fredag 5 januari 2024

Årsberättelse 2023

2023 blev ett helt osannolikt händelserikt år. Både på det personliga planet och det större, globala. Det senare tänker jag inte bry mig om här. Två av de mest traumatiska saker man kan utsätta sig för som vuxen lyckades jag pricka in under ett och samma år. Både flytt till ny lägenhet och ett nytt jobb. Så här långt så har båda två förlöpt väl och blivit bättre än vad det var. I övrigt så blev det både läsretreat, resa till Italien och resa till Spanien. Och året avslutades med junior-VM i ishockey, live i Göteborg. Ett riktigt bra år, skulle man nog kunna kalla 2023.

Det här inlägget är egentligen (nästan) samma som detta, men här får man bilder också och lite kommentarer. Om sanningen ska fram så är det väl egentligen mest intressant för mig... En del av dem är knappt intressanta ens för mig. Nåja, här är läsningen 2023 i bilder i alla fall.

Trenden med att köpa färre böcker än vad jag läser på ett år fortsätter, även när jag räknar med de jag läste från en streamingtjänst. Det är en bra trend som jag hoppas håller i sig. Faktum är att jag nästan helt har tappat lusten att köpa böcker. Endast ett fåtal lyckas ta sig igenom nålsögat.

Av de totalt 52 böcker som på ett eller annat sätt flyttade hem till mig så köpte jag själv bara tretton stycken. Varav nio på bokrean. För 2022 var siffrorna 56 (totalt), 17 (köpte själv) och 4 (bokrea). Arton böcker fick jag i present, året innan var det nitton. Recensionsexemplar ber jag fortfarande inte om, men två tackade jag aktivt ja till och så dök det upp ytterligare tjugo stycken. Förra året var totalsiffran tjugo. De två jag tackat ja till och ytterligare elva stycken av överraskningarna är lästa.

Lusten att läsa gick lite i vågor 2023, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på allt annat som hände i mitt liv. Det är lätt att tappa fokus när det finns så mycket praktiskt att fundera på. Antalet lästa blev "bara" 79 stycken, en färre än året innan. Även sidantalet fortsätter att minska, 2023 blev det 29 344 vilket är en tjock bok mindre än året innan, då det var 29 937. Mitt blygsamma läsmål var sextio böcker, vilket jag ju klarade med råge. Jag föredrar att hålla det antalet lågt, så det inte blir stressande på något sätt.

Det blev väldigt många böcker som fick ny ägare under 2023. Egentligen mest på grund av flytten, tror jag. 34 stycken fick följa med någon familjemedlem, nästan lika många, 31, skänktes till en second hand-butik och sex stycken hamnade i en bokbytarhylla. Hela 71 böcker fick ett nytt hem alltså. Nu, efter flytten till en ny lägenhet, så har jag lyckats klämma in ännu en bokhylla, så nu får faktiskt alla böcker plats. Men det är verkligen inte mycket marginal.

Precis som vanligt så låg mitt fokus på att läsa så mycket som möjligt från min egen hylla och det kan jag nog säga lyckades. 72 från egen hylla och sju stycken från streamingtjänsten. 2022 läste jag sex stycken från streamingtjänsten. Även den här gången så är siffran dock en sanning med modifikation, eftersom jag ganska ofta läser samma bok både i fysisk upplaga och som e-bok. Läsning av fysisk bok på bussen är fortfarande omöjligt, åtminstone under den mörka årstiden, på grund av att lamporna antingen är trasiga eller så sätter inte chauffören igång dem. Ingen bok lånades på bibliotek.

De utmaningar jag hade satt upp för mig under 2023 gick bra. Boktolvan ställer aldrig till med några problem. Det gör egentligen inte heller Finish That Series Challenge, inte ens när jag återgick till det vanliga antalet, arton stycken. Dessa arton var fördelade på fjorton serier. I sex av dessa serier så har det kommit en ny del under året. Under 2024 så kommer det en ny del i ytterligare två av dem. En evighetsutmaning. Utöver dessa arton så läste jag 28 till som ingår i olika serier, totalt 46 stycken alltså. Av dessa 46 så är fjorton första delen och 24 den sista/senaste i sina respektive serier.

Eftersom jag inte vill ha så många utmaningar att det blir de enda böckerna jag läser så hade jag bara en utmaning till och det är den vanliga Vi möts igen. Även 2023 bestod den av sex böcker och samtliga blev lästa.

När 2023 började så hade jag 489 olästa böcker i hyllan och när året slutade så var de 468 (inklusive sambons böcker). Det känns som att jag lyckas hålla i trenden med ett minskande antal. Även om det går långsamt.

