onsdag 30 augusti 2023

Kommande böcker september 2023

Jösses. Så här många intressanta böcker har inte släppts en månad sedan oktober förra året. Det kan vara svårt att tro, men jag har varit ytterst restriktiv. Och det är inte bara många böcker, det är också många mycket efterlängtade böcker.

Holly av Stephen King

Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 600
Utgivningsdatum: 2023-09-05
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Jorge Castro avbryter sin joggingtur för att hjälpa ett äldre par i nöd, men blir överraskad av ett nålstick i nacken. Castro är bara ett i en rad av offer vars liv fått samma mardrömslika slut. Privatdetektiven Holly Gibney blir kontaktad av mamman till en ung kvinna som försvunnit i samma kvarter, och kommer två människor på spåren, vars gärningar inte kan beskrivas som annat än monstruösa.

Årets King! Holly är helt klart en favoritkaraktär, kul att hon äntligen har fått en egen bok.



Fjollornas fest av Jonas Gardell

Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 217
Utgivningsdatum: 2023-09-12
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Stadens fjollor skulle minnas natten den 29 juli 1971 för att Club Etoile flyttade till Piperska muren och ställde till med en fest som kom att kallas "Sveriges största fjollparty".

Taxi efter taxi rullar in och lämnar av dem - Kajsa, Bettan, Rosa, Nana, Jeanette, Frances och de andra fjollorna - de som i vanliga fall föraktas till och med av andra homosexuella. För en enda natt äger de världen.

Samtidigt någonstans i en förort vaknar en liten pojke och stiger fram till fönstret och tittar ut åt det håll som staden ligger. Det är som han hör ett skratt. Som om något borta i staden lockar honom till sig.


Jonas Gardells böcker lockar alltid.



Sten i siden av Mikael Niemi

Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 450
Utgivningsdatum: 2023-09-15
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Under ett grävarbete på myren utanför Pajala hittas några förmultnade kvarlevor. De tycks ha legat där mycket länge, och visar sig snart ha mänskligt ursprung.

Spåren leder generationer tillbaka till en avlägsen, hårdare tid då arbetarna i Tornedalen reste sig ur sitt armod och började kräva rättigheter. Vi möter en fattig torparfamiljs liv, deras drömmar, stolthet och konflikter då vägen skulle byggas genom Pajalas skogsmarker.

I Uppsala får en kvinna en av sina återkommande syner. Något drar henne norrut, till faderns uppväxttrakter. Är det förfädernas röster som hörs ropa?


Mikael Niemi vill jag läsa mer av.



Pestblommor av Mats Strandberg

Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: 200
Utgivningsdatum: 2023-09-15
Förlag: Rabén & Sjögren

Från Bokus
Det är hösten 1710 och pesten brer ut sina svarta vingar över Stockholm. Magdalena och hennes lillasyster Ebba tvingas flytta från huvudstaden när deras mor dör i den fruktade sjukdomen. De ska bo på Svartdamm slott, hos en moster de aldrig träffat.

Slottet är vackert, men rummen står tomma och det finns knappt något tjänstefolk kvar. Det är bara början på mysterierna. Varför verkar moster Katarina hata Magdalena? Vem är den skrämmande prästen, som kommer till slottet varje vecka? Och varför får Magdalena inte träffa Katarinas styvson, eller ens ställa frågor om honom?


Det här är tydligen en ungdomsbok, men det är en Mats Strandberg och då vill jag läsa.



Skulden man bär av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt

Genre: Kriminalroman
Serie: Sebastian Bergman (8)
Antal sidor: 365
Utgivningsdatum: 2023-09-18
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Riksmord befinner sig i djup kris sedan en av kollegerna har avslöjats som seriemördare. Vanja Lithner kämpar för att rädda sin avdelning, när en kvinna i sextioårsåldern hittas mördad på en grisfarm utanför Västerås. Tecken tyder på att dådet är utfört med en speciell person i åtanke: kriminalpsykolog Sebastian Bergman.

Sebastian har under åren hjälpt Riksmord att lösa åtskilliga fall, men efter den senaste tidens händelser är han persona non grata. Blir hans återkomst Riksmords räddning eller fall?

Samtidigt hittas Tim Cunningham, en tidigare klient till Sebastian, död. Tim förlorade också ett barn i tsunamin 2004, men det visar sig finnas många frågetecken runt familjen Cunningham och den där julen för snart tjugo år sedan. Frågetecken som kanske Tims dotter Cathy kan räta ut.


Med tanke på hur förra boken slutade så kan det hända att jag köper och läser den här med en gång. Ja.



Förinta världen ikväll av Stina Jackson

Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 424
Utgivningsdatum: 2023-09-18
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
I Skellefteå vaknar Ewa och öppnar rastlöst apparna. På andra sidan jorden i västra USA vandrar hennes hjärta, dottern Matilda, dit fötterna tar henne. Dagarna kommer och går, kickarna och relationerna avlöser varandra. Äventyret väntar i nästa möte, i nästa flaska vin, och bakom sig har hon lämnat det trygga livet hemma i Västerbotten. Lämnat Ewa. När Matilda slutar svara i telefon driver den nya ensamheten Ewa ut i sommarnatten, där hon blir en annan, någon som vågar.

I skuggan av Klippiga bergen börjar Tyler ännu ett skift på det nedgångna motell som blivit hans värld. Varje kväll är densamma, tills han möter henne - Matilda. Tillsammans ger de sig ut på vägarna, mot Los Angeles, drömmarnas stad. Det blir en resa som ekar hela vägen över Atlanten och till den bleka svenska sommaren där Ewa befinner sig.


Handlingen låter lite som hennes tidigare böcker, men det funkade ju väldigt bra.



Glasmannen av Anders de la Motte

Genre: Kriminalroman
Serie: Asker (2)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2023-09-21
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Kriminalinspektör Leo Asker har just funnit sig till rätta som chef för Avdelningen för förlorade själar då hennes far hör av sig, efter år av tystnad. En kropp utan ögon har hittats, polisen är honom i hälarna och han kräver Leos hjälp. Leo accepterar motvilligt och inser att hon vet vem den mystiske döde är. Är pappan så oskyldig som han hävdar? Samtidigt flyttar Martin Hill till ett avskilt gods för att skriva företagsledaren Gunnar Irvings biografi, lockad av att ägorna rymmer en privat ö med ett övergivet stjärnobservatorium där Irving ska ha fått besök av utomjordingar. Snart upptäcker Hill att trakten har fler berättelser - om mystiska ljussken och om kroppar som saknar ögon. Medan Asker och Hill nystar i virrvarret av trådar stiger någon upp ur mörkret. Någon som sovit länge och gör sig redo att stilla sin hunger.

Jag ligger ganska mycket efter i läsningen av hans böcker. Får nog ta tag i dem.



Stormberget av Liza Marklund

Genre: Kriminalroman
Serie: Stenträsktrilogin (3)
Antal sidor: 329
Utgivningsdatum: 2023-09-26
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Mitt under midsommarfirandet i Stenträsk flyter en kropp upp ur Kallmyren. Man utgår från att det är Wiking Stormbergs drunknade hustru som äntligen har hittas.

Men Wiking vet, av uppenbara skäl, att så inte är fallet.

Och människan i myren visar sig vara en man, och han har inte drunknat. Hans kropp har varit fäst mot myrens botten med en påle genom hjärtat, likt en vampyr.

För Wiking innebär fyndet en svindlade resa bakåt i hans egen familjehistoria. Till slut vet han inte vad som är sanning och vad som är lögn, vem som egentligen är vad eller vem han själv är.


Den här serien har jag inte börjat läsa än, men jag vill.



I cirkelns mitt av Arne Dahl

Genre: Kriminalroman
Serie: Nova (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2023-09-27
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Det börjar med att en bil sprängs i luften på motorvägen, måltavlan är en okänd direktör. Sedan följer flera attacker, till synes klimatrelaterade, men det enda konkreta som polisen har att gå på är ett mystiskt brev till kriminalkommissarie Eva Nyman: "Vi måste syna de skyldiga, på andra sidan förgängelsens ruiner. Så: Se upp, ni sentida ättlingar till homo sapiens." Snabbt måste hon aktivera sin grupp, Nova, specialiserad på ovanliga brott, för att hitta sambanden. Men hon måste också hantera spåren som leder tillbaka till en traumatisk historia i hennes tidiga karriär, och till den sedan länge försvunne kollegan Lukas Frisell.

Det var bara någon dag sedan jag funderade på vart Arne Dahl har tagit vägen. Här är han.



Ljuset från Jodphur av Mikael Bergstrand

Genre: Gubb-lit
Serie: Göran Borg (4)
Antal sidor: 430
Utgivningsdatum: 2023-09-13
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Göran Borg har inte varit i Indien på nästan tio år. Och han har inga planer på att återvända heller. Det stilla livet i Malmö med vännerna, MFF:s hemmamatcher, påtandet i kolonilotten och förberedelserna inför första barnbarnet känns som utmaningar nog för en man i mogen ålder.

När vännen Yogi hör av sig låter han sig ändå övertalas att resa till Indien. Yogi ska hämta ett brev som hans far har lämnat efter sig hos en advokat och som får öppnas först nu, tjugo år efter pappans död. För att bringa tur vill han ha sällskap av Göran.

Brevet leder dem till Rajasthan där Göran och Yogi hamnar i en kamp mot både tiden och mörka krafter för att hitta en hemlig klenod från maharadjornas era. För Göran Borg handlar det inte bara om en värdefull skatt. I jakten på sitt sanna jag upptäcker han också att det finns gammal kärlek kvar i Indien som inte rostat. Och en gatuhund, som älskar chicken tikka masala och som kommer att vända upp och ner på hans liv.


En fortsättning? Den vill jag läsa!



De blindas rike av Louise Penny

Genre: Kriminalroman
Serie: Armand Gamache (14)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2023-09-15
Förlag: Modernista

Från Bokus
En dag får Armand Gamache ett egendomligt brev med en inbjudan till en övergiven bondgård. Väl på plats upptäcker han att en främmande kvinna utsett honom till testamentesexekutor. Gamache är fortfarande avstängd från sin tjänst och har därför gott om tid, och han blir nyfiken. Tillsammans med de två andra exekutorerna - Myrna Landers, bokhandlaren i Three Pines, och en ung byggare - tar han sig an uppdraget. Men testamentet inkluderar punkter som är så osannolika att de snart börjar misstänka att kvinnan som skrivit det inte varit vid sina sinnens fulla bruk. När en död kropp påträffas verkar de bisarra villkoren plötsligt rimliga, men också desto mer olycksbådande. Det är inte heller det enda hotet Gamache ställs inför. Händelserna som ledde till hans avstängning sex månader tidigare är nu på väg att komma ikapp honom.

Jag har ju tyvärr läst ikapp i den här serien så denna är efterlängtad.



Mellan dig och mig av Mhairi McFarlane

Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2023-09-21
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
När Roisin och hennes pojkvän Joe bestämmer sig för att följa med sina vänner ut på landet en helg har de tre saker att fira: en födelsedag, en förlovning och premiären av tv-serien som Joe har skrivit. Men under helgen ökar spänningarna mellan dem, och Roisin börjar tvivla på deras framtid ihop. Konflikten bryter ut på riktigt när det första serieavsnittet sänds och Roisin inser att Joe har använt deras relation som grund för handlingen.

Arg och uppriven bestämmer Roisin sig för att tillfälligt flytta hem och hjälpa till på familjens pub. Men problemen följer efter och varje vecka sänds nya avsnitt där hon tvingas se på hur hemligheter, svek och otrohet avslöjas för allmänheten ? och för henne själv. Men är allt verkligen baserat på verklighet? När en av Roisins gamla vänner dessutom dyker upp tar livet plötsligt en oväntad vändning.


Jag har fortfarande inte läst något mer av henne, sedan mitt första möte. Men jag vill hemskt gärna.



Nytt liv i Applemore House av Rachael Lucas

Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 280
Utgivningsdatum: 2023-09-26
Förlag: Pia & Co

Från Bokus
När Rilla Clarks pappa dör åker hon till byn Applemore i skotska högländerna, för att städa ur hans stuga. Applemore bär på många minnen för Rilla - som liten brukade hon och systern tillbringa somrarna här och leka med grannbarnen från slottet Applemore House, ända tills en olycka satte stopp för samvaron. Nu ska Rilla stanna över vintern, innan det är dags att bege sig till Paris för att börja på ett nytt jobb. Lachlan Fraser är inte glad över sitt arv. Nu när hans far dött är han plötsligt Laird av Applemore, måste ta över ansvaret för det förfallna Applemore House och därmed lämna sitt nystartade mikrobryggeri i Edinburgh. På något sätt måste han få sina tre systrar att förstå att de inte har råd att ha slottet kvar - det måste säljas. Beth, Polly och Charlotte har dock helt andra planer.

Mitt i denna viljornas kamp kommer Rilla in i deras liv igen, Rilla som de inte träffat på över femton år. Och det kanske visar sig att hon är precis den ingrediens som saknas.


Ja, jag var ju fast redan vid skotska högländerna.



Nattflygaren av Maria Grund

Genre: Kriminalroman
Serie: Sanna Berling (1)
Antal sidor: 352
Utgivningsdatum: 2023-09-06
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
I mars 1986 bevittnar en sextonårig flicka ett brott på ett motell i södra Sverige. Hon har givit sig av hemifrån efter en hemsk händelse som drabbat hennes familj. Hennes syster försvann och hittades så småningom mördad.

Sanna Berling, nybliven aspirant vid Oskarshamnspolisen, tilldelas de sysslor som ingen annan vill ha. Medan resten av poliskåren är absorberad av mordet på Olof Palme får hon uppgiften att köra en förrymd sextonårig flicka hem till byn Augu i Småland.

