onsdag 20 mars 2024

Bok: Mittvatten av Arne Dahl

Författare: Arne Dahl
Titel: Mittvatten
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 383
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Sam Berger & Molly Blom 3
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 18 februari 2024




Första meningen: Korridoren vilade i mörker.

Baksidetext
Sam Berger är misstänkt för ett mord han inte har begått, och partnern Molly Blom ligger i koma. Han flyr till skärgården och väntar på direktiv från Säpos högste chef. Ett terrordåd hotar Stockholm och en jagad mördare – som nu har kidnappat en flicka – kan gå fri. Är Berger lösningen eller en del av problemet?

Min kommentar
Ett vanligt problem för mig, speciellt när det gäller serier, är att jag hinner glömma nästan allt mellan böckerna. För att inte tala om vad som händer med minnet när det går många år mellan dem. Därför är jag så glad i min utmaning Finish That Series, där jag tar tag i en serie som, ofta, har blivit undanskuffad. Av någon märklig och okänd anledning är det detta som hänt den här serien, där Mittvatten är tredje delen. Eftersom det bara har gått drygt en månad sedan jag läste förra boken så minns jag nästan allt. Och det är en evinnerlig tur.

Helt omedvetet så jämförs allt jag läser av Arne Dahl med hans fantastiska serie om A-gruppen. Hittills så har alla andra böcker gått förlorande ur den striden. Förmodligen saknar jag humorn som genomsyrade de böckerna. Och de härliga karaktärerna. De som finns i den här serien är så stela och lite tråkiga, bistra. För att inte tala om hur mycket jag saknar finessen. Detta är mycket mer hårdkokt än finess.

Jag är medveten om att det kommer att låta som att jag inte gillar detta, men inget kunde egentligen vara mer fel. Dock är det så att jag är less på korrumperade poliser. Less på poliser på flykt undan, den så kallade, rättvisan. Visserligen så är det falska anklagelser, men ändå. Jag är också sällsamt less på romantik mellan huvudpersoner. Framkrystad och helt onödig sådan. Det märkliga är ändå att jag köper allt, för på något ologiskt sätt så berättas alla osannolikheter på ett logiskt sätt.

Efter tre böcker så känns det som att jag har lärt känna Sam Berger litegrann. Han känns lite endimensionell. Det hade varit kul att få uppleva honom jobba som polis också. Molly Blom vet jag inte vad jag ska säga om. Den enda jag egentligen tycker om är Deer. Karaktärer från A-gruppen nämns/dyker upp. Till min stora glädje, men det är bara väldigt kort.

Handlingen är spännande och det händer något mest hela tiden. Det finns inte mycket andrum att tala om. Det förekommer också en del nya, kreativa sätt att ta död på människor. Jag känner mig högst tveksam till att vanliga bin går till attack på det viset. Helt oprovocerat. Nåväl, de kanske var framodlade specifikt för det. Då känner jag mig med skeptisk till det här med att dyka ensam. Det har jag förstått det som är ett stort no-no och något man inte gör, om det inte är absolut nödvändigt. Vilket det ju inte var här. Det fanns ju andra dykare på plats.

Litterära referenser stör som spön i backen här. Bland annat från James Joyces Ulysses, men de är tyvärr helt bortkastade på mig. Shakespeare och Bibeln förekommer också och de är i alla fall något jag känner till.

Kan jag nu får hoppas att det äntligen är slut på den här tråden, den med huvudpersonen på flykt? Och fallet från den allra första boken? Som jag inte minns något alls av, i stort sett. Jag hoppas verkligen det. Även om nu en tråd fortfarande verkar vara olöst.

Intrigen i Mittvatten är komplicerad. Det är den ju alltid när det handlar om Arne Dahl, så det är inget nytt. Det gäller att ha fokus. Hela tiden. Skillnaden är nog mängden konspirationer. De är så många att till och med jag blir trött. Det spretar lite åt alla håll och kanter, men det är onekligen spännande. Mycket spännande.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,09 i genomsnitt (beräknat på 1 314 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Mittvatten: Lottens bokblogg, hyllan och Tankar från en samlares hjärna

2 kommentarer:

  1. Efter att ha läst det här känns det allt mer som att den här serien inte kommer bli prioriterad att slutföras (jag har läst de två tidigare men inte den här). Jag har för många olästa böcker hemma helt enkelt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att inlägget om nästa bok kommer att övertyga dig ännu mer. Tyvärr. Böckerna är inte dåliga, inte på något sätt, men det är inte riktigt de berättelserna som jag vill ha.

      Radera