måndag 12 augusti 2024

TV-serie: Fallout #1 (2024)

Titel: Fallout
Originaltitel: Fallout
Genre: Science fiction
Skapad av: Geneva Robertson-Dworet, Graham Wagner
TV-bolag: Amazon Prime Video
Skådespelare: Ella Purnell, Walton Goggins, Aaron Moten, Moises Arias, Frances Turner
Premiär: 2024-04-10
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 8
Avsnittslängd: ca 60 min
Såg den på Amazon Prime Video juli 2024




Handling
Många, många år efter att en kärnvapenapokalyps ödelade Amerika utsätts ett av de underjordiska skyddsvalven för en våldsam attack av rövare från ytan. En av invånarna ger sig ut i en karg ödemark fylld med strålning, muterade monster och ett laglöst samhälle för att hitta sin kidnappade far.

Min kommentar
Av någon anledning så har hastigheten med vilken TV-serier slukas ökat ofantligt och det var dags att hitta en ny. Under letandet hamnade vi på Prime Video och där fanns Fallout. En serie som det pratades en hel del om för någon månad sedan. Det lät ju inte riktigt som min grej, men det fick bli den ändå.

Detta är ju från början ett spel, så mycket har jag förstått. Ett spel som jag aldrig har spelat och aldrig har känt mig lockad av heller. Det är helt enkelt inte min typ av spel. Eller serie. Trodde jag väl. Jösses, vad fel man kan ha. Det slutade med att vi såg samtliga åtta en-timmesavsnitt på tre dagar. Det var helt omöjligt att sluta titta. Så många djupa inandningar, så många "aha!", "va?!", "men ..." har jag nog aldrig upplevt i en serie.

Förmodligen så är inte detta en serie för alla. Den är riktigt, riktigt rå och brutal. Vissa scener får mig att titta bort (inte så många dock, man vänjer sig). Morbid är nog ett passande ord i sammanhanget. Till och med humorn är morbid och den passar perfekt till resten. Ofta levererad med osviklig tajming och stel blick. Även soundtracket, något som jag aldrig brukar registrera, passar så bra. Det blir nästan som tilt i huvudet när musiken man hör är fin och glad, samtidigt som man tittar på något osannolikt grymt. Och sminket. Alltså hur har de gjort det?

Många olika trådar är det och fler perspektiv, men allt är så bra gjort att det aldrig blir rörigt. Det mest spännande är nog ändå tillbakablickarna och det som händer i valv 33. Det är de trådarna som genererar i särklass flest överraskade utrop.

Lucy är så oerhört naiv (uppväxt i en skyddad verkstad, som hon är). Det är ett under att hon överlever. Nästan ett än större mirakel är att hon behåller sin godtrogenhet, även efter att hon har överbevisats om mänsklighetens (den som lever på ytan) ondska. Maximus är en intressant figur, hans bakgrund tror jag fortfarande är höljd i dunkel. Coop, numera The Ghoul, är underbar att följa. Jag har aldrig någonsin hejat på en zombie tidigare. Hank MacLean höll på att göra mig tokig. Han var så bekant, men jag kunde inte alls placera honom. I en tillbakablick till när han var ung så förstod jag. Det var ju Kyle MacLachlan!

I början är det mesta ett mysterium, men för varje avsnitt så får man veta lite mer när lager efter lager skalas av. Ironiskt nog så skapar de här kommunisträdda människorna rent kommunistiska samhällen i valven. Bland annat. Det känns som 1950-tal när allt börjar, något som även soundtracket antyder. Sedan kommer det en skylt som säger 219 år senare. I ett avsnitt längre fram får man se en tidslinje, som slutar 2274. Ska man tolka det som att det var 2050-tal i början? Eller att 219 år senare var en lögn?

Fallout är det bästa jag har sett på länge. Om inte denna skulle få full pott så vet jag ärligt talat inte vad som skulle krävas. Den tickar alla boxar och helheten blir större än summan av alla delarna. Det enda dumma nu är att jag får vänta i en evighet på fortsättningen.



Trakt.tv har serien 4,1 i genomsnitt (beräknat på 6,9k betyg).
IMDb har serien 8,4 i genomsnitt (beräknat på 230k betyg).
Jag ger den 5,0.
Serien är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

2 kommentarer:

  1. Oj, en femma? Hm. Fast morbid brukar inte vara min grej...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Denna skulle kunna vara en som vi inte tycker lika om 🤔 Vi skulle liksom bara ge den en chans, men det slutade då i, nästan, maratontittande. Jag var helt såld, sambon lite ljummare.

      Radera