onsdag 11 september 2024

Bok: Skära, skära havre av Annika Devert & Jessika Devert

Författare: Annika Devert & Jessika Devert
Titel: Skära, skära havre
Genre: Feelgood
Antal sidor: 187
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Sardinön 4
Förlag: Saga Egmont
Utgivningsår: (original) 2021 (min) 2021
Format: E-bok
Källa: Streamingtjänst
Utläst: 19 augusti 2024




Första meningen: En vecka efter midsommar och solen hade inte tagit semester.

Baksidetext
Sommaren börjar nå sitt slut på Sardinön och det har gått en vecka sedan Andreas gick ner på knä och friade till Emelie. Men trots den spirande kärleken mellan de två, tycks det knappt finnas någon tid för vare sig deras relation eller för bröllopsplanering. Emelies ex Ousman är fortfarande kvar på ön och skapar dramatik, dottern Linn närmar sig förlossningsdatum och dessutom dröjer det inte länge innan Andreas ska bli pappa. Som vanligt är det mycket som händer omkring Emelie och ännu stormigare blir det när hon återvänder till arbetet på Hembygdsgården och bestämmer sig för att planera både en kräftskiva och en skördefest. Hur ska det egentligen gå med bröllopsplaneringen? Två bebisar? Ousman som lägger sig i allting? Och vem är den nya charmiga kvinnan som plötsligt dyker upp på Sardinön?

Min kommentar
Innan jag började läsa den tegelsten som står på tur i läskön så kände jag att jag behövde något ljust och glatt. Jag kikade lite försiktigt på Skära, skära havre och funderade på om det kanske var för tidigt på hösten för att läsa den nu. Till slut så bestämde jag att den nog var precis vad jag behövde.

Det känns som att jag så smått börjar vänja mig vid att ett stort event planeras och går av stapeln i varenda bok, det verkar vara lite det som är grejen. Mängden drama queens vänjer jag mig dock inte vid. Däremot så överraskar de mig inte längre. I stället förväntar jag mig en överdriven och dramatisk reaktion på minsta lilla grej. Det känns faktiskt som att det inte finns någon "normal" människa i närheten av den här ön.

Karaktärerna är väldigt många. De flesta är återkommande, men i alla böcker har det dykt upp någon ny. Generellt så kan man nog säga att Emelie och hennes familj, sådan den nu är, har huvudrollerna. De andra är lite mer statister. Andreas är den enda som får ett eget omnämnande. Han verkar vara ovanligt omogen för att vara en vuxen man. Så fort något blir lite jobbigt så sticker han iväg. Och svarar varken i telefon eller på SMS. Jag hade blivit vansinnig om min sambo gjorde så.

I de tidigare böckerna så har två hemligheter (Cecilia och Monica) antytts, som jag har uppfattat det i alla fall. Ingen av dem avslöjas här (om det nu finns någon). Den enda hemlighet som avslöjas är en som jag inte visste fanns. Lite rörigt med datumen blir det här. När augusti börjar så känns det som att man ibland inte håller ordning på när vad händer. Är det kanske ett fall av två författare?

Det är inte tillnärmelsevis lika många smaskiga bakverk som det brukar vara och det är en mysfaktor jag faktiskt saknar. Jag gillar att det växer fram vänskap mellan otippade personer. Speciellt glad blir jag av vänskap över generationsgränserna. Och mellan kvinnor.

Personligen så tycker jag att det är på tok för lite svärta i de här böckerna. Det finns små embryon, men allt löser sig så snabbt och lätt. Med hjälp av alla dessa underbara och fantastiska människor som befolkar den här ön ... Jag hinner liksom aldrig bli nere innan allt är på topp igen. Ett annat alternativ, som används ganska mycket också, är att man helt enkelt tiger ihjäl/inte låtsas om problemet. Då försvinner det också. Jag bävar lite för hur det ska bli när Sussis bebis kommer, men det hanteras väl som allt annat. Det där med att sätta gränser borde i alla fall många bli bättre på. Och att inte kliva över dem.

Efter att ha läst Skära, skära havre så är det faktiskt bara en del kvar i serien (även om det nu finns en spin-off också). En julbok, som jag hoppas är en "riktig" julbok och inte som första delen som bara låtsades vara det. Och så hoppas jag att allt knyts ihop, att ingenting glöms bort.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,46 i genomsnitt (beräknat på 46 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Skära, skära havre: Mias bokhörna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar