lördag 6 december 2014

"Kvinnorna i sjön" av Lars Rambe

Genre: Skräck
Antal sidor: 292
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Hoi
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2012
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 11 november 2014






Första meningen: Johan Åberg skakar irriterat på huvudet, som om han vill bli av med något som fastnat därinne.

Baksidetext
Johan Åberg fotograferar det gamla industriområdet vid Järlasjön i Nacka, en rå och sliten miljö som fascinerar honom. När två unga kvinnor hittas mördade i sjön berör det Johan djupt. Synerna som förföljer honom antyder att han vet mer om det som har hänt än han förstår. Snart dras han in i ett triangeldrama som förändrar hans liv för alltid.

Sexton år senare har industriområdet omdanats. Här bjuds det goda livet i vackra ljusa bostäder intill sjön. Det är hit Johan motvilligt återvänder, nu en trasig man plågad av huvudvärk, minnesluckor och vålnaderna som hemsöker honom.

Kvinnorna i sjön är en suggestiv skräckroman, en djupt psykologisk thriller som utforskar vad vi egentligen vet om oss själva, vad som händer i våra drömmar och vad vi väljer att minnas. Johans upplevelser ställs mot berättelsen om en plats med en mörk hemlighet. I bakgrunden ligger spökhistorien om de dränkta kvinnorna, de som enligt sägnen visar sig för de levande.

Min kommentar
November passar bra som skräckmånad, när mörkret sänker sig över det kalla, ruggiga Sverige så vill jag krypa upp i soffan och bli skrämd av en bra bok. Kvinnorna i sjön beskrivs ju som en suggestiv skräckroman och psykologisk thriller. Det är precis så jag vill ha dem.

Detta kan vara ett klassiskt fall av fel bok vid fel tillfälle eller så var det, trots beskrivningen, inte en bok för mig. För gillade den gjorde jag inte och speciellt rädd blev jag inte heller.

Det börjar direkt, med en av mina no-nos. Vi befinner oss i 2008 och får lite tillbakablickar, hoppar sedan raskt tillbaka till 1992, men där får vi tillbakablickar till Johans barndom, när det nu var. Och även i barndomens tillbakablickar får jag tillbakablickar. Vilket naturligtvis får till följd att jag till slut inte har en aning om när jag befinner mig. Jag tänkte att det kan jag väl stå ut med, i början när alla etableringar ska göras. Men det fortsätter. Och blir värre. Det dyker upp trådar från 1895, 1941 och 1971 för att berätta bakgrunden till alltihop. Tror jag. Tillbakablickarna i tillbakablickarna fortsätter också och jag känner att mitt fokus skiftar från att läsa en bra historia till att desperat försöka hålla ordning på vad som hände när och om det hade hänt innan detta. För mig, som älskar struktur, så kändes detta bara rörigt och ostrukturerat.

I den tråd som handlar om nutiden, eventuellt också i tillbakablickarna, så antyds hela tiden att något otäckt har hänt. Meningar som "det som hände vid..." återkommer hela tiden och jag vet egentligen inte vad som känns fel, men jag blir aldrig nyfiken på vad som hänt utan mest irriterad på upprepningarna. Jag har läst många andra böcker där det antyds saker och inte alls känt så här.

Om jag ska gissa vad som får mig att inte gilla den här boken så mycket som jag borde så tror jag det beror på att allt beskrivs, jag får inte uppleva det själv. Hela tiden envisas författaren med att tala om för mig hur hemskt, otäckt och kusligt allt är. Bara genom att beskriva det som hemskt, otäckt och kusligt. Jag får ingen som helst känsla av att det är speciellt otäckt, jag vill bara att det som händer ska beskrivas och så ska jag själv känna att det är kusligt. Det hjälper liksom inte att bara använda hemskt, otäckt och kusligt som ord. Det här var svårt att förklara, men jag hoppas någon förstår vad jag menar.

Och nej, jag har inte glömt att markera något av nyckelorden här nedanför. Det är helt enkelt inget som passar.

Jag har skrivit om den här boken i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,2 (beräknat på 18 betyg).
Goodreads hade den 3,12 i genomsnitt (beräknat på 8 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Kvinnorna i sjön: Tankar från en samlares hjärna, En bok om dagen håller doktorn borta och Olika sidor.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Nej hatar böcker som bara är fulla av tillbaka blickar och mer blickar bakåt å sen vet man aldrig var man är i boken...Den där boken vill jag nu gömma långt in bland de olästa ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ju inte meningen att avskräcka någon, men den funkade verkligen inte på mig :)

      Radera