fredag 30 augusti 2024

Kommande böcker september 2024

Det blev ganska många, trots att (nog) ännu fler inte kvalade in på den här listan. Egentligen kanske mest på grund av att jag, efter en god stunds scrollande, blir lite less och inte orkar mer. Nåväl, två måste-ha-böcker i alla fall och många vill-läsa-böcker.

Mörkrets alla färger av Chris Whitaker
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 570
Utgivningsdatum: 2024-09-27
Förlag: Natur & Kultur

Från Bokus
Det är sjuttiotal i Amerika. I den lilla staden Monta Clare blir trettonårige Joseph ”Patch” Macauley både hjälte och offer när han räddar en jämnårig flicka från att kidnappas, men själv blir bortförd.

Patch vaknar upp i en nattsvart källare, utan hopp om att bli räddad. Efter dagar i fångenskap känner han plötsligt hur någon smyger sin hand i hans. En flicka. I hans ålder? Hon heter Grace.

Hon berättar historier för honom, om platser vackra som drömmar, om en värld i ljus och ett liv i frihet. Hon håller honom vid liv. Men när Patch mirakulöst befrias finns inga spår av vare sig förövaren eller Grace. Polisen ifrågasätter att hon ens funnits. Men Patch är säker, hon var där, hon var på riktigt och hon är fortfarande kvar där ute med mannen som tillfångatog honom. När ingen tror Patch ser han bara en mening med sitt liv: att hitta och rädda Grace.


Först tänkte jag inte ta med denna, men ju mer jag läste om den desto mer nyfiken blev jag.



De döda och de levande av Anders Nilsson
Genre: Thriller
Serie: Johan Falk (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2024-09-30
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Mannen som saknar två fingrar på högerhanden gör sig redo för att starta sin bil och än en gång lämna Göteborg där han under så lång tid både levt och arbetat. Staden där hans familj lever sina liv, utan honom, ovetande om hela sanningen.

Kriminalkommissarie Johan Falk är nämligen död. Officiellt, alltså. Några få känner till att han fortfarande lever, ännu färre att han är tillbaka i Göteborg. En som misstänker det är den gamle gangstern och informatören Seth Rydell.

Och precis då, när Johan just satt nyckeln i tändningslåset och ska vrida om, så kontaktar Seth honom. I fullständig panik. Alla Seths drömmar om att kunna lämna gangsterlivet bakom sig är nu bara ett kliande avtryckarfinger borta från att helt gå upp i rök.

Johan Falk är den ende som kan rädda honom - död eller levande.


Jo. Men alltså. Denna är ju ett måste.



Död mans grav av Neil Lancaster
Genre: Kriminalroman
Serie: Kommissarie Craigie (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2024-09-03
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
När ledaren för Skottlands mäktigaste kriminella familj hittas brutalt mördad och dumpad i en grav på en avlägsen kyrkogård får kriminalinspektör Max Craigie i uppdrag att utreda brottet tillsammans med kollegan Janie Calder. Max och Janie är väldigt olika både som poliser och människor, men inser snart att mordet är en del av en blodsfejd mellan två skotska familjer som sträcker sig tillbaka i tiden ända till 1800-talet.

Samtidigt som fler döda hittas avslöjar utredningen storskalig korruption i hjärtat av den skotska polisen. Nu måste plötsligt Craigie vända sig mot sina närmaste kollegor – för att lösa ett fall som kan kosta honom mycket mer än bara livet.


Jag blev fast vid Skottland ...



Den hemliga bokhandeln av Evie Woods
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 446
Utgivningsdatum: 2024-09-13
Förlag: Bokförlaget NoNa

Från Bokus
På en tyst gata i Dublin väntar en försvunnen bokhandel på att upptäckas ...

Opaline, Martha och Henry har varit birollsinnehavare i sina egna liv alltför länge. Men när en försvunnen bokhandel blir en del av deras liv kommer dessa tre intet ont anande främlingar att upptäcka att deras egna berättelser är precis lika magiska som historierna i deras favoritböcker. I takt med att de avslöjar bokhyllornas hemligheter transporteras de till en otrolig värld där ingenting är som det verkar ...


Titeln lockar ju och dessutom så har någon, vars boksmak, jag litar på läst och gillat den.



Vit kung av Juan Gómez-Jurado
Genre: Thriller
Serie: Antonia Scott (3)
Antal sidor: 488
Utgivningsdatum: 2024-09-16
Förlag: Bokförlaget NoNa

Från Bokus
Jon Guiterrez har blivit kidnappad och Antonia Scott är fast besluten att rädda sin följeslagare. Men hon behöver inte söka länge innan hon blir kontaktad av kidnapparen, Señor White en mördare som manipulerar andra människors sinnen för att begå brott. Han är även ansvarig för att Antonias man, Marcos, ligger i koma och Antonia har jagat honom länge. Nu vill han träffa henne.

Señor White vill att de ska spela ett spel som går ut på att Antonia och Jon ska lösa tre brott på bara några timmar. Om de vinner lovar han att lämna tillbaka Jon med endast några skråmor. Om inte ...


Jaaa! Jag kommer att läsa andra delen i september så detta passar ju förträffligt.



En bättre man av Louise Penny
Genre: Kriminalroman
Serie: Armand Gamache (15)
Antal sidor: 512
Utgivningsdatum: 2024-09-25
Förlag: Modernista

Från Bokus
Det är Armand Gamaches första dag tillbaka som chef för mordroteln, ett jobb han tillfälligt delar med sin tidigare andreman, Jean-Guy Beauvoir. Flodvattnet stiger dramatiskt runt om i provinsen, och mitt i den ansträngda situationen kommer en man till Gamache och vädjar om hjälp med att hitta sin dotter.

