lördag 21 juli 2018

"Märkta för livet" av Emelie Schepp

Författare: Emelie Schepp
Titel: Märkta för livet
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 339
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Jana Berzelius 2
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2015
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 8 juli 2018
Första meningen: - SOS 112, vad har inträffat?

Baksidetext
En sommardag 1991 vaknar nioåriga Jana Berzelius upp på ett sjukhus. Hon har inget minne av vem hon är eller var hon kommer ifrån.

Tjugoett år senare får hon, som framgångsrik åklagare, uppdraget att leda förundersökningen i det uppmärksammade mordet på Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket i Norrköping.

Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander inleder Jana Berzelius ett intensivt arbete med att lösa fallet. Men utredningen tar en oväntad vändning när ännu ett lik hittas. Denna gång är det en pojke. Och ju mer Jana gräver i den döda pojkens bakgrund, desto närmare kommer hon sanningen om sin egen. Och hon möter en historia mörkare och blodigare än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Min kommentar
Jag kan inte räkna alla de gånger jag har hört något om den här serien och jag kan inte ens påminna mig om att ha hört något annat än positiva saker. Trots detta så har jag lyckats undvika att läsa första delen. När då plötsligt fjärde delen dök upp här hemma, förra sommaren, så insåg jag att jag måste ta tag i detta. Enklaste sättet är att ta med författaren/boken/serien i en utmaning. Sagt och gjort. Nu är den äntligen läst.

Innan jag började bokblogga så klarade jag inte att läsa en bok/se en film utan att först kolla vad den handlar om. Nu mer har jag (tydligen) blivit expert på att undvika att få reda på för mycket. Det enda jag visste var att serien handlar om Jana Berzelius som är åklagare. Jag blir glatt överraskad av att handlingen utspelar sig i Norrköping, alltså inte ännu en av de där huvudstadsserierna eller de där som äger rum på någon ö. I Norrköping har jag aldrig varit så jag har ingen relation med staden, förutom att det är kul att åka till ett nytt ställe.

Vi kommer lite på kant med varandra, boken och jag, redan från början. Den ena karaktären efter den andra dyker upp och efter ca 50 sidor så har jag råkat på ett 20-tal. Det är på tok för många, startsträckan blir alldeles för lång och lite smått rörig. Det löser sig efterhand, när jag förstår att det är Jana, Henrik, Mia och Gunnar som tydligen är de viktiga. Vi får följa dem alla fyra och jag känner mig nog inte riktigt bekväm med alla perspektivbyten. Inte heller kan jag påstå att jag gillar någon av dem. Speciellt Mia är ett tycka-illa-om objekt och jag har svårt att se att en sådan personlighet skulle klara sig igenom polisutbildningen. Åtminstone hoppas jag att det inte går. Vi får också ta del av alla karaktärers personliga problem och jag är faktiskt lite trött på att läsa om livspussel och annat.

Jag gillar de där små detaljerna som tydligt talar om att Jana är tät och Mia är fattig, men detaljnivån går helt överstyr. Det blir otaliga ointressanta och ovidkommande detaljer, vilket som vanligt irriterar mig riktigt mycket. Annars finns det inget, rent språkligt, som stör mig.

Det är spännande och lättläst, men var det verkligen meningen att läsaren inte skulle förstå kopplingen mellan Jana och fallet? I så fall var det inte speciellt bra gjort, jag tyckte det var övertydligt. Historien känns inte särskilt sannolik eller trovärdig, vilket inte alls är ett krav, men grunden som historien står på bör vara det. Jag tycker också att offrets brott helt försvann ur fokus, vilket jag tycker är rent förfärligt.

Trots att jag känner mig oerhört kluven till att läsa om en åklagare som begår brott så kommer jag att läsa mer om Jana. Med den lilla förhoppningen att hon slutar att befinna sig på fel sida lagen.

Avdelningen för olika funderingar:
Ja, jag hänger upp mig på detaljer och när det står att någon stänger ner internet så hoppar jag högt. Vederbörande stängde förmodligen ner sin webbläsare, internet stänger man inte ner bara så där. En annan sak som får mig att fundera är att i Norrköping går solen tydligen upp i felväderstreck, vid sjutiden på morgonen så bländar den i alla fall från väster.

Boktipsets estimerade betyg var 3,9 och genomsnittet 3,4 (beräknat på 366 betyg).
Goodreads hade den 3,56 i genomsnitt (beräknat på 1 721 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Märkta för livet: C.R.M. Nilsson, Lottens bokblogg och Johannas deckarhörna.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

10 kommentarer:

 1. Jag gillar ju den här serien, men första delen hade för hög detaljnivå. Jag läste ju den som självutgiven bok så jag trodde att sånt rensats när den gavs ut på nytt på förlag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som att de inte vill göra för stora ingrepp, men jag vet ju inte hur den var innan. Förstås :) Nu råkar jag ju ha hela serien redan så jag får ju läsa dem i alla fall ;)

   Radera
 2. Jag instämmer helt i allt det du skriver och jag har inte läst någon mer del än den här på grund av det. Men jag får se vad du tycker om fortsättningen sen. Om du känner en klar förbättring så kanske jag tar mig an resten av böckerna på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade jag inte redan haft de andra delarna så skulle jag nog ha funderat både en och två gånger innan jag köpte någon mer del. Samtidigt så vet jag att jag helst inte dömer en författare på en bok :) Jag har en liten förhoppning om att det inte ska dröja alltför länge innan jag läser andra delen.

   Radera
 3. Jag fastnade inte riktigt för den här boken så jag kommer nog inte fortsätta på serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den hade lite väl mycket av det jag inte gillar i en bok. Speciellt det där med en "lagens person" som är kriminell. Jag vill helst inte läsa om den typen av person.

   Radera
 4. Jag tyckte också att den var förutsägbar och har dragit mig för att läsa resterande delar. Ska bli intressant att höra vad du tycker om dem, kanske läser jag vidare om du är positiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan nog ha haft för höga förväntningar på denna, det är ju så många som har tokhyllat. Fast det kanske är mer hela serien.

   Radera
 5. Jag tycker du ska läsa vidare, första delen är en egenutgivning och jag minns att jag tyckte det märktes både i språk och korrektur. Jana är en komplex natur och lite likt Salander så får man lära känna hennes olika sidor djupare allt eftersom serien går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju alla de andra delarna redan (jag förstår inte riktigt hur det går till) så jag kommer att läsa dem. Det kan nog kanske dröja ett tag, men jag har ju försökt bättre mig med det här med serier :)

   Radera