torsdag 18 december 2014

Julens läsning 2014 – En enkät

Jag blev taggad av Johanna att göra denna lilla trevliga enkät om julens läsning. Dessutom blev jag sedan taggad av Västmanländskans bokblogg.

1. Julen närmar sig alltså med stormsteg. Vilka/ vilken bok önskar du dig i julklapp i år?
Det är en väldans massa böcker jag önskar mig, men överst står Väckelse av Stephen King.

2. Har du något bra tips på en riktigt bra bok att ge bort i julklapp? Det går bra med flera tips fördelat på genre också om du har många idéer.
En bok som förtjänar mer uppmärksamhet är Cia Sigesgårds Inga kelgrisar, inga styvbarn. Men den är inget för känsliga personer.

3. Många ser till att ordna julläsningen på egen hand för att se till att vara på den säkra sidan och få läsa det man vill och inte bara det som den nyckfulle tomten kommer med. Har du planerat din julläsning? Kanske sparat någon godbit eller köpt hem enbart för att förgylla din jul och nyårshelg?
Nej, jag har egentligen inte sparat något till julen, men det brukar nog bli lite tjockare böcker då. Och jag räknar kallt med att tomten levererar...

4. Julen är ju en social högtid med släkt och familj i centrum. Hur gör man då för att hitta lästiden? Har du någon bra ursäkt för att slippa ifrån sällskapsspel och grönkål och få läsa en stund i lugn och ro?
Det blir inte speciellt mycket tid med släkten, det är ju julafton då, men där är hela sambons släkt så den är avklarad på en dag :) Sedan brukar svärmor vilja att vi kommer någon gång innan alla helgerna är slut och så brukar vi bjuda svärfar på middag på nyårsdagen. Och min sida av familjen klarade vi av i helgen. Det kan jag stå ut med utan att behöva smita undan.

5. Många läser höstens pristagare, typ Nobel eller Augustpris, under julen. Brukar du göra det?
Nej, jag läser sällan något bara för att vederbörande fått ett pris.

6. Brukar du läsa någon särskild bok eller bokgenre för att komma i julstämning?
Jag har nog inte haft någon riktig julstämning sedan förra vita julen. Kommer inte ihåg när den var, men det är svårt att få julstämning när det är 10 plusgrader och regnar, så jag läser gärna böcker som utspelar sig där det är kallt. Det är dock inget krav och sker mest av en slump i så fall.

7. Finns det någonting du absolut INTE vill ha i julklapp?
Det finns nog mycket faktiskt, men jag vill inte ha något till hushållet, som matberedare, dammsugare... inte om det är till mig personligen. Om det är till oss båda så funkar det :) Och oanvändbara saker, som prydnadsgrejor, det går bort.

8. Vad är det godaste tilltugget till en bok under julen?
Hmmm, jag tror jag väljer ostbågar här, det är alltid det bästa tilltugget.

9. Har du något speciellt minne av en fantastisk läsupplevelse från någon tidigare jul?
Nej.

10. Finns det något speciellt du har som tradition att läsa varje jul?
Nej, men om jag hade haft det så skulle det ha varit Viktor Rydbergs Tomten.

Jag tycker att alla som vill göra denna ska känna sig taggade!

10 kommentarer:

 1. Roligt att du ville svara på enkäten. Hoppas du får en riktigt fin jul :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt svag för de där enkäterna :) Och en härlig jul till dig också!

   Radera
 2. Som du säger: det är svårt att få julkänsla när det är tio plus och regnar. Vädret är verkligen i olag. Det värsta är att om jag känner mina kommunpolitiker rätt så kommer det här tas som ett tecken på att dra in på snöröjningsbudgeten och så kommer vi stå där i november nästa år och inte ha pengar till det därför att OJ, MEN TITT PÅ FASEN, DET SNÖAR I SVERIGE! (Även om en inte kan tro det i år.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det lite märkligt att det blivit så att snön kommer som en överraskning? Jag menar, vi bor i Sverige uppe i norr och snö är (borde vara) en naturlig ingrediens på vintern.

   Radera
 3. Inga kelgrisar, inga styvbarn förtjänar mer uppmärksamhet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en av de äckligaste böcker jag har läst :)

   Radera
 4. Inga kelgrisar, inga styvbarn förtjänar verkligen mer uppmärksamhet! Funderar på att ge den i julklapp till en i familjen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bra idé, kanske borde man ge bort den till alla som inte är känsliga :)

   Radera
 5. Jag hoppas verkligen att tomten kommer ihåg att jag också säger "nej tack!" till prydnadssaker! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig förstått nyttan med dem :)

   Radera