måndag 16 september 2024

TV-serie: Locke & Key #3 (2022)

Titel: Locke & Key
Originaltitel: Locke & Key
Genre: Fantasy
Skapad av: Meredith Averill, Aron Eli Coleite, Carlton Cuse, Joe Hill (grafisk roman)
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Connor Jessup, Emilia Jones, Jackson Robert Scott, Darby Stanchfield, Sherri Saum
Premiär: 2022-08-10
Produktionsland: Kanada, USA
Antal avsnitt: 8
Avsnittslängd: ca 33-49 min
Såg den på Netflix juli-september 2024




Handling
Det finns en ny demon i Matheson. Inte bara det, utan även nya nycklar med okända krafter. Det finns alltså mycket att reda ut, för barnen Locke. Men nu har de även mamma till hjälp.

Min kommentar
Vissa serier måste jag se på egen hand, eftersom de annars riskerar att bli helt sönderpratade av uttråkad sambo. Därför dröjer det ibland lite för länge innan jag får en möjlighet att fortsätta se en serie. Locke & Key är en sådan serie, men nu har jag äntligen lyckats se den tredje, och sista, säsongen.

Trots att det var över två år sedan jag såg förra säsongen så kommer jag ändå snabbt tillbaka till den här världen. Det enda som gjorde mig förvirrad var när Ellie dök upp, men det löste sig tydligen redan förra säsongen. Det har jag inget som helst minne av. Det är ju lätt att vara efterklok, men jag borde ha läst en summering av säsong två. Innan jag såg de här nya avsnitten.

Det är ju lätt hänt att det i den här typen av historia blir alltför många vändningar och turer. Locke & Key håller sig väldigt nära den gränsen. Oftast på rätt sida om den. En del vändningar väntade jag på, men de kom aldrig. Ibland är personer tydligen vad de verkar vara. Jag vet inte om jag är glad eller besviken över det. Allt är inte logiskt, långt ifrån, men detta är ju en fantasivärld. Vem vet vilka regler som gäller där.

Skådespelarna har blivit bättre längs vägen och jag tycker att de har vuxit in i sina roller. Nu är de sina karaktärer. Gideon känns inte som en jättebra skurk, men det kanske bara är jag som tycker att en skurk som ofta blir för mycket inte skrämmer lika mycket som en som är "lagom" hemsk. Nu blev det nästan tramsigt ibland.

Det är komplicerat att hålla ordning på allt som hänt vem, vem som är vem faktiskt, vem som minns vad och så vidare. Det får mig att undra om de som skriver manus har något slags flödesschema för att inte tappa bort sig. Eller kanske de inte har det. Kanske är det därför det inte alltid känns som att det går ihop.

Jag älskar slutet på Locke & Key. Jag blir så lycklig när man får till det så här och sitter helt nöjd med det. Det finns ingen egentlig öppning för en fjärde säsong.



Trakt.tv har serien 3,7 i genomsnitt (beräknat på 4,9k betyg).
IMDb har serien 7,3 i genomsnitt (beräknat på 100k betyg).
Jag ger den 4,0.
Serien är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar