så småningom kom att kallas "science fiction". Wells förmåga att inte bara skildra den teknologiska utvecklingen, utan även de effekter som den får på människorna, sätter honom i en klass för sig själv inom den tidiga sf-litteraturen.

Min kommentar
För mig har H G Wells alltid lyst klart som en science fictionstjärna och när jag hittade den här novellsamlingen på förra årets bokrea så tvekade jag inte överhuvudtaget. Den var ett självklart tillskott i min bokhylla. Dessvärre ger både baksida och marknadsföring intryck av att detta ska vara science fiction, vilket det till största delen inte är. De flesta av de 30 novellerna är fantastiska små historier, men science fiction? Nej, det skulle jag inte kalla dem.

Jag började läsa denna redan i augusti förra året och det har blivit en novell här och en novell där när jag varit mellan böcker. Det blev ett ganska så långvarigt projekt och den allra största anledningen till detta är att jag blev så oerhört besviken på innehållet. Jag förväntade mig en helt annan typ av noveller än vad som erbjöds. Det finns visserligen några riktiga guldkorn, men många var tyvärr ganska så intetsägande. Det låga betyget kan möjligtvis förklaras av för stora, och felaktiga, förväntningar.

Min absoluta favorit är en novell som heter Det oerfarna spöket. Den handlar om en man, som befinner sig ensam på en herrklubb. Under natten fångar han ett spöke, som visar sig ha problem att ta sig tillbaka till "andra sidan". När mannen pratar med spöket så får vi veta att det behövs en serie rörelser för att förflytta sig över gränsen och en av dem verkar spöket göra fel. Till slut får spöket ihop det och mannen ser allt i spegeln. När mannen senare berättar alltihop för sina vänner under ett trevligt samkväm på klubben så är de väldigt skeptiska och ser det som en spökhistoria. Till slut ser han sig tvungen att genomföra rörelserna. Den här historien gav mig faktiskt lite rysningar.

En annan favorit är Historien om herr Elvesham som är en fantastisk liten berättelse om en ung man som blir kontaktad av en okänd gamling, som av någon anledning vill testamentera hela sin förmögenhet till honom. Utan att avslöja för mycket så kan man säga att den också handlar om gudomlig rättvisa och förmodligen är detta den allra första litterära switchen.

En tredje favorit är Gottfried Plattners historia som handlar om en kemilärare (han är mycket annat också) som utför lite experiment, det exploderar och han försvinner i två veckor. Man kan säga att explosionen får oväntade konsekvenser för honom.

Generellt så kan man väl säga att novellerna är väldigt naiva, något annat är knappast att vänta när den yngsta novellen är skriven 1925 och de flesta till och med är från seklet innan. Något jag märkte, till min stora glädje, är att ironi inte har något bäst före datum och H G Wells var en mästare inom det området. De flesta noveller innehåller en hel del ironi och också kängor till höger och vänster, mest mot politik och religion och det är ju alltid tacksamt. Många av berättelserna tycker jag mig känna igen och det beror på att andra författare och även filmmakare har "lånat" en del och gjort "eget" av.

Boktipsets estimerade betyg var 4.2. Jag ger den 2.5 (ett genomsnitt räknat på sammanlagt betyg dividerat med antal noveller därefter avrundat till närmaste "halvtal").


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om I avgrunden och andra noveller: Enhörningen, DAST och Oskar blir lite smartare.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

4 kommentarer:

  1. För mig är Wells bara förknippad med Världarnas krig. Tror inte ens jag visste att han skrivit något annat...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att han skrivit annat visste jag, men jag var mer inne på science-fiction :)

      Radera
  2. Bra omtale. Jeg leste nettopp ut en novellesamling i helgen selv. Liker korte historier, godt å variere hva man leser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker det är mysigt att klämma in en novell då och då :)

      Radera