måndag 19 december 2022

Film: Falling for Christmas (2022)

Titel: Falling for Christmas
Originaltitel: Falling for Christmas
Genre: Romantisk komedi
Regissör: Janeen Damian
Manus: Jeff Bonnett, Ron Oliver
Skådespelare: Lindsay Lohan, Chord Overstreet, George Young, Olivia Perez, Alejandra Flores
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: USA
Längd: 95 min
Serie: -
Såg den på Netflix 25 november 2022





Handling
Sierra är bortskämd dotter till ägaren av ett hotellimperium. Hon lever ett liv med uppassare, designerkläder och champagne. Hennes pojkvän Tad är framgångsrik influencer. Under en skidsemester på pappans lyxiga anläggning råkar Sierra ut för en olycka och tappar minnet. Hon tas omhand av Jake som driver en mindre skidanläggning i ekonomisk kris.

Min kommentar
Det har ju blivit lite av en tradition att börja titta på julfilmer runt första advent och ordna att julfilmsbonanza på bloggen några dagar innan julafton. Så även i år alltså. Första julfilmen blev Falling for Christmas och den klämdes redan fredagen innan första advent. Vad gör man inte för att ordna lite julstämning ...

Den här filmen tickar i alla obligatoriska checkboxar för en julfilm, inklusive snö, obscent mycket julpynt, julmirakel och romantik. Dessutom ytterligare några checkboxar som alltid är bra att kryssa av, som humor och faktiskt också en liten, liten dipp. En julfilm ska ju lite vara som en romantisk komedi i kubik, med extra allt. Det får jag nog säga att den klarar.

Framför allt i början är det ganska så roligt. Influencers och rika framställs (nästan) elakt. Det känns ändå hyfsat sant (kanske lite överdrivet), men kul är det i alla fall. Det är ett sant nöje att se Tad (och faktiskt även Sierra) ramla nedför ett stup. De har verkligen gjort sig förtjänta av det. Sierras pappa gör mig bara irriterad. Det är ju ändå han som bär ansvaret för att hon har blivit så bortskämd. I stället för att säga ifrån så är han bara ironisk, vilket Sierra så klart inte förstår.

Här snackar vi mycket (extremt) förutsägbar film. De hade inte ens träffats när vi gissade hur det skulle sluta. Det hör ju definitivt till genren. För ett högre betyg krävs åtminstone någon överraskning. Tomten förstår jag inte riktigt behovet av och jag ställer mig lite frågande till varför de uppenbarligen inte är speciellt intresserade av att ta reda på vem Sierra egentligen är.

Som film är nog Falling for Christmas inte speciellt bra, men som julfilm är den klart sevärd. Den är gullig, varmhjärtad, charmig (ja, mot slutet blev jag till och med lite berörd) och innehåller fantastiska vyer över ett snötäckt landskap. Dessutom är det roliga bloopers i eftertexterna. Vad mer kan man önska?



Letterboxd hade den 2,4 i genomsnitt (beräknat på 40 153 betyg).
IMDb hade den 5,3 i genomsnitt (beräknat på 11 362 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

4 kommentarer:

  1. Jag tyckte att den var riktigt charmig och blev positivt överraskad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, med tanke på det låga betyget på filmsajterna så förväntade jag mig en film i nivå med The princess switch, men denna var inte alls dålig.

      Radera
  2. Den här tyckte jag var rätt charmig, och lite småhumoristisk. Men att de inte skulle leta reda på vem hon är ... tja, väldigt märkligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med trovärdighet i julfilmer är överskattat 😁

      Radera