onsdag 28 augusti 2024

Bok: Lycka till av Malin Stehn

Författare: Malin Stehn
Titel: Lycka till
Genre: Drama
Antal sidor: 405
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2023 (min) 2023
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 5 augusti 2024




Första meningen: Han ligger precis nedanför slänten.

Baksidetext
Emily har planerat sitt bröllop minutiöst, det finns egentligen bara tre detaljer som inte går att kontrollera: vädret, mamma Annika och storebror Erik.

Vädret blir strålande men under den påkostade bröllopsfesten blir stämningen bland gästerna efterhand alltmer spänd. Åtta år gamla sanningar tvingas upp till ytan och plötsligt är det som om inga sår någonsin läkte. Strax efter midnatt görs en fasansfull upptäckt längst ner i den mörka slottsparken.

Min kommentar
När en favoritförfattare tipsar om bra böcker så lyssnar man, så när Mattias Edvardsson sa att jag borde läsa Malin Stehns förra bok, Ett gott nytt år, så gjorde jag som han sa. Och han hade helt rätt. När det var dags för Skånska deckarmässan förra året så var Malin Stehn där och då passade jag på att köpa hennes andra bok, Lycka till.

Av någon anledning så försvann sedan den boken långt ner i glömskans djupa brunn. Ända tills det var dags för årets Skånska deckarmässa. Då var Malin Stehn där igen och när jag pratade med henne så slog det mig att den där boken borde jag ju läsa. Den fick vänta till augusti, eftersom det är då boken utspelar sig.

Boken är uppbyggd med trådar i dåtid och nutid, med fyra olika berättarröster. Båda trådarna och samtliga röster är lika intressanta och spännande. När jag är i den ena längtar jag alltid till den andra. Det gör att läsningen går i en hiskelig fart. Dåtiden är intressant eftersom man hela tiden undrar vad det egentligen var som hände den där natten. Jag hade ett flertal teorier. Ingen var hundraprocentigt rätt. Nutiden är spännande eftersom man undrar vad som har hänt. Vem som är död. Vem som är mördare. Här hade jag bara en teori. Den var rätt.

Det är inte jättemånga karaktärer, i alla fall inte de viktiga. Samtliga av dem, utom Williams mamma Gittan, är mycket tydliga. För mig är det inte ett dugg märkligt att mamma Annika är den som stör mig mest. När jag kollat lite vad andra tycker så upptäckte jag till min stora förvåning (och fasa) att många tyckte mest om henne. Hon har en sällsamt förvrängd verklighetsuppfattning. I hennes huvud är Erik världens bästa fotbollsspelare, vilket ingen annan förstår, men hon hjälper gärna till att övertyga dem om det. Alla familjerelationer är perfekta. Jag tycker så synd om Erik och Emily. Det hon gör mot sina barn är så sorgligt och fel. Och oförlåtligt. Emily är i stort sett osynlig när hon växer upp, alltid överskuggad av Erik. Inte för att han själv tar plats, utan för att han är den enda mamma ser/bryr sig om. Ignorerad är nog det ord som bäst beskriver det.

Olika tidstrådar och flera POV gör mig ofta förvirrad och ungefär lika ofta irriterad. Det är ett oerhört svårt hantverk och få förunnat att klara av det. I Malin Stehns kompetenta händer blir jag ingetdera. Det enda jag blir är nyfiken och intresserad. Ja, och frustrerad då. När vi hela tiden byter tråd så jag inte får veta det jag vill veta. Detta är dock något positivt.

Skulle detta kunna hända? Ja, i en värld och en tid där i princip inget längre förvånar mig och där allt kan hända, uppenbarligen. I en värld full av curlande föräldrar, där det tydligen är svårt att skilja mellan rätt och fel, så ser jag det inte som något fullständigt osannolikt.

Hemligheter är aldrig bra, speciellt inte den här sorten. De kommer nog alltid fram, frågan är bara hur länge det dröjer. Då får de ofta ett förödande resultat, där många oskyldiga drabbas. Det gamla talesättet att vägen till helvetet är kantad av goda intentioner besannas än en gång. Boken avslutas med en epilog som kittlar fantasin. Jag vill hemskt gärna veta vad som händer efter detta slut.

Lycka till är faktiskt till och med lite bättre än Ett gott nytt år. Det här är så bra. Om du vill ha ett relationsdrama inklusive familjehemligheter och en faslig massa spänning så kan jag verkligen rekommendera Malin Stehns böcker. Nu undrar jag, precis som frågade henne på Skånska deckarmässan, när kommer nästa bok?

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,69 i genomsnitt (beräknat på 654 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Lycka till: Lottens bokblogg, Stories from the city, stories from the sea och Martinas bokhylla

4 kommentarer:

  1. Jag var tvungen att kolla vad jag själv skrivit ;-) Mindes mest att jag gillade den. Men tydligen inte epilogen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Epilogen kommer jag nog att glömma jag också, men än så länge minns jag den.

      Radera
  2. Jag är lite nyfiken på Malin Stehn så jag får se om jag testar framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker helt klart att du ska prova på en av hennes böcker!

      Radera