måndag 7 augusti 2023

Film: Extraction 2 (2023)

Titel: Extraction 2
Originaltitel: Extraction 2
Genre: Action
Regissör: Sam Hargrave
Manus: Joe Russo, Ane Parks, Anthony Russo
Skådespelare: Chris Hemsworth, Golshifteh Farahani, Adam Bessa, Tornike Gogrichiani, Demetre Kavelashvili
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: Tjeckien, Österrike, Australien, USA
Längd: 124 min
Serie: -
Såg den på SVT Play 30 juni 2023




Handling
Tyler Rake har i uppdrag att extrahera en familj som är utlämnad till en georgisk gangster och infiltrerar ett av världens dödligaste fängelser för att rädda dem. Men när fritagningen gåt fel, och gangstern dör i stridens hetta, spårar hans lika hänsynslösa bror upp Rake och hans team till Wien, för att ta hämnd.

Min kommentar
Den här fredagen hade jag två filmer som kunde komma ifråga att se, så sambon fick välja. Eller jag hann bara till "Vad vill du se?" och då sa han action. Det var jag ganska säker på att Extraction 2 skulle vara och den andra filmen jag tänkte på är det definitivt inte. Så trots att vi egentligen inte var så väldigt imponerade av första filmen så fick det bli den.

Filmen följer på alla sätt Netflix-mallen till punkt och pricka. Yta och effekter är rejält påkostade och felfria. Manuset lämnar dock en hel del att önska. Likaså karaktärsutvecklingen, eller kanske snarare allt om karaktärerna. Ingen av dem har egentligen någon som helst substans. Varken bakgrund eller personlighet.

Bakgrundshistorien är bättre i denna, i betydelsen att den överhuvudtaget finns och faktiskt är hyfsat trovärdig. I övrigt är det ungefär lika usel storyline. Att de två timmarna ägnas nästan uteslutande åt slagsmål säger en del om hur tunn handlingen är. Inget är egentligen nytt, förutom den där handgranaten i hissdörren. Det tricket fick mig att utbrista "Åh, fräckt!". Högafflar i halsar verkar kunna bli ett återkommande tema.

Humorn, som jag ändå har något svagt minne av fanns i första filmen, skulle jag nog säga lyser med sin frånvaro. Det här är mer "seriös" och hardcore action. Det finns även här ett försök till lite mer djup, men det misslyckas precis som ettan. Ingenting är liksom underbyggt och förankrat i karaktärerna.

Om du vill se en hjärndöd, men snygg, film så kan Extraction 2 vara rätt. Den får ändå en trea i betyg, bara tack vare att jag får sådan ångest av slagsmål på höga glastak. Det hela slutar med ett upplägg för ännu en uppföljare, så klart och tyvärr. Det är osäkert om jag vill se den. Det är bara att konstatera att om detta är den moderna formen av action så får jag hitta en ny genre att roa mig med.



Letterboxd hade den 3,3 i genomsnitt (beräknat på 73 925 betyg).
IMDb hade den 7,1 i genomsnitt (beräknat på 72k betyg).
Jag ger den 3,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar