måndag 14 augusti 2023

Film: Tetris (2023)

Titel: Tetris
Originaltitel: Tetris
Genre: Drama
Regissör: Jon S Baird
Manus: Noah Pink
Skådespelare: Taron Egerton, Nikita Jefremov, Roger Allam, Anthony Boyle, Toby Jones
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: Storbritannien, USA
Längd: 117 min
Serie: -
Såg den på Apple TV+ 14 juli 2023





Handling
Baserad på den sanna historien om den amerikanske tv-spelsförsäljaren Henk Rogers och hans upptäckt av Tetris 1988. I sitt försök att introducera spelet för världen finner han sig plötsligt i ett farligt nät av lögner och korruption bakom järnridån.

Min kommentar
Jag spelar inte speciellt mycket spel och har väl aldrig gjort, även om det har gått lite i perioder. Tetris har jag dock spelat. Detta fantastiska och superenkla (inte lätt, utan okomplicerat att komma igång). Som jag numera undviker att spela eftersom det är helt omöjligt att sluta. När jag såg att det finns en film som heter Tetris så åkte den direkt upp på listan.

Det är onekligen intressant att få veta hur det gick till när världen fick Tetris, men titeln är en aning missledande. Filmen handlar egentligen inte alls om spelet Tetris, utan om vem som skulle ha rätten att sälja det, vilket inte alls är en ointressant historia, men inte alls vad jag förväntade mig. Jag hade önskat mer fokus på hur det skapades också.

Allt börjar väldigt bra, när det handlar om hur Henk Rogers "upptäckte" spelet på en mässa. Sedan vill filmen bli en actionspäckad thriller och det lyckas den inte så bra med, i mitt tycke. Det är ju fullt möjligt att det var precis så här, som en spionthriller, men det kan också vara förklaringen till att jag ite uppskattar den fullt ut. Spionthriller går inte alltid hem hos mig.

Hela den där licensbiten fattar jag nog noll av. Det blev väldigt rörigt och oklart. Det verkade det ju ha varit i verkligheten också, men för mig var det omöjligt att hålla ordning på vem som var vem, vem som jobbade var och för vilka och vem som egentligen hade rättigheterna. Bilden av gamla kommunist-Sovjet känns trovärdig. Det stämmer i alla fall med den uppfattning jag fick efter att ha rest en del i öststaterna.

Henk Rogers måste ha varit antingen vansinnigt modig eller korkad. Eller så var han bara lika naiv som den genomsnittlige amerikanen. Han var så säker på sin sak att han utsatte sig för den ena faran efter den andra. Med facit i hand så visade det ju sig vara värt det.

Tetris är lite för utdragen, nästan två timmar lång, och den hade lätt kunnat kortats ner minst en halvtimme. Här finns inget övrigt fluff alls, det känns nästan som en spionthriller från 60-talet. Hur mycket som är sant och vad som är påhittat/överdrivet har jag ingen aning om, men jag gissar att det var ungefär så här det gick till.



Letterboxd hade den 3,4 i genomsnitt (beräknat på 94 833 betyg).
IMDb hade den 7,4 i genomsnitt (beräknat på 61k betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar