söndag 6 augusti 2023

Smakebit på søndag: Fotografiet

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Nu har jag bara en vecka kvar på mitt gamla jobb och det känns väldigt bra, men ganska overkligt. Jag gissar att det inte blir så mycket gjort på jobbet nästa vecka i alla fall. Det är nog mycket som ska stämmas av. Och så har jag ju fortfarande nästan 11,5 timmar flex att ta ut.

För en väldig massa år sedan (2015) vann jag två böcker i en utlottning. Båda böckerna var av Carina Bergfeldt, som jag inte alls kände till då. Ett år senare så dök hon upp i varenda nyhetssändning, men jag kopplade först inte alls ihop henne med författaren till mina vinstböcker. Det slog mig bara en kväll att det kanske var samma person. Och det var det ju. Första boken var riktigt bra och nu läser jag den andra, Fotografiet.

Min smakebit är från sida 77:
Om Katja Blomberg hade vetat hur många liv som skulle komma att påverkas av hennes korta nyhetsinslag hade hon kanske läst in det med lite mer känsla. Men nyhetsuppläsaren på Ekots redaktion i Stockholm hade haft en körig morgon och satte sig med dagens manus bara några minuter innan sändning. Hon läste igenom det tyst för sig själv två gånger och strök under orden hon skulle betona. Ett, ibland två, i varje mening. Aldrig det sista ordet. Då lät det inte trovärdigt.

14 kommentarer:

  1. flytt och nytt jobb, mycket förändringar, tack för smakbiten, ska inte betona det sista.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl lika bra att ta alla förändringar på en gång 🙂

      Radera
  2. Grattis igen till nytt jobb! Jag har bara läst en bok av Carina, och det är inte en deckare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och detsamma 🙂 Hon skriver ju mest reportageböcker, men de här två deckarna skrev hon innan hon var "känd".

      Radera
  3. Jag har nog den någonstans och Fadersmord.

    SvaraRadera
  4. har inte läst något av Carina Bergfeldt. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att reportageböckerna kan vara ännu bättre.

      Radera
  5. Tack för smakbiten! Har läst Sju dagar kvar att leva och En bra dag att dö av författaren men de är båda reportageböcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att reportageböckerna är bättre.

      Radera
  6. När man byter jobb så tenderar man att slacka ner lite på tempot på slutet. :) Hoppas det blir ett fint avslut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Motivationen är ju inte direkt på topp 🤔 Och är det egentligen någon mening med att påbörja något sista veckan? Man kanske inte hinner klart ...

      Radera
  7. Jag lyssnade nyss till ljudboken om hennes intervjuer med en amerikansk fängelsepräst, En bra dag att dö på, men har inte läst skönlitterärt, visste inte att hon skrivit något. Tack för smakbit

    SvaraRadera
    Svar
    1. De här två deckarna skrev hon 2012-2015. Då var hon inte jättekänd. Reportageböckerna är förmodligen bättre.

      Radera