Celldelningshastigheten för mina hyllvärmare har också saktat ner. När 2023 började så hade jag 435 och nu, när det går över i 2024 så har jag bara 418. En minskning med sjutton stycken! Mitt officiella mål har i flera år varit att läsa 36 stycken hyllvärmare och det lyckades jag med, det blev ju hela 45. Jag har även haft ett inofficiellt mål, att läsa 10% av hyllvärmarna, också det gick bra.

Och så har vi då den älskade statistiken med tillhörande diagram från mitt ovärderliga bokprogram. Förmodligen är detta något som endast jag är löjligt förtjust i. Alla andra kan bara scrolla vidare. Bilderna är kanske i minsta laget för att man ska se något, men som vanligt så blir de större om man klickar på dem.

I bokprogrammet så sätter man betygen 1-10, vilket ju egentligen blir samma sak som att sätta 1-5 med halva steg som jag gör här på bloggen. Drygt 55% har fått betyget 4 eller högre, vilket är väldigt mycket bättre än 2022 då det bara var 41%. Jag tycker detta är ett fantastiskt resultat. Till skillnad från 2022 och även 2021, så var det en bok som fick full pott.

Man ser ju tydligt att favoritformatet är inbundet, det står för nästan 70% av böckerna jag läste under 2023. Den här siffran har varit sjunkande i några år nu, men den här gången tog det ett jättekliv uppåt. 2022 var siffran 58% och 2021 var den 63%. E-böckerna, som ökat i några år, minskade i stället och stod för bara 11%. 2022 var de nästan 18%.

Fördelningen på antal sidor visar väldigt tydligt vilket som är den vanligaste tjockleken på en bok, i alla fall när det gäller min läsning. 300-399 sidor står för över hälften, 53%, av böckerna jag läste. 2022 var den siffran bara 43%.

74 olika författare läste jag 2023, motsvarande siffra för 2022 var 100. Det märks att jag inte läste en enda antologi 2023. Den mest lästa författaren blev Mons Kallentoft, med fyra lästa böcker. Samtliga var med i Finish That Series Challenge, men faktiskt i två olika serier. Tina Frennstedt fick bidra med hela tre lästa böcker, utan att ha varit med i någon utmaning.

Favoritförlag är fortfarande Modernista, som toppar med sexton böcker, eller drygt 20%. Forum knappar in med sina tretton böcker.

Deckare är fortsatt i topp, 30 stycken (eller 32 om man tar med genren mysdeckare). Drygt 40% av det jag läser är alltså deckare, i någon form. Det är faktiskt fler än 2022, då den siffran var drygt 32%.

Den här bilden är egentligen mest till för att jag ska se hur många recensionsexemplar jag läser och för 2023 stod de för nästan 28%. En liten ökning från året innan, då det var 25%. Det är bra, för jag försöker verkligen läsa fler.

45 av böckerna, nästan 57%, var hyllvärmare (köpta 2021 eller tidigare), vilket är nästan samma som året innan. Då var det nästan 58%. Jag är jättenöjd!

Huruvida författaren är man eller kvinna tycker jag egentligen är ganska ointressant och inget jag funderar på. Nästan 60% av dem är i alla fall kvinnor. Två författarpar läste jag också.

Det mesta jag läser är från Sverige och det är ingen överraskning. USA tog tillbaka sin andraplats och förpassade Storbritannien till tredje. Allt är som vanligt.

Att läsa på originalspråk verkar betraktas som "fint" och faktum är att jag ju faktiskt gör just det. Över 62% av böckerna jag läste är i originalspråk, nämligen svenska. Det syns inte här, eftersom detta bara visar bokens ursprungsland, men det blev faktiskt även en bok på originalspråket engelska.

När det gäller böcker så verkar serier vara min stora last. Det blir alltid väldigt många, både böcker och serier. 46 böcker fördelade på 40 olika serier blev resultatet för 2023. Drygt 58% av dem alltså, vilket faktiskt är något lägre än 2022, då siffrorna var 50 stycken och nära 63%.

Taggningsfunktionen har blivit en favoritfunktion och den är speciellt hjälpsam när det gäller olika utmaningar. Även bokrean får vara med här, men där syns ju inte vilken bokrea boken är köpt på ...

När boken gavs ut första gången är kanske inte jätteintressant, men det diagrammet får vara med ändå. Förhållandevis mycket nytt läser jag ändå.

Det här diagrammet handlar inte om de lästa böckerna utan om de olästa som står här i hyllan. Det är fortfarande en något deprimerande bild, men jag jobbar på det. 2014 verkar ha varit ett "svart" år, så många olästa kvar från då. Även 2017 är ett sorgeår, men i övrigt så tycker jag faktiskt att det är ganska okej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar