onsdag 26 juni 2024

Bok: Med bergens andetag av Therese Widenfjord

Författare: Therese Widenfjord
Titel: Med bergens andetag
Genre: Drama
Antal sidor: 432
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Romanus & Selling
Utgivningsår: (original) 2024 (min) 2024
Format: E-bok
Källa: Streamingtjänst
Utläst: 29 maj 2024




Första meningen: Det är en konstig dag redan från början, för ägget jag får till frukost har två gulor.

Baksidetext
Den New York-baserade fotografen Nick Turner återvänder till sin barndoms fattiga bergstrakter i Appalacherna när hans far blir sjuk. Det är hans sista chans att försonas med sitt förflutna. Men Nicks svek visar sig inte vara glömda. För hur mycket kan en familj egentligen förlåta?

I samma trakt finns även Ellie, en äldre kvinna som förlorat sitt hem och måste kämpa för att överleva. När Nicks och Ellies vägar korsas, förändras deras liv för alltid.

Min kommentar
Ibland läser jag böcker som många/en del kanske tycker inte är min genre, men tro det eller ej så har jag inte alltid läst deckare. Och inte heller har jag för vana att rata en hel genre (jo, det finns nog något enstaka undantag) för hur det än är så finns det bra böcker i alla genrer och jag uppskattar alltid en bra berättelse. Oavsett genre. Det gäller bara att hitta de där guldkornen. Med bergens andetag hade jag nog faktiskt inte läst, om det inte hade varit väldigt speciella omständigheter.

I februari så var jag på läsretreat i Varberg och där skulle bokcirklas om just den här boken. Jag hade faktiskt tänkt läsa den till dess, men upptäckte att e-boken inte skulle släppas förrän i april. Trots att jag inte hade läst den så var jag med under samtalet, där också författaren var med. Det är ingen överdrift om jag säger att jag blev riktigt sugen på att läsa den efter det. Egentligen så hade jag tänkt läsa den redan i april, men då fanns inte tid. Så det fick bli i maj i stället.

Jag gillar verkligen det långsamma berättandet. Det händer ingenting, men samtidigt så händer det massor. Att naturen är ständigt närvarande tycker jag också om. Jag är vanligtvis inte ett fan av detaljerade miljöbeskrivningar, men här är de en del av historien. Dessutom så tillför de något.

Nick är lite svår att känna empati för. Han verkar göra saker utan att fundera över konsekvenserna. Han bara flyter med, tar den enklaste vägen. En ack så vanlig människotyp. Han utvecklas dock och blir en bättre människa. Jag tror att det är svårt att undvika när man umgås med någon som Ellie. Nicks fru Kate är ett exempel på den typ av människa som också blir allt vanligare. Där yta är allt.

Ellie är den som vinner mitt hjärta. Så enkel och okomplicerad. Den enda som, från början, förstår vad som egentligen är viktigt i livet. Om någon har snälla ögon, ja, då är det också så att den personen är snäll. Faktum är att jag själv alltid har gått efter just det, speciellt när det gäller djur. Ellie är så kärleksfullt skildrad. Jag har ingen aning om hennes tankar och agerande är trovärdiga, men det känns bra.

Länge funderade jag på hur Ellies och Nicks vägar skulle korsas. Att de skulle göra det förstod jag ju. Det tog ett tag, men till slut blev det också så. Det var riktigt intressant att följa dem var för sig så länge.

Scenen med urnan var så fint skildrad, så lågmäld och respektfull. Det var inte bra att läsa just den biten när man sitter på bussen. Den berörde mig på riktigt. Eventuellt så skulle jag kunna ha lite invändningar mot "spökbiten", som dyker upp med jämna mellanrum. Till att börja med var den bara i bakgrunden och då tyckte jag att den passade in bra. När den senare blev mer handgriplig så blev det lite för mycket för mig.

Med bergens andetag är i det närmaste en perfekt debut. Den har så många bottnar. Så mycket att fundera på och beröras av. Jag läser gladeligen mer av den här författaren.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,94 i genomsnitt (beräknat på 187 betyg).
Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Med bergens andetag: Lottens bokblogg, och dagarna går och enligt O

2 kommentarer: