onsdag 4 juli 2018

"Lånat silver och krossat glas" av Ewa Klingberg

Författare: Ewa Klingberg
Titel: Lånat silver och krossat glas
Genre: Drama
Antal sidor: 350
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Huskvarnaserien 2
Förlag: Historiska Media
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 17 juni 2018
Första meningen: Jeanette rätade på ryggen och flyttade tyngdpunkten från den ena skinkan till den andra.

Baksidetext
Jeanette begraver sin förolyckade man och känner sig framför allt lättad. Nu behöver hon inte ta tag i pappersarbetet och bodelningen som den planerade skilsmässan skulle innebära. Men knappt är maken i graven förrän Jeanettes besvärliga svärmor kräver att få flytta in i huset. Jeanette flyr då upp till husets vind, som behöver rensas ut. Där gör hon ett oväntat fynd, något som för henne samman med ett gripande livsöde i slutet av 1800-talet.

Min kommentar
Förra året läste jag den första delen i den här, vad det verkar, löst sammanhållna serien. Den boken blev en väldigt trevlig överraskning och läsupplevelse, vilket gjorde att jag genast började längta efter den här andra delen. Som vanligt är det lite nervöst att börja läsa en bok som man har höga förväntningar på, men jag hade inte behövt vara orolig. Alls.

Precis som Manglade dukar och vikta servetter så består även Lånat silver och krossat glas (vilka underbara titlar alltså) av två trådar. En som börjar 1874 och en som är i nutid. Båda startar i Huskvarna, men dåtiden flyttar över till Värnamo efter ett tag. Jag uppskattar verkligen böcker som inte utspelar sig i de "vanliga" städerna, även om jag nu inte har någon som helst relation till någon av orterna.

Den historiska tråden är den som är mest intressant. Mathilda är en intressant person att läsa om, hon är driftig och går sin egen väg. Vilket väl måste ha varit ovanligt i slutet av 1800-talet. Speciellt för kvinnor. Hon är väldigt naiv och jag känner väl att jag har lite svårt med trovärdigheten där, men jag gillar henne för mycket för att störa mig på det. Den här tråden innehåller även det spännande temat fotografering och jag var faktiskt tvungen att googla lite för jag förstod inte riktigt allt om det.

Jeanette, som är kvinnan i nu-tråden, vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om. Hon är lite mesig (med svärmor, varför inte bara säga att hon ska sälja huset?) och jag är lite skeptisk till hennes känslor, eller brist på dem, på begravningen. Men visst, jag kan köpa det, även om jag har svårt att förstå det. Gun, svärmor, agerar väl också lite märkligt, som till exempel [spoiler]att hon ville flytta in hos Jeanette, trots att hon inte verkade gilla henne och trots att hon visste att Jeanette och Kent skulle skiljas[/spoiler]. I den här tråden dyker även Felicia och de andra från förra boken upp. Det var trevligt att träffa dem igen och få veta lite mer om hur det gått.

När jag läste den här boken så tänkte jag knappt på att jag läste, det kändes mer som att hänga med gamla vänner. Mitt humör blir bättre och jag mår bra av den här läsningen. Det är också kul att kvinnorna, de i nutiden i alla fall, är lite äldre. Lite mer som jag. Det jag eventuellt reagerar på är att man tydligen, som kvinna, ska vara konstnärligt lagd. När kommer den första teknikintresserade kvinnan i den här serien? Jag uppskattar även det lilla mysterium som man får på köpet.

Feelgood och historisk roman är alldeles uppenbarligen en lyckad kombination och det gläder mig att nästa bok, Vaxade juveler och brända hjärtan, är planerad till hösten. Den blir ett givet måste.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 4,0 (beräknat på 3 betyg).
Goodreads hade den 3,6 i genomsnitt (beräknat på 5 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Lånat silver och krossat glas: Lottens bokblogg, Boklysten och Västmanländskans bokblogg.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

8 kommentarer:

 1. visst är det riktigt trevlig läsning, lite svensk kvinnohistoria.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en riktigt bra kombination med både lite feelgood och lite historia.

   Radera
 2. Så roligt att du gillar den. Teknik vore intressant men då blir det en omfattande research. Men man vet aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske blir svårt att hitta en motsvarighet på 1800-talet :)

   Radera
 3. Håller helt med. En teknikintresserad kvinna vore roligt :-)

  SvaraRadera
 4. Har du hunnit med den här- jag ska nog också fortsätta med serien, jag gillade också första delen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vissa serier får åka i gräddfilen :)

   Radera