lördag 10 augusti 2024

Bok: All denna vrede av Cara Hunter

Författare: Cara Hunter
Titel: All denna vrede
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 408
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: All the rage
Översättare: Jan Risheden
Serie: Adam Fawley 4
Förlag: LB Förlag
Utgivningsår: (original) 2019 (min) 2021
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 17 juli 2024




Första meningen: Natten är så varm att hon har fönstret stående öppet, och närgardinen svänger slött i takt med sensommarhettans svaga andetag.

Baksidetext
En tonårsflicka hittas irrande omkring i utkanterna av Oxford, uppriven och omtumlad. Hon berättar att hon blivit indragen i en bil, att någon dragit en plastpåse över hennes huvud och sedan kört henne till en avskild plats där hon blivit utsatt för övergrepp. Ändå vägrar flickan att anmäla sin förövare.

Kriminalkommissarie Adam Fawley påbörjar en utredning men kommer ingenstans eftersom flickan inte vill samarbeta. Döljer hon något och i så fall vad? Och varför får Adam en känsla av att han har varit med om det här fallet tidigare?

När ytterligare en flicka försvinner har Adam inte längre något val. Om han inte börjar gräva i sitt förflutna, kanske den här flickan inte kommer tillbaka.

Min kommentar
Att hitta en riktigt bra deckarserie är inget som händer varje dag. Eller ens varje år. Faktiskt. Det känns som en ynnest när man ramlar på en serie som Cara Hunters om Adam Fawley. All denna vrede är fjärde delen och den är lika bra som de tidigare.

Ett problem som kan uppstå när man, som Cara Hunter, skriver väldigt kluriga intriger där inte mycket är vad man tror, är att läsaren till slut förväntar sig just det. Eftersom jag förväntade mig det oförväntade så gissade jag på den lösning som var den mest otäcka. Och gissade ju så klart rätt. Det förstörde inte något alls av läsupplevelsen, för säker var jag ju inte förrän boken var slut. Den här serien sticker verkligen ut bland alla deckare som skrivs nu. Både klurig, tankeväckande och berörande.

Trots att Adam Fawley måste betraktas som huvudperson (bland annat eftersom han är den enda som berättar i jag-form) så får han långt ifrån allt fokus. Här får vi träffa många intressanta poliser. Och med intressanta menar jag inte konstiga och överdrivna, utan bara intressanta och väldigt lätta att tycka om. Små, små detaljer från karaktärernas liv (även de som inte är poliser) ger en tydlig bild och gör dem verkliga och mänskliga.

Framför allt så känns det nästan löjligt bra att läsa om en poliser som varken har relationsproblem eller osunda alkoholvanor. För att inte tala om hur mycket jag uppskattar poliser som faktiskt utreder. De ägnar sig inte åt gissningslekar och inte heller löser någon lycklig slump alltihop. Cara Hunter fortsätter också med det vinnande koncept som kännetecknar hennes böcker. Hon slänger in lite förhörsprotokoll (ett lysande sätt att förmedla information utan krystade dialoger), tidningsartiklar, kommentarer i nätforum och liknande. Det ger historien både djup och liv.

Temat känns aktuellt, tyvärr. Det här blir ju vanligare och vanligare. En bra deckare ska ju spegla samhället och det gör denna. Jag vet inte vad jag egentligen tycker om avslöjandet av vad Adam har gjort. Jag förstår det, men gillar det inte.

Det är inte ofta jag släcker läslampan för sent på kvällarna. Än mer sällan önskar jag att jag hade längre resväg till jobbet. Men båda sakerna inträffade nu. En liten stund funderade jag på att läsa ut boken innan jag släckte, men det var för många sidor kvar. Och jag ville inte alls hoppa av bussen vid jobbet på morgonen efter. Men jag fick vackert vänta till lunchen innan jag kunde få veta hur allt slutade.

Slutet på All denna vrede gör att jag lite bävar för fortsättningen. Speciellt med tanke på Alex. Trots det så ser jag fram emot att läsa nästa del. Det kommer nog att bli ganska snart.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,19 i genomsnitt (beräknat på 12 481 betyg).
Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om All denna vrede: Lottens bokblogg, Bokstunder och Vargnatts bokhylla

6 kommentarer:

  1. Ja här tycker vi ju verkligen lika! Jag har läst tre efter den här, och längtar redan efter nästa i serien :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är så otroligt glad för att jag fick den första delen. Annars vet jag inte om jag hade hittat den.

      Radera
  2. Nu har vi läst lika många och jag håller med om allt du skriver. Men jag gillade inte slutet och undrar när jag ska läsa nästa bok (den ligger här hemma och väntar).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har redan börjat med nästa bok 🙂

      Radera
  3. Jag håller helt med dig. Jag läste den förra året, men har tydligen gömt att både skriva om den och registrera hos Goodreads. Nu blev jag i alla fall sugen på att läsa fortsättningen, och har beställt nästa i serien :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns som att man kan lita på de här böckerna. Frågan är väl hur länge hon kan fortsätta på den här nivån, det kan ju inte vara lätt. Började på nästa bok nu på morgonen 🙂

      Radera