Veckorna bara flyger iväg och som vanligt är startskottet för helgen Annikas bokbloggsjerka.
Veckan uppgift är: Kan du berätta om någon bok/några böcker som beskriver kända berättelser ur någon annan huvudpersons synvinkel? Ex: Charlotte Brontes Jane Eyre kontra Jean Rhys Wide Sargasso Sea, som har ”the Mad Woman in the Attic” som huvudperson, eller Bengt Ohlssons Gregorius, vars huvudperson är prästen i Hjalmar Söderbergs Doktor Glas.
Till skillnad från de senaste veckorna, som varit väldigt lätta frågor, så är denna omöjlig att svara på för mig. Det där med att författare återanvänder andra författares karaktärer gillar jag inte och jag tror inte jag läst någon sådan bok.
Snäll som Annika är så har hon gjort ett alternativ för oss som inte kan svara på ovanstående: Om du känner att du inte kan bidra på med ett svar på just den här frågan kan du i stället berätta om någon bok/några böcker som innehåller någon form av intertextualitet.
Dessvärre blir det inte lättare här. De genrer jag brukar läsa innehåller inte så mycket sådant. Det är ju eventuellt Stephen Kings böcker då, där många har referenser till varandra och även gemensamma karaktärer, men att kalla det intertextualitet...
Det var ovanligt klurigt den här gången, jag lyckades till slut i alla fall komma på en tv-serie
SvaraRaderaJag funderade på om jag skulle ta till TV-serier eller film, men jag ville klara av frågan snabbt innan jag gick till jobbet :)
RaderaDet här var den svåraste frågan på väldigt länge!
SvaraRaderaJa, fredag morgon är inte lämplig för detta :)
RaderaHade lite tur och har precis läst två sådana böcker som Annika efterfrågar, annars hade jag nog fått klura ett tag också. Men jag har läst ett antal då jag tycker det är lite småmysigt att återbesöka favoritkaraktärer.
SvaraRaderaOch jag blir alldeles förtvivlad när författare slår mynt av andra författares historier :)
RaderaDet var faktiskt den svåraste jerkafrågan på länge!
SvaraRaderaVill inte tänka så mycket på fredag morgon :)
RaderaNej fy vad svårt det var mycket roligare med enklare.
SvaraRaderaJa, om jag hade haft tid att fundera, men jag ville ju svara innan jag gick till jobbet :)
Raderajag älskar böcker (och filmer) där jag känner igen karaktärer eller berättelser ♥
SvaraRaderaReferenser till andra böcker/filmer gillar jag, men återanvändning av andras karaktärer går bort :)
RaderaJag älskar såna här litterära blinkningar så jag ser dem överallt - så kan det gå!
SvaraRaderaLitterära blinkningar gillar jag också, men jag körde nog på en striktare variant av intertextualitet :)
RaderaLite lurig fråga, jag kan förstå att du inte gillar den typen av upplägg, jag brukar själv vara misstänksam. Men ibland funkar det trots allt ganska bra och ibland blir man bara arg! :)
SvaraRaderaJag blir bara ledsen när jag ser att någon använder andras karaktärer, lite som artister som gör covers på andras låtar :)
RaderaIntertextualitet kan, vad jag förstår, även innebära citat insprängda i texten. Och sådana finns det ju ganska många i Kings böcker (t.ex. från sång-texter). Så det är nog inte fel alls! :)
SvaraRaderaJa, det verkar inte finnas något entydigt svar vad intertextualitet är för något, men litterära referenser och citat är det ju i ganska många böcker.
RaderaKlurigt på gränsen till omöjligt, tyckte jag också.
SvaraRaderaI alla fall tidigt en fredag morgon :)
RaderaDet var otroligt svårt denna veckan. Jag gick på Intertextualitet, men vet inte ens om jag förstod det rätt.
SvaraRaderaNej, jag försökte googla så jag skulle vara helt säker på vad det är, men ingen sida hade samma definition. Då kan man ju bli lite lätt förvirrad :)
RaderaSvåraste jerkan jag har varit med om.. Hoppas på lättare nästa helg!
SvaraRaderaJa, jag kan bara hålla med :)
RaderaEn mycket svår jerka denna veckan, min fredagströtta hjärna tog rätt lång tid på sig att fundera ut ett svar! Dock valde jag en tv-serie denna gång med, för den är så ny och jag hade den precis upp i hjärnkontoret! Jag hade med svårt att förstå intertextualitet. Men tyckte du fick till ett riktigt bra svar!
SvaraRaderaNu har jag så klart kommit på många fler :)
RaderaHåller m om att det var lite extra klurigt här denna vecka :)
SvaraRaderaJa, det var lite pest eller kolera :)
RaderaNej, det var inte lätt den här veckan.
SvaraRaderaJag gillar enkla frågor, det gör inget om man måste fundera lite, men inte för mycket :)
RaderaDet var verkligen klurigt den här gången. ;)
SvaraRaderaJa, vi får kanske komma med egna, enkla tips till Annika :)
RaderaJag håller med om att det är en svår jerka. Jag kommer ju dessutom inte ihåg böcker jag läst, så även om handlingen återanvänds, eller att citat från andra böcker dyker upp i det jag läser så skulle jag ju inte fatta det...
SvaraRaderaJag brukar komma ihåg lite, men det är väldigt sällan jag funderar på detta :)
RaderaJag hoppade över biten om intertextualitet, ett ord jag aldrig använt och som jag inte är riktigt säker på vad det betyder. Men "återanvända" böcker har jag läst några, även om jag ganska ofta blir besviken...
SvaraRaderaJag tror inte jag läst någon och det beror nog mest på att jag inte vill sponsra något som jag upplever som stöld :)
RaderaOj det där med intertextualiteten såg jag över huvud taget inte!
SvaraRaderaDet hjälpte egentligen inte ett dugg :)
RaderaJag tycks verkligen ha kommit med en utmanande fråga... Jag tänkte liksom att jag skulle få lite lästips, jag tycker det är roligt med olika synvinklar. Jag ser det inte som stöld, jag ser det som kärlek till originalet, men kan förstå att det inte tilltalar alla.
SvaraRaderaOm jag tycker att en fråga är extra svår så brukar jag grunna på den över helgen. Sen får jag förstås ofta bråttom att hinna blogga innan måndagen är slut :-)
Utmanande vet jag inte, kanske mer väldigt smal :)
RaderaDet är klart att man kan välja att se det som kärlek till originalet, men frågan är ju om någon hade läst den där boken om den inte blinkat till en klassiker. Om svaret är nej så skulle den ju inte klara sig på egen hand och då får jag nog räkna det till något som inte känns riktigt moraliskt rätt. Är det inte dessutom så att många (alla?) dessa återanvändningar gäller författare som varit döda i mer än 70 år, vilket betyder att upphovsrätten "gått ut"?