lördag 27 december 2014

"Polis" av Jo Nesbø

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 606
Originalspråk: Norska
Originaltitel: Politi
Översättare: Per Olaisen
Serie: Harry Hole 10
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2013
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 8 december 2014


Första meningen: Den sov där inne, bakom dörren.

Baksidetext
När en Oslopolis hittas mördad vid samma datum och på samma plats där han många år tidigare utrett ett mord kan det knappast betraktas som en slump. Och när samma sak drabbar två andra poliser inom loppet av några månader är mönstret lika tydligt som skrämmande. Inget av de gamla brotten blev någonsin uppklarat. En brutal mördare med bestialiska metoder går lös.

Polisen står helt utan spår och, vad värre är, de saknar sin allra bästa utredare.

Samtidigt ligger en svårt skadad man i koma på sjukhuset. Ingen får veta hans namn. Inte ens de vaktande poliserna får komma patienten nära.

Min kommentar
Ja, jösses. Alla som läst Gengångare vet precis vilken enastående cliffhanger som avslutade den boken. Dog Harry? Om du fortfarande inte vet så har du uppenbarligen inte läst Polis. Det borde du göra. Och i det här inlägget får du i alla fall inte veta om han lever eller är död. Trots cliffhangern i Gengångare så har jag inte kommit mig för att läsa uppföljaren förrän 1,5 år senare. Eller kanske tack vare. Ville jag verkligen veta? Nu har jag i alla fall läst och nu vet jag.

Här dyker upp mängder av gamla bekanta och i de flesta fall känns det som att träffa gamla vänner som man inte sett på ett tag. En del av karaktärerna är dock inte speciellt sympatiska. Det är väldigt många personer, men många är som sagt redan kända och de nya introduceras på ett naturligt sätt och i ett lagom tempo. Den ena mer galen än den andra. Jag har aldrig problem med att hålla reda på vem som är vem. Det finns inte direkt några krystade karaktärer, alla tillför något, men minst en av dem hade inte behövts för själva intrigen.

Det är otroligt svårt att läsa i normal takt, jag vill hela tiden skumma texten för att få veta vad som hänt och ibland känns det som att jag faktiskt håller andan. De sista 100 sidorna är nästan som snabba ögonblicksbilder från minst tre olika händelser. Det är oerhört stressande, olidligt spännande och en rejäl pulshöjare.

Som vanligt är det fullständigt omöjligt att gissa vem som är mördaren, det enda jag vet när jag läser är att inget är vad det verkar vara. Här finns så många vändningar och villospår att jag ibland måste gå tillbaka och se vad jag har missat. Hela tiden är jag osäker på vem Nesbø ska ta livet av härnäst, för han kan döda vem som helst. Man kan inte vara säker på att ens favoriter överlever. Vid ett tillfälle vill jag bara ropa högt "Nej, nej, öppna inte!", men det gör h*n. Och sedan finns h*n inte mer, till min stora sorg.

När det gäller bra serier, som denna, så bör man läsa böckerna i ordning. Det händer så mycket med karaktärerna som förklarar sådant som händer sedan att det nästan blir omöjligt att hänga med annars. Om man känner att man absolut inte orkar med tio böcker, men ändå vill lära känna Harry Hole, så tror jag att det skulle funka att börja med Snömannen (sjunde delen), men efter den hänger alla böckerna väldigt tätt ihop. Dock rekommenderar jag att man börjar från början och i ordning. Jag vågar nästan påstå att Nesbø är oöverträffad vad gäller klurighet, intriger, överraskningar och att knyta ihop säcken. Jag älskar det.

Jag har skrivit om den här boken i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 4,3 (beräknat på 263 betyg).
Goodreads hade den 4,23 i genomsnitt (beräknat på 9470 betyg).
Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Polis: Lotten, Romeoandjuliet och Bokbrus.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

8 kommentarer:

 1. Duktigt att skriva en recension utan att avslöja ;-) Den var bra den där boken!

  SvaraRadera
 2. Haha, jag känner så igen mig på kommentaren om att "Nej, öppna inte!" och att det inte går att läsa den i ett normalt tempo. Kul att du äntligen har tagit tag i den och framförallt att du gillade den trots att jag antar att du hade ganska höga förväntningar innan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför gör de alltid så i böcker och filmer? Alla andra fattar ju att man inte ska öppna/gå ner i källaren/dela upp sig och så vidare...

   Förväntningarna var skyhöga, men de infriades :)

   Radera
 3. Jag gillar verkligen böckerna om Harry, men blev så besviken på Huvudjägaren att jag är tveksam till hans senast översatta, Sonen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst Huvudjägaren, men sett filmen :) Jag hoppas ändå på Sonen...

   Radera
 4. Ja, puh, denna var svår att lägga ifrån sej!! Jag har gillat alla böckerna i serien om Harry Hole.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kan verkligen skriva, den där Nesbø :)

   Radera