lördag 5 augusti 2017

"Tidsmaskinen" av H.G. Wells

Författare: H.G. Wells
Titel: Tidsmaskinen
Genre: Science fiction
Antal sidor: 142
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The time machine
Översättare: Oskar Källner
Serie: -
Förlag: Fafner Förlag
Utgivningsår: (original) 1895 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 22 juli 2017




Första meningen: Tidsresenären - för det är praktiskt att kalla honom för det - höll på att förklara ett mycket komplicerat problem för oss.

Baksidetext
Det här var inte vad han hade väntat sig.

Uppfinnaren från London har anlänt till en avlägsen framtid. Omedelbart blir hans tidsmaskin stulen. Strandad i en värld fylld av mirakel och förfall söker han efter en väg hem och finner en dold ondska.

Min kommentar
På 80-talet hade jag en science fiction-period (det har jag egentligen hela tiden, men just då var den mer än vanligt) då jag slukade allt jag hittade. H.G. Wells var en av de författare som kom i min väg. Därför blev jag extra glad när hans Tidsmaskinen överraskande dök upp här, i en nyöversättning av Oskar Källner.

Jag är väldigt tacksam för nyöversättningen, gammalmodigt språk brukar inte direkt göra det enklare att ta till sig klassiker, och den här är dessutom riktigt bra. Allt det där ålderdomliga som jag brukar tycka är jobbigt är borta, men kvar finns ändå känslan av "förr". Tidsandan lever kvar.

Vi kastas rätt in i själva äventyret, utan att få veta speciellt mycket om vilka de här människorna som träffas är och varför de träffas. Inte heller får man veta vare sig vem berättar-jaget (den som antecknar hela historien) eller Tidsresenären är. Det gör inte så mycket, men jag kan ju inte låta bli att fundera på vilken typ av människa som bygger en tidsmaskin och ger sig av drygt 800 000 år in i framtiden.

Ja, du läste rätt. I stället för att göra ett litet hopp på något eller några hundra år så reser Tidsresenären till år 802701. I alla fall stannar han till där i en vecka eller så (sedan reser han ytterligare mer än 30 miljoner år framåt). På sitt första stopp, år 802701, drar han genast slutsatsen att här råder kommunismen, eftersom det inte finns några enfamiljshus. Här träffar han på eloier. De lever utan bekymmer, tycks det, i en utopi och eftersom de inte behöver kämpa eller tänka överhuvudtaget så har de blivit lite korkade. Män, kvinnor och barn ser precis likadana ut, lever alla tillsammans i sin lilla kokong av lycka och verkar vara helt jämställda, då drar Tidsresenären slutsatsen att institutionen familj bara behövs så länge kvinnor och barn behöver beskydd. Sedan säger den käre H.G. Wells emot sig själv litegrann för det visar sig ju att de där eloierna inte alls har ett helt bekymmerslöst och ofarligt liv. Under markytan lever nämligen morlockerna. Som ju givetvis ska föreställa underklassen som reser sig och äter upp sina plågoandar.

På resan som går 30 miljoner år framåt träffar han på något som verkar vara monsterkrabbor. Osökt kommer jag att tänka på jättehumrarna som Roland stöter på i De tre blir dragna (Det mörka tornet-serien av Stephen King) och jag undrar jag om inte King har hämtat inspiration här.

Jag är helt förundrad över de slutsatser Tidsresenären drar (och hur snabbt han gör det), men det säger egentligen mer om tiden han kommer ifrån än den han åker till. Det är oerhört intressant, på något sätt så förstår man hur det var att leva 1895 när man läser om 802701. Otroligt fantasieggande.

Slutet är helt fantastiskt och jag älskar det. Det är precis så där ovisst som gör att man kan fundera både länge och väl på vad som egentligen hände. Det gäller för övrigt hela boken, att man kan fundera på den alltså. Jag har fler frågor än svar efter att jag har läst ut den. Man kan tycka vad man vill om det väldigt tydliga politiska budskapet, men faktum kvarstår: Detta är en helt fantastisk science fiction-klassiker.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 3,5 (beräknat på 2 betyg).
Goodreads hade den 3,87 i genomsnitt (beräknat på 301 020 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Tidsmaskinen: Bokhyllan, literature connoisseur och Dagens bok.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Den här har jag väntades i hyllan fast på engelska :) Ser fram emot den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, jag vet inte om jag ens orkar tänka på att läsa den på gammalmodig engelska, men känslan måste ju vara speciell :)

      Radera