onsdag 18 september 2024

Bok: En annan plats & Sockerhumla av Jenny Lundin

Författare: Jenny Lundin
Titel: En annan plats & Sockerhumla
Genre: Skräck
Antal sidor: 48
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Swedish Zombie
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2017
Format: E-bok
Källa: Bokhyllan
Utläst: 29 augusti 2024




Baksidetext
Två kvinnor. Två män. Två noveller om lust, svartsjuka, svek och våld. I "En annan plats" och "Sockerhumla" berättar Jenny Lundin om offer och gärningsmän. Nutida skräckhistorier där den skira prosan ligger över den svarta avgrunden likt nattgammal is.

Min kommentar
När man (eller jag då) har läst en rejäl tegelsten, som varit en bok som inte ville ta slut, så kan det vara skönt att rensa huvud och tankar med en liten kortis. Jag hittade en e-singel, eller vad man ska kalla det, med två små noveller. Det tyckte jag kändes som lämplig läsning så jag plockade fram En annan plats & Sockerhumla på min gamla läsplatta.

Detta är det första jag läser av Jenny Lundin. Gemensamt för de två novellerna är att allt i stort sett bara antyds. Dock inte speciellt kraftfullt så att jag är helt säker. Det finns ett ganska stort utrymme för feltolkningar. Karaktärerna är enkla och tydliga. Men man känner att inte alla är riktigt vad de verkar vara.

I En annan plats är det obehaglig stämning ända från start. Det är svårt att veta vad som händer på riktigt och vad som bara försiggår i Andreas huvud. Åtminstone det som sker innan vändningen kommer, som till exempel spindlarna som bara hon kan se och den där figuren som kikar i hennes dator. Jag blir lite fundersam över när det egentligen händer, det som har hänt. Slutet blir i alla fall ganska effektfullt. Om det betyder det jag tror.

Handlingen i Sockerhumla finns det nog inte så mycket att säga om. Även här får man dra sina egna slutsatser. Det är inte helt solklart vad som har hänt. Bara nästan. Det sägs i alla fall inte riktigt rent ut. Kanske är det så att man kan lura sig själv så till den milda grad att man tror att det man ljuger om är sant, men jag har lite svårt att köpa det. Speciellt som att historien faktiskt påverkade någon annan också. Denna skrämmer mig inte ens pyttelite.

I En annan plats & Sockerhumla är det som händer så outtalat att jag blir osäker på vad jag faktiskt ska tro. Det känns som att jag funderar så mycket över om jag har tolkat rätt att jag inte riktigt kommer in i historierna. Det kan man se som en nackdel.

Goodreads hade den 3,40 i genomsnitt (beräknat på 5 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldObehaglig
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om En annan plats & Sockerhumla: C.R.M. Nilsson, Läsa & Lyssna och Med näsan i en bok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar