lördag 27 juli 2024

Bok: I den innersta kretsen av Viveca Sten

Författare: Viveca Sten
Titel: I den innersta kretsen
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 347
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Morden i Sandhamn 2
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 2009 (min) 2011
Format: E-bok
Källa: Bokhyllan
Utläst: 4 juli 2024




Första meningen: Den kvinnliga rösten räknade långsamt ner över kanal sexton på kommunikationsradion.

Baksidetext
Det är en solig julidag. Feststämningen fyller luften och på vattnet utanför Sandhamn trängs båtarna. Alla är där för att beskåda starten på Gotland runt.

Så avfyras startskottet. En stor Swanbåt ligger längst fram, men plötsligt faller den av. Skepparen är skjuten, mitt på öppet hav.

Thomas Andreasson, som befinner sig i publiken tillsammans med en gammal kollega från sjöpolisen, inser omedelbart allvaret. Med motorn på högsta varv styr de sin båt mot den stora kappseglaren där besättningen befinner sig i chock.

Offret visar sig vara Oscar Juliander, framgångsrik seglare och vice ordförande i Kungliga Svenska Segelsällskapet. En känd och etablerad advokat som gärna har synts i medierna. Pressen på polisen att snabbt lösa fallet blir stor. Återigen har Nackapolisen fått ett sommarmord på halsen.

Thomas Andreasson, Margit Grankvist och de andra i teamet börjar kartlägga Julianders liv, och de får stiga in i överklassens salonger. Snart inser de att Julianders tjusiga fasad döljer otrohet, droger, fiffel och hotelser. Men vad har han egentligen gjort som fått någon att mörda honom på ett så utstuderat sätt? Har hans bedragna hustru fått nog? Har han i sitt yrke som konkursförvaltare skaffat sig fiender som inte tvekat att röja honom ur vägen?

Ekobrottsmyndigheten är överlastad, och för att få hjälpa att reda ut Julianders ärenden vänder sig Thomas till sin vän Nora Linde. Hon har haft ett tufft år. Även om förra sommarens traumatiska händelser börjar blekna, lever sorgen kvar. Och äktenskapet med Henrik är ansträngt. Inte blir det bättre av att de har helt olika uppfattningar om vad de ska göra med Brandska villan som tant Signe testamenterade till Nora.

Tacksam över att få något annat att tänka på antar Nora uppgiften, och med sina juridiska kunskaper ser hon de dolda sambanden. Kanske kan polisen äntligen vara på rätt spår?

När ytterligare en av segelsällskapets ledamöter mördas är svaret inte givet.

Min kommentar
Sist(?) i hela Sverige läste jag första delen i den här serien för fem år sedan. Jag hade undvikit den efter att ha sett något av avsnitten på TV och jag blev inte heller övertygad av boken. Därför har det tagit en stund att kraftsamla inför andra delen, I den innersta kretsen, men nu till sommaren tänkte jag att det ju kunde vara läge.

I första boken fanns det en hel del som jag reagerade på och allt har nog blivit bättre här. Det finns inte så många hemska nyrika och inte heller så många förfärliga turister. Detaljnivån är betydligt bättre i denna andra del. Även föreläsningarna om allehanda ointressanta och ovidkommande saker lyser med sin frånvaro. Härligt!

Trots detta så höll jag på att ledsna i början. Den ena karaktären efter den andra gjorde entré och namnen stod som spön i backen. Det lugnade ner sig efter ett tag, men jag är inte så glad i när de kommer i klump så där. Det blev dock aldrig besvärligt att hålla isär dem. Förutom några av rikingarna. De var så lika att jag ibland fick fundera på vem som var vem.

Nora är, så här långt, en ganska trist och intetsägande karaktär. Även om hon kliver fram lite mot slutet. Hon gör mig helt vansinnig och hur kan man vara så undfallande som Nora är mot Henrik? Även Thomas är en tråkig och grå karaktär. Både han och Nora bara går runt och ältar saker.

Roligast i hela boken? Det är när Thomas pratar med Gunilla på SKL. Jag kan bara älska nörderiet. Fullständigt relaterbart. Mördaren var uppenbar, tycker jag, nästan från start. Motivet var mer än en aning långsökt. Och så gillar jag verkligen slutet på den ena tråden. [spoiler]Julianders sekreterare Eva, som påpassligt lägger beslag på alla pengarna[/spoiler]. Hon hade förmodligen gjort sig förtjänt av det.

I den innersta kretsen är bättre än förra boken. Mycket bättre. Den får trots det samma betyg, eftersom det är det förra som var för högt. Den är en snäll och hyfsat oblodig deckare som passar väldigt bra för sommarläsning.

Goodreads hade den 4,00 i genomsnitt (beräknat på 9 400 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om I den innersta kretsen: Bokstunder, Stories from the city, stories from the sea och Romeo and Juliet

2 kommentarer:

  1. Jag är nog absolut sist :) Jag har inte läst någon av böckerna i Sandhamn-serien. Men i sommar har jag plöjt hela TV-serien. Inte för att den är fantastisk, utan för skärgårdsmiljön och pusseldeckarkänslan, som dock försvann ganska rejält i de senaste säsongerna, tycker jag. Jag gillade dock Viveca och Camilla Stens trilogi som väl egentligen var riktad till ungdomar. Särskilt den första delen, som jag tror är Mareld, var riktigt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju egentligen på grund av TV-serien som jag har dragit mig för att läsa böckerna 😳 Råkade se något avsnitt för många år sedan och det var riktigt dåligt. Nu har jag ju bara läst de två första böckerna och jag vet inte om de är bättre, men de har varit okej underhållning. Den där trilogin som hon skrivit med sin dotter har jag varit nyfiken på länge nu. Får se om jag läser.

      Radera