söndag 25 augusti 2024

Smakebit på søndag: Samlade verk

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Veckan som gått har varit ganska bra, hyfsat lugn och skön. Igår var det dags för nästa födelsedagskalas; sambons pappa fyllde 82 i fredags. Nästa vecka ska jag jobba några dagar på kontoret i Göteborg. Det ser jag fram emot. Då passar jag på att fira en kollega på Göteborgskontoret som fyllt 50 och äta middag med ett par kusiner som hälsar på i stan. Hektiskt och mycket mat kommer det att bli. Jag som tänkte att jag skulle hinna strosa runt i stan på egen hand. Nåja, det blir ju kul detta också.

Eftersom jag kommer att befinna mig i Göteborg så började jag, äntligen, på tegelstenen Samlade verk av Lydia Sandgren. Den är onekligen speciell. Så här långt känner jag mig lite tudelad. Början var helt fantastiskt bra. Sedan blev det väldigt långdraget. Jag hoppas att boken hittar tillbaka till tonen som var där från start.

Min smakebit är från sida 313:
    Nu tog hon sig med viss värdighet längs Södra vägens allé, kämpade sig uppför Olof Wijksgatan, rundade Artisten, och sprang med vad som bara kunde vara ren envetenhet de sista hundra metrarna ner mot Götaplatsen. Där lutade hon sig mot Stadsteaterns skuggiga gavel, dubbelvikt av håll, och drog långa skakiga andetag tills pulsen lugnat ner sig. Fuktiga hårslingor hade lösgjort sig ur hästsvansen och låg klistrade mot pannan. Ryggen var genomblöt av svett. Låren skalv och benen vek sig. Hon hasade ner på huk med ryggen mot husväggen och kollade sträckan på mobilen: tre kilometer.
    Rakel började skratta. Ett maraton var fyrtiotvå.

14 kommentarer:

  1. Lämplig bok för Göteborg! Jag ska också till Göteborg, fast om två veckor och typ mindre än ett dygn ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade nog behövt mer än en vecka i Göteborg för att hinna läsa ut boken, men jag får åtminstone två nätter 🙂 Mindre än ett dygn låter på tok för lite.

      Radera
  2. tyckte mycket om Sandgrens bok, hög igenkänningsfaktor, Magasinet på Universitetsbiblioteket...hon har ordnat stadspromenader på ställen boken beskriver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en tacksam bok att göra en stadsvandring efter och det är mysigt att läsa om bekanta platser.

      Radera
  3. Jag är inte supersugen på denna men kanske någon gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det var inte jag heller nu, egentligen, men jag har ju köpt den 🙂

      Radera
  4. jag var ganska kallsinnig till den här romanen. kanske hade jag gillat den mera om jag känt till Göteborg bättre

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig är det just bitarna om Göteborg som är riktigt bra. Men mycket känns som utfyllnad.

      Radera
  5. Vad ska det vara bra för att springa i stan? Hon borde slå sig ner på ett café och ta en fika :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar helt klart ditt tips bättre 🙂

      Radera
  6. Men bevare mig väl, kikade om den fanns som ljudbok, jodå, nästan trettio timmar! Det avskräcker verkligen även om hon vann pris för boken. Jag är lite för otålig för tegelstenar, det finns ju så många bra böcker man vill hinna med! Tack för smakbit, lycka till med läsningen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är väldigt tjock och enligt mig är det på tok för många ord. Det är väldigt sällan man behöver använda så många.

      Radera
  7. Tack för smakbiten! Har den stående oläst i hyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, den hamnar ju gärna där. Bland de olästa.

      Radera