måndag 8 juni 2015

Film: Fury

Titel: Fury
Originaltitel: Fury
Genre: Krig
Regissör: David Ayer
Manus: David Ayer
Skådespelare: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña, Jon Bernthal
Utgivningsår: 2014
Produktionsland: USA | Kina | Storbritannien
Längd: 134 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 29 maj 2015





Handling
April 1945 och andra världskriget går mot sitt slut. Något som de desillusionerade soldaterna inte har en aning om. Vi får följa teamet i en stridsvagn när de får ett uppdrag bakom fiendens linjer. De är underlägsna både till antal och eldkraft, men de är fast beslutna att göra sitt jobb.

Min kommentar
Krigsfilmer hör egentligen inte till min favoritgenre, om man inte menar de gamla klassikerna som Kanonerna på Navarone och Killing fields. Men ibland gör jag kanske obegripliga saker och jag tyckte att det var väl en bra idé att köpa den här filmen. Om det görs rätt så kan det ju bli ungefär hur bra som helst. Kanske berodde det också på att Brad Pitt är med i filmen...

Filmen börjar alltså i slutet av kriget och soldaterna är varken sturska eller glödande av hjältemod, de är mest bara less på allt. De är skitiga, trötta och avtrubbade. Bara det är ovanligt i en amerikansk film. Något som är ännu mer ovanligt, jag är inte helt säker på att jag någonsin sett det, är att amerikanarna framställs som svin de också. De är inga hjältar. De dödar urskillningslöst, tar inga fångar, våldtar och beter sig som fienden brukar göra. Det är okonventionellt.

Det är spännande och trots att filmen är över två timmar lång så blir jag inte uttråkad. Den var kanske lite väl lång, slutscenerna var utdragna, men tiden gick väldigt fort. Ibland var det lite för detaljerade headshots (och det menar jag både bokstavligt och bildligt) och ibland flyger det lite väl många kroppsdelar åt alla håll. Men krig är grisigt.

Jag hade väldigt svårt att sätta betyg på denna och pendlade mellan 3,5 och 4. Det fanns en hel del konstigheter som drog ner betyget. Som när Don och Norman kom till lägenheten där de hittade två kvinnor. Varför i hela friden gömde sig den ena? Varför inte båda? Eller ingen? Och sedan, när de andra i besättningen kom dit och betedde sig som riktiga grisar. Tidigare i filmen hade Don varit jämställd med deras Gud, men plötsligt hade de ingen som helst respekt för honom. Eller mot slutet, när man såg tyskarna marschera, då hade ungefär var tionde soldat ett pansarskott över axeln, men när de skulle börja skjuta mot stridsvagnen så kom de bärandes på en låda med fyra skott. De hade inga fler. Eller att det verkade ta flera timmar innan tyskarna kom efter att vakten hade sett dem. Det tog vakten några minuter att springa sträckan, visserligen över fälten, men ändå. Något som inte jag tänkte på, men som retade sambon, var att stridsvagnarna körde på tomgång (typ) hela tiden. Han tyckte de kröp fram (de ska kunna göra mellan 40 och 50 km/h) och att det blev för mycket strider i slow-motion, i knapp styrfart.

Att filmen till slut får en fyra är tack vare trovärdigheten, att amerikanare också framställs som svin och att det inte finns något som helst romantiskt med krig.



Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 1 692 betyg).
IMDb hade den 7,6 i genomsnitt (beräknat på 218 062 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

  1. Jag gillade den här filmen riktigt mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker den var lite annorlunda mot andra amerikanska krigsfilmer.

      Radera
  2. Jag brukar normalt inte gilla amerikanska filmer om andra världskriget men den här verkar lovande. Och Brad Pitt brukar vara bra. Väntar dock tills den kommer på svensk tv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag velade länge mellan 3,5 och 4 i betyg, men jag tycker den var så annorlunda att den faktiskt förtjänade en fyra.

      Radera