onsdag 16 mars 2016

Tisdagsutmaning: Kokböcker och middagsskildringar

Veckans utmaning på Kulturkollo: Kokböcker.

Vi har satt oss till bords den här veckan och självklart handlar tisdagens utmaning om just detta! De senaste årens kokboksboom har gjort att det inte bara säljs utan även publiceras enorma mängder kokböcker varje år. Många köper och läser också kokböcker för att det är roligt och för att få inspiration, inte bara för att rent praktiskt använda recepten som står i dem.

Sålunda handlar tisdagens utmaning om just kokböcker. Du får två uppdrag.

Finns det någon kokbok du älskar trots att du faktiskt inte använder den särskilt mycket?
Jag vet inte riktigt hur gammal jag var när jag köpte på mig Fogtdals matlexikon i 20 band, jag bodde fortfarande hemma och mat lagade jag inte speciellt ofta (aldrig). Min mamma är nämligen den sorten som hela tiden talar om för en vad man gör fel och hur man i stället borde göra. Är det något jag aldrig gillat så är det just det. Därför vägrade jag att göra något i köket. Ändå älskade jag att titta i kokböcker och ett av mina favoritrecept kommer från en av de här böckerna, hachis (OBS! inte haggis!), en helt fantastisk ungersk gryta.

Det motsatta då, vilken kokbok är den mest nerkladdade och använda i bokhyllan där hemma?
Jag skulle ju vilja svara Internet här, för trots alla kokböcker i hyllan i köket så är det på nätet jag hittar så gott som alla recept nu. Men om jag ska välja en som är ganska tummad och kladdig så får det bli hemkunskapsboken som vi hade i sjuan. Där finns ett recept på köttfärssoppa som är väldigt välanvänt.

Bonusuppdrag: Har du någon favoritskildring på film eller i litteraturen av just mat? Berätta gärna!
Om jag har! Det är ju bara den där lilla bagatellen med minnet... En bok jag vet att jag mest satt och dreglade åt var i alla fall Bastarden från Istanbul av Elif Shafak. Där dukades den ena fantastiska rätten efter den andra upp och det var nästan som att läsa en kokbok. Fast med en handling då.

12 kommentarer:

  1. Fogtdals matlexikon kommer jag ihåg! Jag hade ett paer delar av de 20 banden men fastnade aldrig riktigt. Istället älskade jag de här korten med recept man kunde prenumerera på och som man förvarade i en liten snygg låda (som inte var så snygg efter ett tag efter att den stått bredvid spisen när man lagat mat)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! De där korten minns jag, hade visst några... undrar var de är någonstans :)

      Radera
  2. Fogdals matlexikon står här hemma hos oss och kommer till användning regelbundet. Min pappa älskar dem :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskade dem egentligen också, men jag tittar nästan aldrig i dem :)

      Radera
  3. Åh, jag hade också dessa lexikon (fick av pappa och hans fru). En bok varje jul- och födelsedag. Men de blev inte särskilt använda trots att jag gillar att laga mat. Tillslut skänkte jag dem till välgörenhet.
    Min mamma kommenterar också gärna allt som man gör på ett annat sätt än hon skulle göra det. Det slutade med att hon inte fick vara i köket om jag eller min syster skulle laga något. Till och med hur jag skar tomater till salladen kunde kommenteras!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skänktes bort en hel del vid senaste flytten, men just Fogtdals matlexikon kunde jag inte förmå mig själv att skiljas från.

      Nu mer så skickas min mamma ut om vi barn ska bjuda henne på middag. Det går bara inte att ha henne i köket. Synd att sådana där grejer kan förstöra så mycket. Min familj trodde att jag skulle svälta ihjäl när jag flyttade hemifrån, men släktens matlagningsgener fanns hos mig också, det var bara det att de ville ha fritt spelrum :)

      Radera
  4. Wow! Tycker jag känner igen de där lexikonen, men kommer inte ihåg att jag har sett dem hemma hos någon. Vilken idé ändå, en serie band. Som om det vore Nationalencyklopedin eller något.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man skulle nog kunna kalla dem för Nationalencyklopedin när det gäller mat :) Riktigt fina böcker.

      Radera
  5. Jag lägger genast in Bastarden från Istanbul i min to read på goodreads, det låter verkligen som en bok för mig! Har du läst Anthony Capellas Kärlek, mat och missöden? Den är också fylld med underbara mat(lagnings)beskrivningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag har inte läst den boken. Jag brukar inte medvetet leta efter böcker med matbeskrivningar, men ibland blir det så :)

      Radera