söndag 27 augusti 2023

Smakebit på søndag: Himlen är alltid högre

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den årliga återträffsmiddagen med sambons gamla kollegor samt respektive har gått av stapeln, igår. I år var det inte så långt att åka som förra året då vi tvingades till södra Nederländerna. Bil i en timme var vad som krävdes den här gången. Som vanligt blev det massor av god mat och (nästan) ännu mer vin. I dag ska vi inte göra många knop, bara småpyssla lite med smått och gott som ännu inte har gjorts klart i den nya lägenheten.

Jag passar på att läsa så mycket jag kan, nu när jag är ledig på egen hand, men nu minns jag varför jag planerar läsningen varje månad. Det är så jobbigt att välja ny bok när flera hundra böcker står och ropar på mig. Den som ropade högst den här gången var Himlen är alltid högre av Jonas Moström. Jag har läst åtta böcker i hans serie om den gnällige polisen Johan och den mansgrisige läkaren Erik, men den här boken är första delen i en annan serie, om psykiatriker Nathalie Svensson. Jag hoppas verkligen att hon är mer sympatisk.

Min smakebit är från bokens början:
Det kommer snart att börja regna, men hon bestämmer sig för att chansa. Om hon går fort borde hon hinna hem innan de mörka molnen som glider in över hustaken är över henne. Går hon genvägen genom skogen tar det sju minuter.
    Hela dagen har hon varit instängd bakom de kompakta stenmurarna. Det känns som om vårens explosion av knoppar och blad går henen förbi. Och nu, när hon äntligen kommer ut, slår vädret om, nästan som ett hån.
    Hon sveper jackan om sig och börjar gå. Den känns trång, de nya tennisskorna skaver och hon känner sig avig hela hon. Inser att det beror på allt tjafs hon tvingats stå ut med under dagen.
    Molnen skuggar den vitgrå sjukhusfasaden bakom henne, och hon anar smattret från dropparna mot plåttaket. Hon ökar takten.

16 kommentarer:

  1. Tack för smakebiten den har jag läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den har ju nästan tio år på nacken 😲

      Radera
  2. tack för smakbiten, inte läst författaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han har skrivit en förfärlig massa böcker.

      Radera
  3. Småpyssla låter ju fint! Jag ska också välja bok igen. Ja, hela den här serien har jag ju läst. Mycket av poängen för mig är miljöerna, och här är det väl när Uppsala kommer in.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var ju på ett kort besök i Uppsala förra sommaren och till och med jag känner igen vissa platser 🙂

      Radera
  4. Jag planerar mest för att få med mina egenpåhittade krav i läsningen. Ibland har jag bokcirkelböcker att läsa men det kan också handla om att jag vill läsa några av mina äldsta hyllvärmare, läsa bredare geografiskt etc. På sistone har jag kunnat lämna utrymmen för spontanitet också och det har faktiskt varit trevligt. Vilket dock gjorde att jag fastnade i Outlanderträsket. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick ganska stora problem när jag för tredje gången på en vecka skulle försöka välja en bok "spontant". Den första och den andra gick faktiskt bra, men sedan tog det stopp 🙂

      Radera
  5. det där med genväger genom skogen brukar straffa sig. och naturligtvis börjar det regna också. känner igen författarnamnet men har inget läst av honom. tack för smakebit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förr gick jag ofta genvägar genom skogen, men det skulle jag aldrig våga nu.

      Radera
  6. Tack för smakbiten! Har inte läst något av författaren än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han har ju skrivit två ganska långa serier så det finns att välja bland.

      Radera
  7. Det lät välskrivet, sen händer säkert något ruggigt. Tack för smakbit, här smattrar också regnet till och från, glad att jag inte har plåttak

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smakebiten är från en prolog så jag har fortfarande inte fått veta vem "hon" är och vad som hände henne. Men jag har mina misstankar.

      Radera
  8. Jonas Moström har jag bestämt läst en bok av, som var riktigt bra, kanske borde bli fler. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Denna kan nog vara den bästa jag har läst av honom 🙂

      Radera