måndag 5 augusti 2024

Film: Ghostbusters: Frozen empire (2024)

Titel: Ghostbusters: Frozen empire
Originaltitel: Frozen empire
Genre: Äventyr
Regissör: Gil Kenan
Manus: Gil Kenan, Jason Reitman, Ivan Reitman
Skådespelare: Paul Rudd, Carrie Coon, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Kumail Nanjiani
Utgivningsår: 2024
Produktionsland: USA, Kanada, Storbritannien
Längd: 115 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 12 juli 2024





Handling
Familjen Spengler återvänder till platsen där allt började - den ikoniska brandstationen i New York. De slår sig samman med det ursprungliga Ghostbustersgänget. De har skapat ett topphemligt forskningslabb som tar infångandet av spöken till nästa nivå. När upptäckten av en gammal artefakt frigör en ond kraft måste de gamla och nya Ghostbusters samarbeta för att skydda sitt hem och rädda världen från en andra istid.

Min kommentar
Det finns vissa filmer som satt outplånliga spår hos mig (märkligt nog så verkar de flesta vara från 80-talet) och en franchise som definitivt hör dit är Ghostbusters. Första filmen vet jag faktiskt inte hur många gånger jag har sett. När den nya filmen, Frozen empire, kom så insåg jag att jag ju måste köpa den. I veckan kom den med posten och på fredagen bestämde jag enhälligt att vi skulle se den.

Det är kul att originalensemblen dyker upp, faktiskt på ett ganska naturligt sätt. Tyvärr så har de alla, mer eller mindre, mist sin skärpa. Det enda som håller från originalfilmen 1984 är titellåten. Eventuellt så kan det ha varit fel tillfälle för den här filmen. Jag kände mig ofokuserad och blev störd av pratande sambo vid ett flertal tillfällen. Kanske får jag se om den, på egen hand. Direkt efter att jag tittat på Afterlife.

Återigen så känns det mer som en äventyrsfilm, riktad till barn. Det blir på gränsen till tramsigt och inte alls det där charmigt virriga som var det viktiga i de tidiga filmerna. Jag saknar det. Nu verkar det mesta handla om specialeffekter, att det ska se fräckt ut. Vilket väl stämmer väl överens med tiden; yta är allt. Skit i innehållet.

Mckenna Grace, som jag gillade så mycket i Afterlife, är mest bara irriterande här. Finn Wolfhard ... vi kan väl kort säga att han fortfarande inte är någon favorit. Nadeem, spelad av Kumail Nanjiani, är min omedelbara favoritkaraktär. Allt han säger och gör är kul. Det kan vara så att han är den enda som får mig att skratta.

Ghostbusters: Frozen empire bjuder ändå på en härlig nostalgitripp, men jag ville ha betydligt mer av det. Det bär mig emot att säga det, men detta kändes inte jättebra. Förmodligen så är inte vis om var med 1984 målgruppen. Jag gillar det inte, men kan acceptera det. Motvilligt.


Letterboxd hade den 2,6 i genomsnitt (beräknat på 135 276 betyg).
IMDb hade den 6,1 i genomsnitt (beräknat på 57k betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar