onsdag 17 december 2014

"Öppen grav" av Kjell Eriksson

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 300
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Ann Lindell 10
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: (original) 2009 (min) 2009
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 22 november 2014


Första meningen: Beskedet kom oväntat.

Baksidetext
Professor Bertram von Ohler har tilldelats Nobelpriset i medicin. Ett besked som skakar om det annars så lugna överklassområdet Kåbo i Uppsala. Alla är nämligen inte så förtjusta i valet av pristagare. Snart höjs kritiska röster, inte minst professorns kollega och granne känner sig svekfullt förbigången.

Märkliga saker börjar hända. Det inleds med att en sten kastas mot pristagarens hus. Ett pojkstreck, menar polisen, men det som följer kan inte uppfattas som några oskyldiga hyss. Professorn blir allt mer trängd. Någon vill uppenbarligen inte att han ska ta emot priset, någon vill honom riktigt illa. Och det finns många som har anledning att vilja von Ohler illa. Historien har hunnit ifatt honom. Allt började med att en hushållerska kom för att tjäna i professorns barndomshem. Hon efterträddes av sin lillasyster Agnes, som efter 55 års anställning vet det mesta om den Ohlerska familjen. Också sådant herrskapet helst velat dölja.

Kriminalinspektör Ann Lindell blir inkopplad på fallet och identifierar omedelbart Agnes Gräsödialekt. Ett Gräsö väl känt för Ann efter det långa förhållandet med Edvard, flera år tidigare. Nu möts de igen.

Min kommentar
Det är knappt jag kan tro det är sant. Sista delen i serien om Ann Lindell äntligen utläst. Man kan kanske fråga sig varför någon läser färdigt en serie på tio böcker, som man egentligen inte gillar. Något bra svar har jag nog inte, förutom att det är sådan jag är.

Första tredjedelen får jag samma känsla som när jag försökt läsa Bibeln. Inget händer utan det bara rapas upp massor av släktförhållanden, som inte är ett dugg intressanta. Ungefär här, efter runt 100 sidor, så dyker också poliserna upp för första gången. På ett ganska så krystat sätt, måste jag säga. Det har i alla fall inget att göra med boken i övrigt. Efter 200 sidor har fortfarande ingenting hänt, bara långa omständliga beskrivningar av Bertrams, Gregors och Agnes släkthistoria. Mest griniga gamla gubbar alltså. Och en utarbetad gammal kvinna. För att göra eländet fullkomligt så dyker den trista Edvard upp igen. Urtrist och dödstråkigt. Som deckare. Som "vanlig" roman kan detta eventuellt vara intressant.

Det som ska göra detta till en deckare händer inte förrän på sidan 257. Och då har boken bara 300 sidor totalt... I hela boken är det kanske totalt 20-30 sidor som handlar om poliserna och deras arbete och bara för att man stoppar in ett mord i slutet så blir det ingen deckare.

Detta är ju sista delen i serien, men här finns ingen upplösning, inget avslut, bara mängder av lösa trådar. I många av böckerna har det förekommit ouppklarade brott som jag på allvar faktiskt trodde skulle knytas ihop på något sätt. Men icke.

Med allra största säkerhet kan jag säga att detta var min sista bok av Kjell Eriksson.

Boktipsets estimerade betyg var 3,4 (beräknat på 81 betyg).
Goodreads hade den 3,2 i genomsnitt (beräknat på 15 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Öppen grav: En bok om dagen, Tankar från en samlares hjärna och Feel in the blogg.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Det måste vara skönt att ha det överstökat nu i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan överhuvudtaget inte ana hur skönt det är :) Och som en bonus kommer nu tio böcker att försvinna från min bokhylla och lämna plats till, förhoppningsvis, bra böcker :)

   Radera
 2. Haha, jag läser också klart serier som jag egentligen inte gillar (Med andra ord bland annat Kallentoft, Läckberg och Sarenbrant) Men bokläsning är inte logiskt! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att det finns fler än jag :)

   Radera
 3. Dags att fira? Med lite bokinköp typ ;-) Man anar en viss envishet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska nog försöka hålla mig i skinnet till efter jul i alla fall :) Envis? Jag? Nääää...

   Radera