måndag 26 augusti 2024

Film: A family affair (2024)

Titel: A family affair
Originaltitel: A family affair
Genre: Dramakomedi
Regissör: Richard LaGravenese
Manus: Carrie Solomon
Skådespelare: Nicole Kidman, Zac Efron, Joey King, Kathy Bates, Liza Koshy
Utgivningsår: 2024
Produktionsland: USA
Längd: 113 min
Serie: -
Såg den på Netflix 19 juli 2024





Handling
Zara, som fortfarande bor hemma med sin mamma Brooke, jobbar som assistent till den krävande filmstjärnan Chris. Hon måste hela tiden ta itu med hans olika infall och det är ofta hon får ta hand om efterdyningarna när han gör slut med ännu en flickvän. Men hans löften om att hjälpa henne att bli producent förblir ouppfyllda. Detta får slutligen Zara att sluta. I ett försök att få tillbaka henne kommer Chris till hennes hus där han träffar hennes mamma. Han blir fascinerad av Brooke, och det ena leder till det andra och ställer plötsligt Zara inför nya utmaningar.

Min kommentar
Redan tidigare i veckan hade vi bestämt att vi skulle titta på A family affair på fredagen. Om jag bara hade gått efter betygen på filmsajterna så hade den nog fått vänta lite till, men jag hade läst en betydligt mer positiv text hos Lotten, så den blev uppflyttad på listan.

Någon romantisk komedi skulle jag nog inte vilja kalla den. Jag tycker det är mer drama än komedi, men det finns en del humor. Mest tycker jag nog att filmen är fin. Relationerna mellan svärdotter/svärmor och mor/dotter är väldigt ovanliga i filmsammanhang. Kvinnor som stöttar kvinnor är ungefär lika ovanligt.

Låt mig börja med Vilken underbar svärmor! Egentligen så är jag inte ett dugg förvånad, det är ju formidabla Kathy Bates som spelar henne. Jag tycker hon stjäl varenda scen hon är med i. Nicole Kidman har jag alltid gillat, jag tycker hon är en riktigt bra skådis. Hon gör även den här rollen som mamma Brooke bra. Joey King har jag tydligen sett i ganska många filmer. Jag kände inte igen henne. Hon gör den otroligt självcentrerade och omogna dottern Zara bra. Hon är odräglig och omöjlig att tycka om. Det märks att hon i hela sitt liv har varit solen som mamma har kretsat kring. De komiska inslagen är det mest dottern som står för.

Zac Efrons karaktär Chris motsvarar samtliga fördomar man eventuellt kan ha mot filmstjärnor. Även han står för lite komik, men en annan sorts humor blir det när han är inblandad. Han är faktiskt mer odräglig än dottern. Tills han träffar Brooke. Jag vet inte om jag tycker att han är en så bra skådis, om jag ska döma efter denna och filmen vi såg tidigare i veckan.

Jag förstår faktiskt inte alls de löjligt låga betygen som folk har gett A family affair. Det är omöjligt att låta bli att fundera över om detta kan bero på att åldersrelationen i paret är den motsatta mot vad den vanligtvis är.


Letterboxd hade den 2,0 i genomsnitt (beräknat på 94 815 betyg).
IMDb hade den 5,4 i genomsnitt (beräknat på 22k betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

2 kommentarer:

  1. Nej, ibland så ska man inte titta på betygen. Det är som om de som sätter betygen inte fattar vad filmen handlar om

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte riktigt förstå varför man tittar på en romantisk komedi om man inte gillar dem. Och sedan dessutom klagar på allt det som ingår i en romantisk komedi. Ibland undrar jag om de gör det bara för att få tala om hur "kulturella" de är.

      Radera