lördag 28 juli 2018

"Ett ufo gör entré" av Jonas Gardell

Författare: Jonas Gardell
Titel: Ett ufo gör entre
Genre: Drama
Antal sidor: 284
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: En komikers uppväxt 2
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: (original) 2001 (min) 2010
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 13 juli 2018
Första meningen: Det är första lektionen efter lunch.

Baksidetext
Vi återvänder till Juha och Jenny och de andra barnen i Sävbyholm, som vi lärde känna i En komikers uppväxt. 70-tal är på väg att bli 80-tal. Det är kärnkraftsdebattens år, discots och John Travoltas år, punkens och Sex Pistols år. Nu är de 15 år gamla och går snart ut grundskolan. Man åtrår allt som är vuxet, erövrar vuxenvärlden bit för bit: går med en kondom väl synlig för att andra ska tro att man gjort det, smygröker bakom gymnastiksalen, super sig medvetslös på ff-fester och ljuger sig blå om sina sexuella bravader. Man klär ut sig för att likna alla andra, men man kan också klä ut sig för att likna sig själv, för att komma sig själv på spåren.

Min kommentar
För drygt sex år sedan hade Fiktiviteter en Gardellördag, vilket gjorde att jag äntligen tog mig i kragen och läste min första Jonas Gardell (En komikers uppväxt). Den i stort sett golvade mig och jag skulle så klart läsa de två andra böckerna också. Det tog mig visserligen nästan två år att hitta Ett ufo gör entré, men att det sedan dröjde ytterligare fyra och ett halvt år innan jag läste den har jag inga som helst ursäkter för.

Det här är som att åka tidsmaskin och kastas tillbaka till min egen ungdom. Det är en berättelse om en tid som är välbekant för mig. I alla fall när det gäller vissa delar, som alla dessa härliga tidsmarkörer. De där låtarna som alla lyssnade på, till exempel. Eller Puss & Kram-byxorna (som jag aldrig ägde några) och Bergis-byxorna (som jag hade). Det jag inte känner igen är det råa klimatet bland klasskompisarna och det där sökandet efter sig själv. Vi var nog väldigt lyckligt lottade i min klass, med en sammanhållning som verkar ha varit ovanlig. För mig var högstadiet den bästa tiden i mitt liv. Det var det inte för Juha.

I Juhas klass handlar det om att passa in. Till vilket pris som helst. Strunt samma om man gör någon annan illa, det viktiga är att jag får vara med. Egentligen så blir jag otroligt irriterad på Juha, som behandlar Jenny som skit, men samtidigt så är ju så klart det primära att överleva själv. Men hur kunde ingen se? Det är en omtumlande upplevelse att ta sig igenom de här sidorna. Jag blir så ledsen, så otroligt ledsen för att i nästa stund nästan skratta högt.

Trots att jag inte blir lika golvad som av första boken så är Ett ufo gör entré väldigt bra. Hela boken är full av tänkvärda citat, vilket nog är lätt hänt när inte ett enda ord är onödigt. Jag blir så glad när Juha till slut förstår att det viktiga är att vara den man är, inte förställa sig för att andra ska acceptera en. Det känns som bokens huvudpoäng och det är lika viktigt nu som när boken skrevs.

Jag lyssnade på en stor del av boken och jag blev överraskad av att en bok faktiskt kan bli bättre som ljudbok. Jonas Karlsson gör en helt fantastisk uppläsning med en sådan känsla att jag blir berörd på riktigt.

Boktipsets estimerade betyg var 3,7 och genomsnittet 3,8 (beräknat på 2 203 betyg).
Goodreads hade den 3,79 i genomsnitt (beräknat på 1 106 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Ett ufo gör entré: C.R.M. Nilsson, Boktanken och Bokdivisionen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Mycket längesedan jag läste den här boken men Gardell är pålitligt bra som författare. Ovanligt att höra någon som hade en så bra högstadietid. Min var väl ordinär med en del roligt och en del smärtsamt. Men sammantaget är det en tid jag aldrig längtat tillbaka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att beskriva en uppväxt bättre än Gardell. Jag kan väl inte påstå att högstadietiden bara var solsken, men jag har nog aldrig haft så roligt som då :) Längtar tillbaka gör jag inte, jag är otroligt glad att jag inte är ung nu. Däremot tänker jag ofta på den tiden :)

   Radera
 2. Den här har jag inte läst eller lyssnat på. Det måste jag göra någon gång, och det blir nog ljudboken - när det är Jonas Karlsson som läser så finns i stort sett bara det valet känns det som.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonas Karlsson gör en helt fantastisk uppläsning. Det var som att han pratade direkt till mig :)

   Radera