måndag 2 september 2024

TV-serie: Jana - Märkt för livet #1 (2024)

Titel: Jana - Märkta för livet
Originaltitel: Jana - Märkta för livet
Genre: Crime
Skapad av: Henrik Björn, Felix Herngren, Emelie Schepp (bok)
TV-bolag: Viaplay
Skådespelare: Madeleine Martin, August Wittgenstein, Moa Gammel, Fredrik Hallgren, Sigrid Johnson
Premiär: 2024-04-19
Produktionsland: Sverige
Antal avsnitt: 6
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på Amazon Prime Video augusti 2024



Handling
När en högt uppsatt chef för Migrationsverket hittas mördad i sitt hem är listan på misstänkta lång. Som assisterande åklagare kliver Jana Berzelius in för att delta i utredningen. Hon är ung och briljant men kämpar mot fruktansvärda mardrömmar - som en följd av hennes barndom som flykting från ett krigshärjat land. När kroppen efter den misstänkte hittas känner Jana igen något på hans ärrade kropp. Ju längre in i utredningen hon kommer, desto mer inser hon att det har med henne själv att göra.

Min kommentar
En bokserie som nästan har varit omåttligt populär är Emelis Schepps om åklagaren Jana Berzelius. När jag hörde att den skulle bli TV-serie så tänkte jag att jag ju måste se den, även om jag inte har varit överförtjust i de två delar jag har läst. Svenska deckare brukar vara ett självklart val så nu var det dags för Jana - Märkta för livet.

Boken läste jag sommaren 2018, så jag minns inga detaljer alls. Bara själva grundhistorien. Jag upplever det som att serien följer boken ganska bra. Förutom i slutet. Där kände jag inte igen mig alls, men jag har ju en osviklig förmåga att glömma bort sluten så det kan ju ha varit samma.

Serien är inspelad i Norrköping, vilket jag tycker är att bra val. Sedan jag läste första delen så har jag nu besökt staden så jag kände igen mycket. Jag gillar verkligen att det fokuserades så mycket på de vyer/miljöer som de flesta kanske känner igen från staden. Till exempel allt vatten, som är viktigt för staden och historien.

Mitt stora problem med serien är, så klart, samma som för det var för boken. En åklagare som begår brott är inget som jag tycker om. Jana jobbar dessutom överhuvudtaget inte alls med det hon ska. I stället springer hon runt och privatspanar. Bland annat genom att begå brott, som inbrott och mord. Ändå är det ingen som ens överväger att åtminstone plocka bort henne från utredningen. Än mindre att avskeda henne. Som jag tycker mig minnas så är Mia mer nedtonad här. Även om jag inte gillar henne så är det långt från hur mycket jag avskydde henne i boken. Ingen polis borde, ostraffat, få bete sig så här. Fredrik Hallgren är riktigt bra som mjukispolisen Henrik. Det är ovanligt att se honom i en sådan här roll. Men är det vanligt att utredande poliser springer runt i uniform?

Trots alla mina invändningar så är Jana - Märkta för livet värd att se. Den är tempofylld och underhållande och det är riktigt bra att lyckas med det, eftersom jag gillar vare sig historia eller karaktärer. Om jag inte hade läst boken så skulle nog mycket ha varit fullständigt obegripligt. Nu fyllde jag ju på med den kunskap som jag redan hade. Kanske tänkte de att alla ändå har läst böckerna.



Trakt.tv har serien 3 i genomsnitt (beräknat på 27 betyg).
IMDb har serien 6,1 i genomsnitt (beräknat på 652 betyg).
Jag ger den 3,5.
Serien är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

4 kommentarer:

  1. Jag kan bara hålla med om allt du skriver. Nu läste jag bara första boken och vi slutade kolla på serien någonstans mitt i. Det blir för mycket av allt. Det som ändå var bättre med serien var att Mia inte var lika extrem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tittade klart och kommer med största säkerhet att se en andra säsong, om det kommer en. Tycker det var underhållande och "lätt" att titta på. Jag behövde inte anstränga mig så mycket 🙂

      Radera
  2. Ja, vi tyckte ju inte helt olika ;-) Maken har inte läst böckerna och han tyckte flera saker var obegripliga (fler än vad jag tyckte). O

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade nog varit ganska så förvirrad om jag inte hade läst boken. Det var väldigt mycket som kändes ologiskt och en hel del som inte förklarades.

      Radera