måndag 15 juli 2024

Film: Atlas (2024)

Titel: Atlas
Originaltitel: Atlas
Genre: Science fiction
Regissör: Simon Cellan Jones
Manus: Brad Peyton
Skådespelare: Jennifer Lopez, Simu Liu, Sterling K Brown, Gregory James Cohan, Abraham Popoola
Utgivningsår: 2024
Produktionsland: USA
Längd: 120 min
Serie: -
Såg den på Netflix 13 juni 2024





Handling
Atlas Shepherd, en briljant men misantropisk dataanalytiker med en djup misstro mot artificiell intelligens, följer med på ett uppdrag för att fånga en AI-robot, Harlan, som startat en revolt för att rädda jorden från människorna. Atlas och Harlan har ett gemensamt förflutet, de växte upp tillsammans och det var Atlas mor som skapade Harlan. När planerna går fel är hennes enda hopp om att rädda mänsklighetens framtid från AI att lita på den.

Min kommentar
Science fiction är ju en av mina favoritgenrer, så när jag la märke till Atlas tänkte jag att det nog fick bli en film att se. Jag höll fast vid det trots det relativt låga betyget på filmsajterna. Och även ett ganska så dåligt betyg av Lotten, som jag ju brukar tycka likadant som, om det mesta. Men faktiskt inte riktigt lika ofta när det gäller just science fiction.

Även om jag inte helt håller med de som lovordar AI och tycker att det är svaret på allt, så är jag fascinerad av det. Och visst kan det användas till mycket, dock inte allt och framför allt inte helt utan risk. Just den här risken, som avhandlas i denna film, har vi sett ett antal gånger nu och kanske är det inte just den jag är rädd för. Förväntningarna var i alla fall låga, så besviken blev jag inte.

Det finns en del fräcka effekter, men tyvärr så finns det också runt dussintalet logiska luckor. Och gick det inte lite väl snabbt från "nej, du får absolut inte följa med på uppdraget" till "klart att du ska med"? Filmen försöker åtminstone inte vara något den inte är, det är en rak och enkel historia. Utan krystade plot twists och komplicerade vändningar.

Jennifer Lopez har jag inget emot, rent generellt, men detta var nog inte riktigt rätt roll för henne. Om man tänker på trovärdighetsfaktorn. Å andra sidan så ligger väl hela filmen på ungefär samma nivå. Hon räcker i alla fall inte till. På något sätt så tappar en person sin auktoritet när rösten blir gäll och lite åt det hysteriska hållet under pressade situationer.

Filmens behållning är, som vanligt, den karaktär som inte är människa. Sarkastiska maskiner är bland det bästa jag vet. Bästa karaktärsutveckling har, utan tvekan, Smith.

Alla filmer behöver kanske inte ett budskap, men något att fundera över efter att filmen är slut vill jag nog ha. I Atlas hittar jag ingenting av det, men det är underhållande. Jag vet inte om filmen hjälper till med att reda ut hur man ska ställa sig till AI, men det var väl heller aldrig meningen. Faktum är att det nog får räknas som en positiv sak.


Letterboxd hade den 2,0 i genomsnitt (beräknat på 30 152 betyg).
IMDb hade den 5,6 i genomsnitt (beräknat på 39K betyg).
Jag ger den 3,0.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

2 kommentarer:

  1. Kanske du är aningens mer positiv, men inte så mycket den här gången. Jag gillade också Smith. Sarkastiska maskiner är ett starkt plus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det största problemet med filmen faktiskt är Jennifer Lopez. Hon passar inte alls i den här rollen.

      Radera