Men under tiden Sanna är i Augu försvinner ytterligare en tonårstjej från byn, till synes har hon tagit sina föräldrars bil och gett sig av. Polisen bedömer det som ett frivilligt försvinnande. Men Sanna är inte lika säker och hon börjar titta närmare på det gamla fallet. Trots att mordet i Augu är uppklarat och gärningsmannen sitter bakom lås och bom upptäcker hon oroväckande likheter mellan offret och den flicka som nu är borta. Ändå får hon svårt att övertyga sina kollegor och när hennes egen chef försöker få henne att släppa utredningen beslutar hon att i hemlighet fortsätta på egen hand. Efterforskningarna tar Sanna från det lilla samhällets faluröda fasader och bottenlösa skogssjöar till ett isolerat, nedlagt sjukhus på den småländska slätten. Hon är fast besluten att ta reda på sanningen, oavsett hur skrämmande och hur ensam hon ändå står kvar, till sist.


En ny serie som alltså är prequel till serien Berling-Pedersen?



Födelsedagen av Sofie Sarenbrant & Carina Bergfeldt

Genre: Kriminalroman
Serie: Frida von Engen
Antal sidor: 336
Utgivningsdatum: 2023-09-12
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Sången tystnar tvärt när dörren till födelsedagsbarnets rum öppnas. Sängen är tom och fönstret står på glänt. Polisen kallas till huset och en sökinsats påbörjas. Stämningen mellan exfrun, pappan och styvmamman eskalerar. Alla tre har något att vinna på att röja sjuåriga Samuel ur vägen. Och det visar sig snabbt att deras historier inte går ihop. Vad har egentligen hänt pojken?

Jo, men denna är väl ett måste?



Ett stråk av karma av Tony Fischier

Genre: Kriminalroman
Serie: Niklas Ragnvik (4)
Antal sidor: 550
Utgivningsdatum: 2023-06-14
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Ett groteskt lik hittas i Trädgårdsföreningen i Göteborg och när fallet visar sig vara synnerligen "kallt" så blir det Markus Hauer som får hålla i utredningen. Hauer, som nyligen återgått i tjänst efter sjukskrivning i samband med en dödsskjutning, får gräva sig ända tillbaka till åttiotalet för att hitta relevanta ledtrådar. Maxine Adlerkrantz får ett tråkigt besked och ger sig iväg för att söka efter sina rötter i Namibia, vilket lämnar Ragnvik att ensam ta ett stort beslut om deras gemensamma framtid. Samtidigt skakas staden av en prickskytt som till synes utan urskiljning dödar oskyldiga i Göteborgstrafiken. Till råga på allt skickar skytten kryptiska meddelanden till polisen om var nästa mord ska ske. Niklas Ragnvik ställs inför utmaningen att lösa mördarens retfulla gåtor - innan det är för sent.

Jag måste prova på den här serien!



Miljardären av Thomas Erikson

Genre: Kriminalroman
Serie: Mentorserien (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2023-09-19
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Georg Bromarck kan på ålderns höst se tillbaka på ett framgångsrikt liv där han byggt upp ett internationellt affärsimperium värt miljarder. Nu har tiden kommit för barnbarnet Filip att ta över. Så slutar Filip oväntat att höra av sig, och Georg står plötsligt inför sin största utmaning någonsin. Filip är inte bara ett älskat barnbarn, han är också den enda naturliga arvingen.

Georg tar hjälp av sin mentor och vän Joseph Carling, internationell expert på mänskligt beteende. Han är den enda Bromarck vågar anförtro uppdraget att leta reda på Filip. Vem skulle vinna mest på att barnbarnet aldrig hittas? Och hur långt är vissa beredda att gå för att komma över en av landets största förmögenheter?

Joseph Carlings väg till sanningen bakom försvinnandet kantas av girighet och onda avsikter. När det står klart att även Georg bär på en förödande hemlighet inser Carling att chansen att rädda Georgs imperium innebär en kamp mot klockan.


Äntligen en ny skönlitterär bok från honom!

4 kommentarer:

  1. De flesta hade jag koll på och flera stod på min "lista". Men det tillkom någon ;-) Den sista hade jag inte sett!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan alla kom som en överraskning för mig, det var nog bara två jag hade koll på. En väldigt glad överraskning var den sista boken 🙂

      Radera
  2. Vad skönt att du har fler böcker än mig den här gången. Och jag känner igen de flesta av dina men i slutändan blev det bara åtta gemensamma. Jag var väldigt nära att ta med Mellan dig och mig men så åkte den som en av de sista.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så otroligt många böcker som jag blev intresserad av och många av dem är ju av gamla, välkända författare. Jag tyckte att jag bara tog med de jag verkligen, verkligen vill läsa, men det blev ändå så här många.

      Radera