När kris läggs till kris försöker Gamache hålla stånd mot det hotande kaoset och inser att han borde ge upp om sökandet efter Vivienne Godin. Men Gamache har själv en dotter och utvecklar en djup - och kanske oklok - empati för hennes orolige far. Förföljd av känslan "Hur skulle du känna dig?" återupptar han sökandet.

Medan vattnet stiger och kritiken av Gamache i sociala medier blir allt mer aggressiv, hittas en kropp. Och i tumultet begås misstag.


Jaaa! Igen.



Den skeva plogen av Itamar Vieira Junior
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 270
Utgivningsdatum: 2024-09-27
Förlag: Bazar Förlag

Från Bokus
Djupt inne i Brasiliens bortglömda inland hittar två systrar en gammal kniv under sin farmors säng. De fascineras av dess mystiska kraft och bestämmer sig för att smaka på metallen. Ett infall som kommer att påverka bådas liv för all framtid och skapa ett oupplösligt band mellan dem.

Jag blir nyfiken på denna och det är verkligen inte ofta jag läser något från Brasilien.



Bläckfisken av Maria Grund
Genre: Kriminalroman
Serie: Sanna Berling (2)
Antal sidor: 313
Utgivningsdatum: 2024-09-04
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
Sensommaren 1996 skakas den lilla småländska byn Augu av ett chockerande brott. En kvinna har skadats allvarligt i Riaskogen, strax utanför byn, och har minnesluckor.

Samtidigt förbereder Sanna Berling sig för att lämna Kalmarpolisen och flytta hem till Gotland för att påbörja ett nytt liv. Men när utredningen famlar i mörker sveps hon med i jakten på den skyldige. Spåren leder Sanna och hennes kollegor allt djupare in i sanningens mörkaste vrår. Bit för bit börjar kvinnan minnas mer av händelseförloppet och en skrämmande bild växer fram. När gärningsmannen slår till igen blir jakten till en kamp mot klockan.

Vem är Riamannen? Hur farlig är han? Vem blir hans nästa offer? Och varför tycks sökandet efter honom om och om igen leda Sanna tillbaka till människorna i hennes närhet?


Jag har bara läst böckerna om när hon är äldre. Skulle kunna vara intressant att veta hur hon blev som hon blev.



Ö av Sara Bergmark Elfgren
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2024-09-09
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
I de band som finns mellan människor ryms det vackraste och det mest fasansfulla.

Mirjam befinner sig i sviterna av en smärtsam separation när hennes syster Nia plötsligt hör av sig. Hon bjuder in Mirjam till sitt fyrtioårsfirande, på ön där de tillbringade barndomens somrar.

Det är första gången på ett år som Mirjam får kontakt med Nia, och hon fylls av hopp och onda aningar. Hon återvänder till ön som en gång var deras paradis, men som har blivit en farlig plats för dem båda.

En plats där döden hotar.


Denna kunde kanske vara något?



Ljusporten av Orest Lastow
Genre: Science fiction
Serie: Junktur-sviten (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2024-09-21
Förlag: Hoi Publishing

Från Bokus
En äldre kvinna hittas död i sin lägenhet. Allt tyder på att hon har törstat ihjäl av egen vilja.

Åtta år senare. Av en olyckshändelse välter en grävmaskinist en staty i centrala Lund, och en fasansfull hemlighet avslöjas. Gömd i statyn finns en hundra år gammal kristallkaraff. Dess innehåll? Tusen mänskliga tänder. Inte långt därifrån upptäcker forskaren Hugo Franzén ett märkligt ljusfenomen i sitt labb. Han blir som besatt av upptäckten och riskerar att få betala ett mycket högt pris för sin nyfikenhet.

När poliskommissarie Hjalmar Ingemarsson undersöker det uppklarade mordet på sjuåriga Greta börjar han upptäcka kopplingar till det bisarra självmordet åtta år tidigare, kristallkaraffen och ljusfenomenet. Poliskommissariens sista fall innan pensionen blir större än han någonsin kunnat ana. Inget är som det verkar och alla är misstänkta.


Science fiction-deckare kallar de den.

8 kommentarer:

  1. Å, så många böcker som jag tror är bra! Louise Pennys bok ska jag få av Modernista för recension. Det är en sån bra serie som tyvärr inte översätts tillräckligt snabbt, tycker jag. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hennes böcker är riktigt bra. Jag känner mig lite tudelad till den långsamma översättningstakten. Det är trist att hela tiden vänta på nästa bok, men det är tryggt att veta att det finns fler 🙂

      Radera
  2. Måsteboken är verkligen Louise Pennys bok! Sen har du med fyra till av de jag tog med. Utöver dem så är jag även nyfiken på Ö och Bläckfisken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kul, men lite stressande, när det kommer så många böcker jag vill läsa. Jag hinner ju liksom knappt ens med de som jag verkligen, verkligen vill läsa. De andra är det knappt lönt att tänka på.

      Radera
    2. Du har blivit duktigare än mig på att rensa en gång extra! Jag har oftast för många som hamnar i en liknande gråzon och kämpar med att minska ner så pass att jag orkar göra ett inlägg om dem.

      Radera
    3. Jag brukar ledsna på riktigt halvvägs in i scrollningen 😬 Det finns ju väldigt många fler böcker som jag tycker ser intressanta ut, men jag orkar liksom inte ha med alla.

      Radera
  3. Nämen vad kul att Evie Woods översätts, den köpte jag ju helt spontant på Irland! Neil Lancaster måste jag kolla upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var något som klickade till när jag såg bokhandel-boken och sedan insåg jag att det var den du hade läst.

      Radera