tisdag 10 juli 2018

Från A till Ö: N - Nostalgi

N - Nostalgi. En bok du läste som barn.
Den här barndomsboken får dig att le och önska att du var liten igen.

När jag var liten/ung så slukade jag allt jag hittade av Maria Gripe. Allt kan ha börjat med att vår fröken, i småskolan, läste högt ur böckerna om Hugo och Josefin. Sedan var jag liksom såld.

Jag har länge tänkt att jag skulle läsa om någon av hennes böcker, men det var inte förrän förra sommaren som ett ypperligt tillfälle uppenbarade sig. Det skulle nämligen bli sam- och realtidsläsning av en av dem. Den får representera hela Maria Gripes författarskap.

Bilden är länkad till mitt inlägg.
Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe

12 kommentarer:

 1. Minns att jag tyckte att den där boken var lite skrämmande på något sätt. Men, alla skulle ju läsa Gripe så jag läste den nog två gånger. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maria Gripe skrev ju gärna lite halvläskigt och det var nog det jag gillade med hennes böcker. Som yngre då. Nu blir jag inte lika skrämd :)

   Radera
 2. Läste aldrig Gripe som barn. Är för gammal helt enkelt. Men jag läste Tordyveln för en tid sedan. Funderar på om jag ska läsa något mer av Gripe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ett kort tag kan man vara för gammal för Gripe, men det går över ganska snabbt. Sedan kan man läsa henne igen :)

   Radera
 3. Jag har läst något av Gripe men det där med minnet är som det är och blir på "äldre" dagar, vet inte riktigt när och vad. Så osäker på om jag läst denna....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minnet är inte alltid att lita på, nej :) Just Maria Gripes böcker har nog etsat sig fats i mitt minne så dem minns jag.

   Radera
 4. Har tyckt om allt jag läst av henne hittills :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag också :) Har funderingar på att läsa om Skuggserien, eller egentligen läsa om de två första, den tredje läste jag aldrig.

   Radera
 5. Jag läste Gripe, men mest fastnade jag för filmatiseringen av Hugo och Josefin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har eventuellt missat att det finns en filmatisering av Hugo och Josefin. Det är något svagt som glimmar till, men helt säker är jag inte :)

   Radera
 6. Har aldrig läst denna bok, men har köpt hem den så den skall läsas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är bra, speciellt om man kan läsa med ett barns ögon.

   Radera