söndag 18 augusti 2024

Smakebit på søndag: Skära, skära havre

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den stora återträffsmiddagen som har legat blytungt över axlarna i flera veckor är nu avklarad. Det blev en succé och vi har rester i ungefär en vecka, skulle jag tro. Nu kan jag börja fundera på nästa händelse, som inte är tillnärmelsevis lika stor och jobbig, men ändå. Stresspåslagen duggar tätt här ett tag nu, men nu börjar semestern närma sig så jag har den som en liten morot.

Jag kände att jag behövde lite ljusare och gladare läsning innan jag ger mig på en tung tegelsten som står och väntar, så jag plockade fram Skära, skära havre av Annika Devert och Jessika Devert. Detta är fjärde delen i serien Sardinön. Det finns fem och så har det kommit en spin-off också.

Min smakebit är från sida 323 i e-boken:
Emelie stirrade på sms:et och när orden sjunkit in svor hon högt och alla fyra barnen stirrade på henne och Liv rynkade pannan.
    "Men mamma! Skräm inte Astrid!"
    Emelie såg på bebisen som inte brytt sig det minsta om hennes lilla utbrott men gjorde ändå en ursäktande min mot dem. I sitt huvud rabblade hon upp alla fula ord hon kunde men bet sig i läppen för att inte låta något slippa ut och på riktigt skrämma barnen. Hon förbannade sitt ex som lovat att vara på plats när kaklet kom. Men nu var han som bortblåst. Det var så typiskt! Just när hon kanske eventuellt började lita på honom så fuckade han upp igen.
    "Vad är det mamma?" frågade Liv och vaggade Astrid i famnen. "Hon börjar bli tung..." Emelie såg upp på barnen som fortfarande tvivlade på henne. Hon log och kände hur ilskan sakta rann av henne. Vad skulle hon göra åt kaklet nu? Det stod där det stod.

12 kommentarer:

  1. Fascinerande det där hur man alltid lagar så mycket mat att det blir rester lång tid efteråt... Boken skulle jag kunna tänka mig att läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mardrömmen är ju att maten skulle ta slut 😲 Tycker detta är en lagom underhållande och lättläst serie.

      Radera
  2. rester för en vecka... föreslå knytkalas, det hade vi på våra kusinträffar (nu har man dessutom vegetarianer, allergiker, inte lätt).
    Tack för smakbiten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De här middagarna har hållits i nästan 30 år och omgärdas av massor av regler, som nog är hela anledningen till att vi har lyckats hålla igång dem så länge. Alla vet vad som krävs 🙂 Här finns inga som har konstiga matvanor.

      Radera
  3. Hurra för att återträffen är avklarad! Härligt med semester att se fram emot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu kan vi vila i fem år 🙂 Jag ser verkligen fram emot den här välbehövliga semestern.

      Radera
  4. Har inte sett den här titeln förut, låter som en lättsmält berättelse. Tack för smakbit, du har sen semester!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har delat upp semestern så vi hade två veckor i juni 🙂

      Radera
  5. okänd bok för mig. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
  6. Tack för smakbiten!
    Skönt att ert värdskap gick bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man är ju i alla fall runt vänner, även om vi bara träffas en gång om året 🙂

      Radera