onsdag 10 januari 2024

Bok: Hur blir det med julen? av Jessika Devert & Annika Devert

Författare: Jessika Devert & Annika Devert
Titel: Hur blir det med julen?
Genre: Feelgood
Antal sidor: 345
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Printz Publishing
Utgivningsår: (original) 2023 (min) 2023
Format: E-bok
Källa: Storytel
Utläst: 11 december 2023




Första meningen: "Säg att det inte är sant", mumlade Linda med hjärtat dunkande i bröstet.

Baksidetext
Systrarna Anki, Susanne och Jenny har trots sina olikheter alltid stått varandra nära. Men när deras pappa går bort och sista länken till barndomen försvinner blir det tydligt att de haft vitt skilda relationer till honom. Det är första advent och julen har alltid firats traditionsenligt i det stimmiga och trivsamma föräldrahemmet men i år – hur blir det med julen?

Mitt bland julförberedelser och bodelning får systrarna ett besked som får deras värld att gunga. Kan det finnas syskon som de inte känt till? Medan snön faller över deras lilla stad och systrarna helst vill mysa med julklappsinslagning och glögg tvingas de att öppna dörren till sin pappas förflutna. Hur många kommer att samlas runt julbordet i år?

Min kommentar
Min önskan, vartenda år, är att läsa julromaner i december. Det är inte alltid det blir så. I år lyckades jag. Kanske blir det bara en, kanske inte, men redan ganska tidigt i höstas så bestämde jag att Hur blir det med julen? skulle ingå i min läsplanering.

Egentligen så är nog det här mer en relationsroman än en julroman. Den bara råkar utspela sig veckorna innan jul. Det blir mycket julkänsla ändå, på både gott och ont. Starkast är ändå beskrivningen av syskon. Den längsta relation man har i sitt liv, vanligtvis. Syskon, som kan vara både pest och det finaste som finns. Ofta samtidigt. Det är väldigt tydligt här.

Karaktärerna är inte många och helt ärligt, i början gillade jag inte någon av dem. Jag vill inte påstå att de är överdrivna, jag är helt övertygad om att de finns, men de är väldigt mycket. Extra allt, kan man säga. Jag har svårt att relatera till någon av dem, fullt ut, men jag känner igen människotyperna. Den otroligt bortskämda och egocentriska lillasystern gjorde mig tokig. Jag hade inte orkat med henne mer än någon timme. Högst. En sådan drama queen. Hela tiden ville hon vara i centrum. För allt. Någon borde ha sträckt upp henne för många år sedan. Hennes äldre systrar var på tok för eftergivna. Man får inte bete sig hur som helst, även om man mår dåligt. Det gör ju de andra också.

Personligen så föredrar jag historier som inte är skruvade något extra varv (jo, det är en sanning med modifikation, jag inser det). Här är det minst tre extra. Det är ju faktiskt inte bara pappa som har haft hemligheter, men de andra verkar komma undan med sina. Kanske är mellansysterns hemligheter lättare att förstå. Det är i alla fall väldigt lätt att fastna i gamla invanda roller. Både i syskonskaran och annars. Och mycket svårt att ta sig ur dem. Man ska inte döma någon när man inte har hela bilden.

Hur blir det med julen innehåller mycket svärta. Till och med mer än det feelgoodiga. Det är inte så mycket skratt, men det är ofta mysigt och för det mesta varmt och kärleksfullt. Den får mig att må bra. Till slut.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,52 i genomsnitt (beräknat på 33 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Hur blir det med julen?: Lottens bokblogg och Bokstunder

2 kommentarer: