måndag 26 augusti 2024

TV-serie: A good girl's guide to murder #1 (2024)

Titel: A good girl's guide to murder
Originaltitel: A good girl's guide to murder
Genre: Kriminaldrama
Skapad av: Poppy Cogan, Holly Jackson (bok)
TV-bolag: BBC
Skådespelare: Emma Myers, Zain Iqbal, Asha Banks, Mathew Baynton, Yasmin Al-Khudhairi
Premiär: 2024-08-01
Produktionsland: Storbritannien
Antal avsnitt: 6
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på Netflix augusti 2024





Handling
Fem år har gått sedan en 17-åring dödades i en sömnig engelsk småstad. Pip Fitz-Amobi, en student på samma skola, tror inte att man hittade rätt mördare under polisutredningen. Hon väljer att göra sin egen undersökning, som ett skolprojekt, för att hitta den verkliga mördaren.

Min kommentar
Vi fortsätter att beta av TV-serier i snabb takt. En jag omedelbart blev nyfiken på när jag såg att den fanns är A good girl's guide to murder. Jag vet ju att detta är en bok, som väldigt många har läst och gillat. Den fick det bli. Trots att jag inte har läst boken.

Min allra första reflektion är att jag har svårt att tro att serien baseras fullt ut på boken. Jag har svårt att tro att boken skulle ha varit så omtyckt i så fall. Min andra tanke är att alla vita män här är svin. Alla färgade är goda. Jag gillade inte när det var tvärtom och jag gillar det inte mer åt det här hållet. Det finns bra och dåliga människor av alla sorter.

Pip ... Alltså Pip må vara en stjärnstudent, men ute i verkligheten hade hon inte klarat sig speciellt bra (eller länge). Hon är så otroligt naiv att det är provocerande och ibland är hon bara rent korkad. Vid ett flertal tillfällen konfronterar hon, ensam, den hon just då tror är en mördare. Vilken normalt funtad människa gör så? Lite konstigt känns det också att folk, av någon outgrundlig anledning, berättar saker för henne. Saker som inte ens polisen lyckades få fram. Kanske är polisen lika naiva (och dumma) som Pip? Helt ärligt så verkar de faktiskt ha gjort ett uselt jobb med utredningen.

Faktum är att alla(?) de yngre karaktärerna känns oinspirerade och oengagerade. Jag får ingen som helst känsla för vilka alla dessa människor är. De känns som statister. Ravi vet jag inte alls vad han egentligen har för funktion. Förutom den att Pip berättar saker för honom så att tittaren får veta vad hon har kommit fram till. Han tillför inget, per se. Var det så här i boken också? Om detta beror på manuset eller skådespelarna låter jag vara osagt. De vuxna karaktärerna känns mer som riktiga människor och speciellt Pips föräldrar. De är ju helt fantastiska.

Handlingen är simpel och väldigt ologisk. Dialogen är lite åt det krystade hållet. Folk liksom bara säger saker som visserligen för skeendet framåt, men ingen går runt och säger sådant. Hoppas jag. Jag bryr mig egentligen inte om en enda karaktär här, eftersom ingen av dem känns "riktig". När Pip ger sig ut på ännu ett korkat och livsfarligt äventyr så suckar jag bara och kunde knappt bry mig mindre om vad som händer henne.

A good girl's guide to murder är inte dålig, den är trots allt underhållande, men kunde ha varit så mycket bättre med ett bra manus. Som de ju egentligen borde ha haft, om de hade gått efter boken. Har jag förstått. Det som är positivt är att det faktiskt finns en mordgåta där, som jag vill lösa. Blir det en andra säsong? Det vet vi inte än.



Trakt.tv har serien 4,3 i genomsnitt (beräknat på 391 betyg).
IMDb har serien 6,8 i genomsnitt (beräknat på 10k betyg).
Jag ger den 3,5.
Serien är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

2 kommentarer:

  1. Nej, boken och serien skiljer sig en del. Både jag o maken satt och irriterade oss ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det ju ändå på något sätt bra att jag inte har läst boken. Det brukar störa mig rejält när de ändrar saker, speciellt om det blir sämre.

      Radera