måndag 30 juli 2018

Film: Insidan ut

Titel: Insidan ut
Originaltitel: Inside out
Genre: Animerad
Regissör: Pete Docter, Ronaldo Del Carmen
Manus: Pete Docter, Meg LeFauve, Josh Cooley
Skådespelare: Amy Poehler, Phyllis Smith, Bill Hader, Lewis Black, Mindy Kaling
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: USA
Längd: 95 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 16 juli 2018

Handling
Att växa upp kan vara knepigt, och för den unga flickan Jenny är det just så. Hennes pappa får ett nytt jobb och familjen flyttar från det trygga livet i en småstad till storstaden San Francisco. Precis som alla andra så styrs Jenny av sina känslor; Glädje, Rädsla, Ilska, Avsky och Vemod. Känslorna bor i Huvudkontoret, ett kontrollcentrum inuti Jennys hjärna där de hjälper henne genom det dagliga livet. Jenny och hennes känslor kämpar med att anpassa sig till en ny stad, ett nytt hus och en ny skola - det blir lite mycket på en gång och det utbryter tumult i Huvudkontoret.

Min kommentar
Jag har ju varit svag för det jag (fortfarande) kallar tecknade filmer ända sedan tonåren och trots att det inte finns några barn i det här hushållet så ser vi ibland någon. Insidan ut var det några kollegor som talade sig varma om i vintras och då hade den tyvärr precis slutat visas på Netflix. När det efter några månader dök upp ett förmånligt erbjudande på Disneyfilmer så slog vi till.

Från början blir jag helt såld, det här är så fantastiskt bra, intressant och roligt med stor igenkänningsfaktor. Sedan blir det alldeles för mycket äventyr för mig. Jag förstår ju att den där biten där Joy och Sadness försöker ta sig tillbaka till Huvudkontoret kanske går bättre hem hos barn, men jag tycker att den är för lång. Där saknade jag samspelet mellan alla känslorna i huvudet, det var ju det jag tyckte bäst om. Jag hade så gärna velat sätta en fyra på filmen och det hade den också fått, om inte det där äventyret hade varit så långt.

Det finns många bra scener här, men favoriten blir nog när en pojkes känslor allihop springer runt och hysteriskt skriker "GIRL! GIRL! GIRL!". Det där kunde jag riktigt se framför mig och faktum är att jag nog för all framtid kommer att se de där figurerna i huvudet på folk nu.

Alla de där känslorna; Joy, Sadness, Fear, Anger och Disgust är lätta att känna igen och alla har nog ensam tagit över någon gång. Ett bra samarbete är nog att föredra. Och jag gillar verkligen det som jag ser som huvudpoängen: Man kan inte vara glad utan att vara ledsen.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 3 563 betyg).
IMDb hade den 8,2 i genomsnitt (beräknat på 489 136 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker att den hör filmen är jättegullig och lite sorgsen. har sett den flera gånger med yngsta barnbarnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte biten innan äventyret började var helt fantastisk, sedan blev jag faktiskt lite uttråkad :o

      Radera