onsdag 24 december 2014

"Kvinnorna på stranden" av Tove Alsterdal

Genre: Thriller
Antal sidor: 364
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: (original) 2009 (min) 2010
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 2 december 2014


Första meningen: Båten krängde till och utsikten genom det lilla fönstret förändrades.

Baksidetext
I gryningen vaknar Terese från Järfälla på en strand i södra Spanien. Hon vinglar ner till havet och kliver på liket av en afrikansk man.

I skydd av natten smyger en kvinna i land i hamnen intill. Hon har smugglats över havet och räddats ur vågorna. Hennes namn är Mary, men inte länge till.

I New York försöker Ally få tag i sin man som är en känd frilansjournalist. Han har åkt till Paris för att skriva om människohandel och slaveri. Ally trotsar sin cellskräck och tar ett plan över Atlanten för att söka reda på honom. Det blir en resa in i det mörkaste av Europa och djupt in i hennes eget förflutna.

Kvinnorna på stranden är en svart thriller om tre kvinnor, tre liv som förändras brutalt. Tre vägar kommer att korsas vägar som leder dit inga lagar når, där ondskan styr bakom vackra fasader och människor kan köpas och säljas, byta skepnad eller dö.

Min kommentar
Den här boken har stått och väntat på att bli läst i 2,5 år och lustigt nog så gick Tove Alsterdal och vann pris för årets bästa svenska deckare (för en annan bok dock) bara en vecka innan jag började läsa denna. Det gjorde ju att jag blev än mer nyfiken och började läsningen med gott hopp.

Det dröjer inte speciellt länge innan jag upptäcker att jag inte alls förstår huvudpersonen Ally. Jag har inga problem med att förstå att hon gör allt hon kan för att hitta sin man, men sättet hon gör det på är obetänksamt. Utan att fundera på varför, till exempel, ett telefonnummer står i mannens anteckningsbok så ringer hon det. Inga funderingar på varför det är antecknat eller om den som är i andra änden hör till de goda eller de onda. Hon är naiv och jag upplever henne ibland som ganska korkad. Hon är inte speciellt trovärdig.

Temat är aktuellt och även förra boken jag läste handlade om människohandel och slaveri, även om Kvinnorna på stranden handlar mer om själva "transporten" och om hur mycket ett människoliv är värt. Med ett räkneexempel får vi veta att en slav i modern tid bara är värd en bråkdel av vad en slav var värd på 1800-talet. För samma pris (omräknat till dagens värde) får man nu 4000 stycken i stället för en. Tyvärr känns detta helt sant.

Berättaren är, till större delen Ally, i jag-form och det kan vara så att jag har svårt för det, men något är det som gör att jag inte alls fångas av berättelsen. Det kan också bero på att det är lite för omständligt berättat och lite för många detaljer, ibland beskrivs fullständigt ovidkommande saker väldigt noggrant. Tempot är långsamt och faktiskt blir jag vid några tillfällen ganska uttråkad. Det tar liksom aldrig fart. Slutet har jag också ett par invändningar mot, det största är att två fel faktiskt inte gör ett rätt.

Det som gör att jag ändå vill läsa fler böcker av Tove Alsterdal (har redan I tystnaden begravd) är att Kvinnorna på stranden är hennes debut och som sådan är den väldigt lovande. Jag gillar att hon vågar ta ut svängarna och låter fullständigt oväntade (och ovanliga saker) hända. Jag gillar att bli överraskad.

Jag har skrivit om den här boken i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 4,1 (beräknat på 130 betyg).
Goodreads hade den 3,3 i genomsnitt (beräknat på 106 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Kvinnorna på stranden: Bokbabbel, Bokbrus och Bokstunder.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

4 kommentarer:

 1. Den här står i hyllan men jag har precis börjat med hennes senaste...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är förmodligen bättre, denna var nog en typisk debut. Tror jag.

   Radera
 2. Jag började med I tystnaden begravd som jag tyckte jättemycket om. Den här fastnade jag inte för trots det viktiga ämnet. Men den är ju också hennes debut som du skriver. Jag har nyligen lyssnat klart på hennes tredje bok (jag ligger efter med mitt bokbloggande) som också är väldigt bra men där blev jag återigen lite för frustrerad på huvudpersonen till och från.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir jätteless på karaktärer som inte reagerar rationellt, det gör väl inte jag heller hela tiden, men om jag skulle leta efter min man så hoppas jag att jag hade analyserat innan jag reagerade :)

   Radera