måndag 22 januari 2024

Film: Mord i Venedig (2023)

Titel: Mord i Venedig
Originaltitel: A haunting in Venice
Genre: Crime
Regissör: Kenneth Branagh
Manus: Michael Green, Agatha Christie (bok)
Skådespelare: Kenneth Branagh, Michelle Yeoh, Tina Frey, Jamie Dornan, Kelly Reilly
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: USA, Storbritannien, Italien
Längd: 104 min
Serie: -
Såg den på Disney+ 30 december 2023





Handling
Den berömda detektiven Hercule Poirot befinner sig i Venedig. Numera pensionerad och i självpåtagen exil i denna berömda stad, deltar Poirot motvilligt i en seans i ett förfallet, hemsökt palats, på självaste Allhelgonaafton. När en av gästerna blir mördad, kastas detektiven in i en ondskefull värld av skuggor och hemligheter.

Min kommentar
I min ungdom läste jag massor av Agatha Christie, jag tyckte så mycket om dem och hade alltid problem att gissa förövare (ända tills jag kom på knepet). Hennes böcker var nog inkörsporten till min deckarläsning. Kanske är det mot bättre vetande som jag ser de här nya filmerna, men jag kunde inte låta bli att titta på Mord i Venedig.

Någonstans vet jag att jag läste att det skulle vara en övernaturlig deckare, men nej, det är det inte. Jag trodde inte att jag hade läst just den här boken, men när jag lyckades hitta vad den heter i original, Hallowe'en party, så hittade jag den. Det torde vara i början av 80-talet som jag läste den, så huruvida den håller sig till historien eller ej kan jag inte kommentera. När jag läser vad boken handlar om så verkar det inte vara en siffra rätt.

Detta är i alla fall en äkta pusseldeckare, vilket ju lite var/är Agatha Christies signum. Tyvärr så känns det som att filmen försöker vara en skräckfilm, också. Det går sådär, eller inte alls egentligen. Mestadels består de försöken nämligen i misslyckade jump scares. Stämningen är dock lite spöklik och väldigt effektfull, det hade räckt långt om man i stället hade spelat mer på den.

Vissa scener är så förutsägbara att jag i förhand kunde berätta exakt vad som skulle hända. Vilket jag också gjorde några gånger. Med en suck. Mördaren gissade jag rätt på från början. Faktum är att jag knappt brydde mig, vare sig om vem som gjort det eller vem som dör. Det är även mycket snack och ganska lite verkstad. Allt detta sammantaget gjorde att det inte var speciellt spännande och inte heller särskilt intressant. Snarare lite tråkig, faktiskt. Men det är väldigt snyggt filmat.

Mord i Venedig är en klassisk mellanmjölksfilm, tycker jag. Den är varken bu eller bä och överraskar inte på något sätt. Som en axelryckning. Förutom att Kenneth Branagh är sysselsatt så förstår jag inte riktigt varför man gör dessa filmatiseringar. Eller varför jag fortsätter att titta på dem.



Letterboxd hade den 3,0 i genomsnitt (beräknat på 205 125 betyg).
IMDb hade den 6,5 i genomsnitt (beräknat på 92k betyg).
Jag ger den 3,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar