fredag 25 februari 2011

"Frälsaren" av Jo Nesbø

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 501
Serie: Harry Hole 6
Utgivningsdatum: 2005

Baksidetext
En man blir ihjälskjuten under Frälsningsarméns konsert, mitt i julstressen på Oslos mest kända gata. Brottet är obegripligt, vem vill se frälsningssoldaten Robert Karlsen död?

Bildupptagningar från platsen pekar ut en misstänkt, men polisens identifikationsexpert förvirras av att ansiktet förändrar sig från bild till bild. Snart visar det sig att man har att göra med en ansiktslös torped, känd som Lilla frälsaren under Balkankriget.

Att Robert Karlsen och Frälsningsarmén skulle ha något mörkt i sitt förflutna förefaller osannolikt, men Harry Hole och hans kollegor nystar långsamt upp en historia som leder dem in i Oslos mörka nattvärld. Genom stadens bistra vintergator går den andlöst spännande jakten på mannen utan ansikte. Och det är bråttom, för det är tydligt att mördaren inte har avslutat jobbet än...

Min kommentar
Nja, här blev det nog lite för många sidor. Ibland kändes det som att vi bara stod och stampade på samma plats, men i vanlig ordning är Nesbø i en klass för sig även när det är lite segt. Han verkar inte följa några "regler" alls och tar upp en del intressanta frågeställningar. Är det rätt att döda någon som inte gör moraliskt rätt och vem bestämmer vad som är det? Som vanligt är det ett helt koppel av människor med, några helt ovidkommande, och för mig känns det lite som att Nesbø stoppar in så mycket personer för att läsaren ska bli förvirrad. Nåja, jag tänker i alla fall fortsätta läsa Nesbø.


lördag 19 februari 2011

"Djävulsstjärnan" av Jo Nesbø

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 388
Serie: Harry Hole 5
Utgivningsdatum: 2003

Baksidetext
Semestertider i Oslo. En värmebölja håller staden i ett obarmhärtigt grepp. Polishuset står tomt sånär som på två personer: Karriäristen Tom Waaler och Harry Hole, vars uppsägning hänger i luften sedan han förgäves försökt bevisa att Waaler är skyldig till mord och vapensmuggling.

Då en ung kvinna hittas mördad, med en femuddig röd diamant under ögonlocket och ett avhugget pekfinger, tvingas Harry ta sig an fallet - tillsammans med Tom Waaler.

Mördaren slår till gång på gång efter ett till synes obegripligt mönster och paniken sprider sig bland allmänheten. Harry arbetar febrilt för att knäcka djävulsstjärnans symbolik. Samtidigt är det dags att göra upp med Waaler en gång för alla.

Min kommentar
Jösses, jag var helt lost... Nesbø kan verkligen sina grejer och det mest fantastiska är att säcken faktiskt knyts ihop i slutet. Inga lösa ändar som hänger och stör. Gillade verkligen upplägget och historien. Lite som den där filmen där mordplatsernas fönster bildade ett mönster... (?) Och stackars Harry Hole har det inte lätt, men han har lyckats nästla sig in i mitt liv. Det enda som jag upplever som lite jobbigt är alla människor som dyker upp, det är lite jobbigt att ha koll på allihop.


söndag 13 februari 2011

"Diagnos: Strypt" av Peter Gissy

Genre: Deckare
Antal sidor: 304
Serie: Robert Krüger 2
Första utgivningsdatum: 2007-06-05
Förlag: Semic

Baksidetext
En tidig morgon exploderar en sprängladdning i Göteborgs hamn - en människa faller offer för ett blodigt attentat. Den sista som har kontakt med honom innan han avlider är akutläkare Robert Krüger vid Sahlgrenska sjukhuset.

Deras hastiga möte får dramatiska konsekvenser för Krüger. Inom kort dras han in i en desperat polisjakt på en kallblodig mördare och flera personer går en skoningslös död till mötes. Gemensamt för offren är att de har något som mördaren vill åt.

Kriminalinspektör Mia Baltzarsdotter och hennes kolleger vid våldsroteln går en hård kamp mot klockan i sina försök att hitta gärningsmannen.

Robert Krügers situation blir alltmer utsatt och till sist är det han som befinenr sig i mördarens skottlinje.

Min kommentar
Det är svårt att tro att det är samma författare som skrivit diagnos-serien och färg-serien, så olika är de. Det här är snabbt, rappt och utan krusiduller och ungefär lika lättläst som en ungdomsbok, men jag gillar det. Ingen "stor" litteratur, men det är spännande och underhållande och det är svårt att lägga ifrån sig boken för det händer saker hela tiden. Att personerna blir lite oskarpa och grunda gör inget, inte heller att dialogen ibland blir ganska krystad. Men det allra bästa är nog ändå Göteborgsmiljön, för en göteborgare i exil är det en lisa för själen.



Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

fredag 11 februari 2011

"Smärtans hus" av Jo Nesbø

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 426
Serie: Harry Hole 4
Utgivningsdatum: 2002

Baksidetext
I en banklokal i Oslo får chefen 25 sekunder på sig att tömma bankvalvet. Han behöver 31, vilket får rånaren att skjuta en kvinnlig anställd. Trots att allt finns på video står polisen handfallen inför det brutala mordet.

Samtidigt kallas Harry Hole till en brottsplats som visar sig vara exflickvännens lägenhet. Nu är hon död och Harrys ärkefiende Tom Waaler är inte sen att utnyttja det faktum att Harry var den som sist såg henne i livet...

För att rentvå sig tvingas Harry ta hjälp av Oslos mest fruktade bankrånare, en man som kontrollerar stadens undre värld från sin cell i fängelset. Samtidigt som huvudstaden skakas av ännu ett bankrån ger sig Harry ut på en desperat jakt på sanningen som för honom tillbaka till hans eget mörka förflutna.

Min kommentar
I denna fjärde Harry Hole-bok var jag mördaren på spåret ända från början, i ett av fallen. Så antingen har Nesbø legat av sig eller så har jag lärt mig läsa mellan raderna. Det här är verkligen bra, alla trådar knyts ihop och allt är en del av allt annat. Oerhört genomtänkt och det är beundransvärt att allt stämmer på slutet. Varenda liten detalj är viktig och inte bara utfyllnad. Undrar om historien med kollegan Tom Waaler ska bli en genomgående tråd i alla böcker? Ska han någonsin bli avslöjad? Ja, det är fyra utgivna böcker kvar i serien och jag ser verkligen fram emot att läsa dem.


söndag 6 februari 2011

"Rödhake" av Jo Nesbø

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 481
Serie: Harry Hole 3
Utgivningsdatum: 2000

Baksidetext
I Oslos nynazistiska kretsar styrs verksamheten med järnhand av någon med kodnamnet Prinsen. Harry Hole misstänker att denne Prinsen finns inom Oslo-polisen.

Under utredningens gång upptäcks en oväntad koppling till ett mörkt kapitel i landets historia - den grupp av norska frontmän som kämpade på Hitlers sida under andra världskriget. Allt tyder på att en av dem är tillbaka, som återuppstånden från de döda, för att hämnas. Denne vålnad skördar offer efter offer i ett helt lamslaget Oslo. Och detta är bara början, för allt tyder på att mördaren kommer att fullborda sitt blodiga verk den 17 maj...

Min kommentar
Den här var bättre än de två första, inte bara för att stackars Hole inte blev misshandlad till i stort sett död en endaste gång. Jag gillar verkligen Nesbøs kluriga upplägg och inte heller i den här boken blev jag helt säker på vem mördaren var förrän alldeles mot slutet. Det börjar kännas lite som Agatha Christie i det avseendet. Det som drar ner betyget är det jobbiga hoppandet mellan dåtid och nutid i nästan halva boken. Det blev alldeles för korta besök i varje tid för att man skulle ha en chans att komma in i det och det störde bara historiens flöde.


tisdag 1 februari 2011

"Den förlorade symbolen" av Dan Brown

Genre: Thriller
Antal sidor: 614
Serie: Robert Langdon 3
Första utgivningsdatum: 2009-09-15
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Baksidetext
Harvardprofessorn i religiös symbolik, Robert Langdon, kallas i sista stund in för att hålla en kvällsföreläsning i Capitolium, Washington. Men bara minuter efter hans ankomst hittas ett märkvärdigt föremål i byggnadens rotunda. Det är dessutom kryptiskt kodat med fem olika symboler. Langdon förstår att budskapet är en uråldrig åkallan, menad att locka dess mottgare in i en sedan länge förlorad värld av hemlig visdom.

När Langdons mentor, Peter Solomon - filantrop och framstående frimurare - brutalt kidnappas, inser Langdon att det enda sättet att rädda sin väns liv är att hörsamma den mystiska uppmaningen och följa den vart den än leder honom. Han sveps in i en värld av beslöjade historier, gåtfulla ikoner och förborgade koder som tycks leda honom mot en ofattbar sanning.

Min kommentar
Den första halvan var det sträckläsningsvarning på, den andra halvan segade det ner ordentligt och upprepningarna haglade. Gillar i alla fall det här, det sätter fantasin i rörelse och varenda detalj jag kollar upp stämmer med verkligheten. Betyder det att allt är sant? Förmodligen inte, men källkritik på skönlitteratur känns ju lite onödig. Blev stundtals vansinnigt irriterad på Robert Langdon. En professor i religiös symbolik borde ha ett öppet sinne och inte blankt förneka saker om han inte kan bevisa motsatsen. Han var lite för tjurigt envis ibland.