torsdag 25 december 2014

Kommande böcker januari 2015

Då är bokutgivningen tillbaka till det normala. Inte mindre än fem intressanta boksläpp i januari.

Helveteselden av Karin Fossum
Genre: Kriminalroman
Serie: Konrad Sejer (12)
Antal sidor: 234
Utgivningsdatum: 2015-01-01
Förlag: Forum

Från Bokus
En berättelse där inte bara frågan om vem utan framför allt varför måste besvaras. I handlingens centrum står två ensamstående mödrar med varsin son, två familjer som på varsitt håll kämpar mot tillvarons torftighet och dåliga odds, män som svikit och familjehemligheter som får katastrofala följder.

Det är en varm sommardag i början av juli 2005. I en sänka, intill en träddunge, står en gammal, rostig husvagn. Inuti ligger en kvinna och hennes femårige son döda. Brutalt mördade. Fyra knivhugg i moderns kropp, lika många i barnets. På golvet bredvid dem ligger det blodiga mordvapnet, en kniv med långt blad.

Kniven och ett blodigt fotavtryck är de enda spår poliskommissarie Konrad Sejer har då han försöker lösa vad som på en gång framstår som ett vansinnesdåd och ett välplanerat mord. Varför befann sig kvinnan och hennes son i husvagnen? Och vem har haft motiv att mörda dem?


Jag älskar Fossums böcker. Får nog snart ta och läsa förra delen...

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.Näktergalens död av Lena Kaaberbøl & Agnete Friis
Genre: Kriminalroman
Serie: Nina Borg (3)
Antal sidor: 352
Utgivningsdatum: 2015-01-04
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
Natasha Dorosjenko från Ukraina misstänks för mordförsök på sin danske exkille Michael och ska förhöras av polisen i Köpenhamn, men på väg till förhöret lyckas hon fly. Kort därefter hittas Michael död i sin bil med händerna krossade. Tre år tidigare mördades Natashas ukrainske man på samma sätt i sin bil, så jakten på Natasha intensifieras.

Röda Kors-sjuksköterskan Nina Borg känner väl till Natasha genom sitt arbete på en flyktingförläggning. Hon har svårt att tro att Natasha är en brutal mördare, men hon måste inse att det är mycket hon inte vet om den kvinna som hon har försökt hjälpa i flera år. Hon engagerar sig i fallet - och det är inte första gången hennes samvete har lett till att hon blivit indragen i dramatiska skeenden. Nu fortsätter dramatiken. Någon försöker föra bort Natashas åttaåriga dotter från förläggningen där hon befinner sig och Nina försöker ta reda på sanningen.

Varför stack Natasha sin väg? Varför måste två män som hon levt med dö? Det visar sig att svaren på frågorna har rötter som går tillbaka till en svältdrabbad by i Stalintidens Ukraina.


Jag har inte läst något av Lena Kaaberbøl, men hon ligger högt upp på min nyfiken-på lista.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.En mörkare himmel av Mari Jungstedt & Ruben Eliassen
Genre: Kriminalroman
Serie: Gran Canaria (1)
Antal sidor: 352
Utgivningsdatum: 2015-01-07
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
I gryningen puttrar en fiskebåt in mot hamnen i Arguineguin på södra Gran Canaria. En av fiskarna får syn på en död kvinna som ligger på klipporna nedanför den norska sjömanskyrkan. Hon är skandinaviskt blond, naken och kroppen är arrangerad efter en berömd målning från fjortonhundratalet, Venus födelse. Polisen söker febrilt efter gärningsmannen och får oväntad hjälp av den svenska journalisten Sara Moberg, som driver den skandinaviska tidningen på ön och den norske före detta polisen Kristian Wede, nyanställd vid konsulatet i Las Palmas.

När ännu en kvinna hittas död, arrangerad efter ett berömt konstverk, tätnar mystiken. Kopplingar går till ett yogacenter i de kanariska bergen, ett massageinstitut i Playa del inglés, och den norska sjömanskyrkan i Arguineguin.


Se där. En ny serie av Mari Jungstedt.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.Kvinnan som stal mitt liv av Marian Keyes
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 440
Utgivningsdatum: 2015-01-14
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Stella Sweeney är hemma i Dublin efter att ha levt ett drömliv i New York i ett år. Hon har rest runt i USA och gjort PR för sin enormt framgångsrika självhjälpsbok. Pratshower och lyxhotell, fina middagar och beundrare.

Men nu är hon tillbaka i vardagen med en smäll och har ingen aning om vad hon ska skriva om härnäst. Hur ska hon komma ur skrivkrampen?

Stella lämnade inte New York på topp. Varför hade hon så bråttom tillbaka till Irland? Vem är det som håller på och ringer henne? Stella vill återigen bli kvinnan som hon brukade vara. Men kan hon? Och borde hon verkligen?


Marian Keyes brukar vara bra.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.Högtryck av Thomas Ringstedt
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 495
Utgivningsdatum: 2015-01-27
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
En ung Uppsalafysiker vaknar upp och finner att han är inlåst i bakluckan på en bil. Medan sommarhettan dallrar utanför kämpar han för att överleva i det trånga utrymmet. Några timmar senare hittas ett lik med avskuren hals på en idyllisk lantkyrkogård.

För kriminalinspektör Ulf Beow börjar jakten på den försvunne forskaren, samtidigt som han försöker förstå sambandet med den mördade mannen. Är det försöken att utvinna en speciell sorts råolja som förenar dem? Och vilken betydelse har händelser under kalla kriget i Angola trettio år tidigare?

Ulf Beow tar hjälp av Lotta Nordenflycht, militär inom underrättelsetjänsten och expert på biologiska vapen. Deras sökande för dem till Moskva, Svalbards arktiska tundra och ishavets djup.


Jag har inte läst något av Ringstedt än, men hans Röd snö står och väntar i hyllan. Får se vad jag gillar den innan jag köper fler.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.

8 kommentarer:

 1. Just ja. Det fanns ju en del nytt. Den där sista hade jag missat. Med tanke på min bakgrund som Uppsalafysiker så känns den liksom given...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det jobbigt med de där trigger-orden ;)

   Radera
 2. Blundar!! Jag har ju planerat att inte börja fler serier och läsa mycket av mina egna böcker under 2015 :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag vill helst inte heller börja några nya serier, men däremot tänkte jag lösa klart en del gamla :)

   Radera
 3. Det kommer mycket spännande nästa år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland undrar jag om det inte hade varit skönt om bokutgivningen tog ett sabbatsår ;)

   Radera
 4. Jag har lyssnat på Röd snö som i mitt tycke led av en hel del debutproblem. Så jag avvaktar lite med den här och ser hur den tas emot. Men handlingen och miljön låter lockande här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju Röd snö stående oläst, tänkte egentligen inte köpa den för jag har nog uppfattat det som att den lider av en del "barnsjukdomar", men så hittade jag den på rea :)

   Radera