lördag 7 juli 2018

"Eldjägarna" av Mons Kallentoft

Författare: Mons Kallentoft
Titel: Eldjägarna
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 311
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Malin Fors 9
Förlag: Boförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2015
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 20 juni 2018
Första meningen: Om någon av dem slinter med foten faller de båda tusen meter ner.

Baksidetext
Hur hamnade jag här? Malin Fors står som förstenad. Skogen är fortfarande mörk i den tidiga septembermorgonen, från ett industriområde utanför Linköping sprids lukten av brandrök och framför sig på marken ser hon det brända liket av en kvinna.

Dagen innan har en nioårig pojke hittats död i en container. Mördad. Han kom från ett trasigt hem, och det visar sig att han ofta flydde ut ensam om kvällarna. Men vem kan ha velat honom så illa? Även om det verkar långsökt anar Malin att det finns ett samband, på något vis hör han och kvinnan ihop. För vem vet hur vägar korsas och människor möts?

Min kommentar
Den här serien om Malin Fors tycks aldrig ta slut. Inte heller kan jag tydligen sluta läsa den. Trots att den verkar vara något så underligt som en varannanboksserie. Eftersom jag gillade förra boken riktigt mycket så är tyvärr denna av den andra sorten.

De dödas röster, som har varit mer eller mindre försvunna ett tag, har tyvärr kommit tillbaka. De har till och med fått sina egna kapitel, vilket ju i och för sig gör det enklare att hoppa över dem. Men ändå. Tyvärr så har även Malins lite underliga förmåga att höra dem återkommit. Det stör mig. Mycket. Något annat som, fortfarande, stör mig är att alla går omkring och är små amatörfilosofer. Kanske är det jag som är konstig, men vem i hela friden går runt och tänker på det viset?

Som vanligt i Kallentofts böcker så är persongalleriet gigantiskt, men det blir ändå aldrig svårt att hålla isär dem. Det underlättar ju så klart att många av dem är gamla bekanta. Och deras privata bekymmer är mer eller mindre desamma som i alla tidigare böcker av serien. Det känns lite tjatigt och upprepande. Ingen kommer liksom någonvart med sina olika problem.

Själva temat i Eldjägarna gör mig bara så ledsen och jag orkar inte ens bli arg. Jag kommer, glädjande nog kanske, aldrig att förstå mig på folk med den här människosynen. Hur kan man se människor som en bit kött, en handelsvara? Kaosteorin är inblandad i allra högsta grad, där något som händer i öknen i Saudiaarabien sprider sig som ringar på vattnet ända till det avlägsna Linköping, Sverige.

Jag vet inte om jag har reagerat på det tidigare, men här tänkte jag på att utredningen känns väldigt trovärdig. Det är många villospår. Inga lyckosamma gissningar löser brottet, däremot hjälper slumpen till. Eventuellt så har jag lite problem med motivet, men det skulle kunna bero på min oförmåga att förstå de här människorna.

Nu hoppas jag på nästa bok då, att min teori om varannan stämmer.

Boktipsets estimerade betyg var 3,6 och genomsnittet 3,2 (beräknat på 116 betyg).
Goodreads hade den 3,31 i genomsnitt (beräknat på 188 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Eldjägarna: Johannas deckarhörna, Romeo and Juliet och Läsa & Lyssna.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte den här boken blev lite för rörig och trots ämnena i boken blev jag aldrig riktigt engagerad i boken. Men, det är ju Malin Fors - ständigt oemotståndlig trots allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår egentligen inte varför vissa delar var med i den här boken. Det blir för rörigt om man försöker få med för mycket. Jag börjar ju komma i fas i den här serien och jag vet nog egentligen inte riktigt hur jag ska göra när jag har kommit till den senaste.

      Radera